Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 05:07

Αρνείται η Χρυσή Αυγή συμμετοχή σε επεισόδια

Γράφτηκε από την

Επεισόδιο με Πακιστανούς, με συμπλοκή τους με Ελληνες σημειώθηκε στη 2η πάροδο Μανιακίου, μεταξύ της Λεΐκων και του Κουφού τις Ελιές, προχθές το βράδυ. Και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες άγνωστοι επιτέθηκαν στο σπίτι που έμεναν, για να τους χτυπήσουν. Η συμμετοχή μελών της Χρυσής Αυγής εξετάζεται και από την Αστυνομία, ενώ η γειτονιά που καταδικάζει την παρουσία Πακιστανών με ξύλα, δε γνωρίζει ποιοι πήγαν να πάρουν εκδίκηση.
Στο δεύτερο συμβάν που μας καταγγέλθηκε, γίνεται λόγος για επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε παλιό κτήριο - εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, νότια των σιδηροδρομικών γραμμών της Καλαμάτας, με στόχο να βρουν και να χτυπήσουν αλλοδαπούς.
Στην τρίτη περίπτωση τοπικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, με κοστούμια επισκέφθηκαν μονάδες στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας και ζήτησαν από τους επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν Ελληνες εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με καταγγελία ζήτησαν και καταστάσεις εργαζομένων για να δουν αν απασχολούνται αλλοδαποί.
Για το πρώτο επεισόδιο που επελήφθη και η Αστυνομία στην οποία έγινε καταγγελία, σύμφωνα με την άποψη της Αστυνομίας:
Στις 10.30 προχθές το βράδυ κάτοικος της περιοχής, στη 2η πάροδο Μανιακίου, κατήγγειλε ότι Πακιστανός που έμενε σε διπλανό σπίτι είχε πηδήξει στην αυλή του σπιτιού του και από το παράθυρο κοίταζε την κόρη του. Στο σπίτι φέρεται να έμεναν 4 με 5 Πακιστανοί, που κατά περιόδους γίνονταν και 10. Η Αστυνομία πήγε, βρήκε και προσήγαγε 2 Πακιστανούς από τους οποίους ο ένας δεν ήταν νόμιμος στη χώρα μας και κρατήθηκε.
Μετά από 1 ώρα περίπου 8 με 10 Πακιστανοί εμφανίστηκαν στην περιοχή κρατώντας ξύλα - ρόπαλα, θέλοντας να ζητήσουν το λόγο. Η Αστυνομία δεν επιβεβαιώνει τη συμπλοκή, καθώς κατά την άποψή της, κανείς δεν τραυματίστηκε και κανείς δε θέλησε να υποβάλει μήνυση εναντίον άλλου. Το σίγουρο είναι ότι συμπλοκή έγινε και μάλιστα έπεσε γερό ξύλο. Δεν επιβεβαιώνεται αν η αντιμαχόμενη πλευρά ήταν κάτοικοι της περιοχής μόνο ή και Χρυσαυγίτες.
Χθες στις 11.30 το πρωί εμφανίστηκε στην Αστυνομία ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου έμεναν οι Πακιστανοί και κατήγγειλε επίθεση στο σπίτι, από την οποία έσπασαν τζάμια σε παράθυρο και πόρτα. Κάτοικος της περιοχής βεβαίωσε την επίθεση γύρω στη 1.30 με 2 τη νύχτα από 6 - 7 άτομα, τα οποία δεν ήξερε αν ήταν άτομα της γειτονιάς ή μέλη της Χρυσής Αυγής, που μπήκαν στην αυλή και φωνάζοντας με άγριες διαθέσεις έσπασαν τα τζάμια, για να δουν αν είναι μέσα Πακιστανοί, προκειμένου να τους χτυπήσουν.
Η Αστυνομία πραγματοποιεί προανάκριση για να βρει ποιοι ακριβώς εμπλέκονται στα επεισόδια και αν έχει σχέση η Χρυσή Αυγή. Ενήμερος είναι και ο εισαγγελέας Καλαμάτας.
Κάτοικοι της περιοχής που επισκεφθήκαμε, κατηγόρησαν τους Πακιστανούς, τον έναν που πήγε να "πάρει μάτι" την κοπέλα με πονηρούς σκοπούς και αυτούς που ήρθαν με τα ρόπαλα, αλλά δε γνώριζαν, δε μιλούσαν για το ποιοι χτυπήθηκαν με τους Πακιστανούς και ποιοι επιτέθηκαν στο σπίτι που αυτοί έμεναν. Κάποιοι κατηγορούσαν, μάλιστα, την Αστυνομία για αδιαφορία και ολιγωρία.

Για το δεύτερο συμβάν η καταγγελία αφορούσε επίθεση 20 - 25 νεαρών ατόμων, με μαύρες μπλούζες και άσπρα διακριτικά, με 2 αυτοκίνητα και μηχανάκια μέσα στο σκοτάδι στη 1.30 τη νύχτα, που κρατώντας λοστάρια επιτέθηκαν σε παλιό κτήριο - πιθανότατα στο παλιό εργοστάσιο Μαλεύρη, κάτω από τις γραμμές, κοντά στο σχολικό συγκρότημα της Αρτέμιδος ψάχνοντας να βρουν αλλοδαπούς για να τους χτυπήσουν.
Για το τρίτο συμβάν, σύμφωνα με την καταγγελία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής (ο ένας ο Λυκούργος Αλευράς) με κοστούμια παρουσιάστηκαν σε επιχειρηματίες της ΒΙΠΕ Καλαμάτας και τους ζήτησαν: α) να προσλαμβάνουν Ελληνες εργαζόμενους και β) τις καταστάσεις για να δουν αν απασχολούν αλλοδαπούς.

Ο γραμματέας της Τ.Ο. Καλαμάτας της Χρυσής Αυγής Λυκούργος Αλευράς αρνήθηκε στην "Ε" τη συμμετοχή μελών του κόμματος στα δύο πρώτα συμβάντα και την επιβεβαίωσε στο τρίτο, με άλλο όμως τρόπο και σκοπό. «Μέχρι τις 2.15 το πρωί είμαστε σε ταβέρνα - ψητοπωλείο της Καλαμάτας, όποτε δεν μπορεί να ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής στα δύο πρώτα επεισόδια», μας είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να γίνεται κάτι που να μην το γνωρίζω. Είναι τέτοια η διάρθρωσή μας».
Για το τρίτο ανέφερε ότι «τους παρακαλέσαμε αν έχουν θέσεις εργασίας, να προτιμούν Ελληνες και όχι αλλοδαπούς, τον Αχμέτ και το Χασάν. Εχουμε την απαίτηση όταν ζητούν να προτιμούνται τα ελληνικά προϊόντα -και πολύ σωστά- να προτιμούν και Ελληνες εργαζόμενους. Δεν είναι παράλογο αυτό που ζητήσαμε. Ολοι, πλην ενός, είπαν ότι είναι λογικά». Αρνήθηκε, το γεγονός ότι ζήτησαν καταστάσεις εργαζομένων, λέγοντας: «Δε ζητήσαμε καμία κατάσταση. Δε θα έκανα αντιποίηση αρχής, υποκαθιστώντας το ΙΚΑ, την Εφορία και άλλες υπηρεσίες. Κάτι που δε δέχομαι για τον εαυτό μου, δε θα το ζητούσα από άλλον».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης