Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 22:38

Τροπολογία ΚΙΝΑΛ για τα πυροδάνεια

Γράφτηκε από την
Τροπολογία ΚΙΝΑΛ για τα πυροδάνεια

Τροπολογία  για τα πυροδάνεια κατέθεσαν οι βουλευτές Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης.

Με την τροπολογία παρατείνονται οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές: "Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες κάτοικοι των πυρόπληκτων νομών του 2007 κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες και τις υποδομές τους, με τη λήξη στις 31.12.2019 της κάλυψης των εγγυήσεων που είχε εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο ταυτόχρονα με την έγκριση των δανείων στους πυρόπληκτους".

Στην αιτιολογική έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

"Στόχος της δανειοδότησης με κάλυψη εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, ήταν να συνεχίσουν οι πυρόπληκτοι την παραγωγική τους δραστηριότητα, καθώς και να επισκευάσουν τις κατοικίες τους και άλλες απαραίτητες υποδομές. Η παροχή των κρατικών αυτών εγγυήσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και δεν παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, αφού με βάση το άρθρο 107 της γενικής συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι ενισχύσεις που δίνονται για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες (όπως οι μεγάλης έκτασης πυρκαγιές του 2007) δεν θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις και δεν παραβιάζουν τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Η αρνητική συγκυρία όμως συνεχίστηκε, για τους περισσότερους από τους πυρόπληκτους δανειολήπτες, αφού η προσπάθεια ανασύνταξης της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή επισκευής των κατοικιών και των υποδομών τους συνέπεσε με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση που ακολούθησε αμέσως μετά και έπληξε τη χώρα από το 2008. Η ραγδαία και βαθιά κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και αδυναμία ομαλής αποπληρωμής των δανείων προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τα δάνεια αυτά να  γίνουν «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα).

Στην εξέλιξη αυτή, εκτός της οικονομικής κρίσης, συνέτεινε η δυστοκία που παρατηρήθηκε στη διαδικασία ρύθμισης του δανείου με ευθύνη των τραπεζών, αλλά και η αναποτελεσματικότητα του Ν.4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες κάτοικοι των πυρόπληκτων νομών του 2007 κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες και τις υποδομές τους, με τη λήξη στις 31.12.2019 της κάλυψης των εγγυήσεων που είχε εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο ταυτόχρονα με την έγκριση των δανείων στους πυρόπληκτους. Οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες των νομών αυτών θα βρεθούν αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα, όπως η δέσμευση λογαριασμών, η κατάπτωση φορολογικής ενημερότητας, ακόμα και κατασχέσεις σε βάθος χρόνου χωρίς καμία δυνατότητα ρύθμισης, αφού το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι ανενεργό και αναμένεται να ενεργοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Η παράταση για τρία χρόνια μέχρι 31.12.2022 θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να αποφευχθούν μη ανατρέψιμες και καταστροφικές επιπτώσεις για τους πυρόπληκτους επαγγελματίες και πολίτες".


NEWSLETTER