Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 18:46

Αυτό είναι "μακιγιάζ" και όχι διαρθρωτική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

Γράφτηκε από την
Αυτό είναι "μακιγιάζ" και όχι διαρθρωτική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

«Το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όρια του, το σύστημα είναι άδικο πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες.

Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις», δήλωσε αναφερόμενος στο ν. Κατρούγκαλου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών τις 26/2/2019 και δεσμεύτηκε ότι θα τον καταργήσει και θα τον αντικαταστήσει με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό.

Mε το ν. 4387/2016, γνωστό και ως ν. Κατρούγκαλου, οι μειώσεις στις νέες συντάξεις ήταν δραματικές και οδήγησαν σε ένα σύστημα προνοιακών παροχών που παραβίαζε κάθε αρχή αναλογικότητας, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης και βασικές διατάξεις του κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η νομοθετική πρωτοβουλία, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν συνιστά τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τη δομή του ασφαλιστικού που έχει ανάγκη η χώρα μας, αλλά συνυπογράφει τις τεράστιες μειώσεις που επέφερε ο ν. Κατρούγκαλου – ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθότι αφενός οι λύσεις που επιδιώκει να δώσει είναι λιγότερες σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργεί και αφετέρου διατηρεί αθεράπευτες αδικίες και δημιουργεί καινούργιες.

Δεν τον καταργεί, αλλά απλά του κάνει «μακιγιάζ».

 

Επισημαίνουμε ότι:

Διατηρούνται οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το ν. 4336/2015 από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Παραμένουν οι μεγάλες μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

Διατηρούνται τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι συντελεστές ανταπόδοσης του νόμου 3863/2010, που τόσο πολέμησαν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προς το συμφέρον των πολιτών.

Μέσω του e-ΕΦΚΑ, την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ η κυβέρνηση σκοπεύει, μέσω της περαιτέρω υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος, να αποτελέσει το ενδιάμεσο βήμα για την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών στοιχείων σε βάρος των διανεμητικών, την ενίσχυση της εξατομίκευσης σε βάρος της αλληλεγγύης και κλείνει έτσι το μάτι στα υψηλά εισοδήματα προκειμένου να στραφούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στερώντας παράλληλα έσοδα από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την κατάργηση του ΕΚΑΣ από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά η ίδια διατηρεί την κατάργηση των κατωτάτων ορίων σύνταξης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Υπονομεύεται η απασχόληση της Νέας Γενιάς, που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται τόσο η Νέα Δημοκρατία να τα φέρει πίσω, αναστρέφοντας το brain drain, καθότι φροντίζει ώστε να απασχολούνται στο Δημόσιο με ελάχιστο penalty στη σύνταξή τους συνταξιούχοι άνω των 62 ετών προκειμένου «γαλάζια παιδιά» μεγάλη ηλικίας να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Με τη νέα αρχιτεκτονική των εισφορών, δημιουργείται άνιση αντιμετώπιση μισθωτών – μη μισθωτών και άρα δημιουργούνται νέες ανισότητες και στρεβλώσεις εντός του ασφαλιστικού συστήματος σε βάρος των μισθωτών.

Καταργείται ακόμη και η δήθεν 13η σύνταξη που δόθηκε άπαξ προεκλογικά επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δεν καταργείται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 6% επί των επικουρικών συντάξεων που επέβαλλαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δεν παρέχεται στους συνταξιούχους που ξεκίνησαν την απασχόλησή τους πριν από αυτό το νομοσχέδιο τη δυνατότητα να επιλέγουν το καθεστώς απασχόλησής τους, είτε το παλαιό, είτε αυτό που προτείνει στον νόμο.

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για άντληση νέων πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Ακόμη και η οριακή αύξηση που θα δουν οι περίπου 250.000 συνταξιούχοι, σε σύνολο 2.650.000, δεν προέρχεται από την προσθήκη νέων πόρων στον κουμπαρά του συστήματος, αλλά από την εσωτερική ανακατανομή του κόστους που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες τους.

Ένας από τους κύριους στόχους του κοινωνικού κράτους είναι η αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη κατανομή των οικονομικών πόρων που διαθέτει μεταξύ των πολιτών, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης στους συνταξιούχους.

Η παράταξή μας, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, έχει υποστηρίξει και αναδείξει την ανάγκη για επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος με αλλαγή της δομής των συντάξεων, του πλαισίου των εισφορών και της χρηματοδότησής του, με την κατάργηση του ν. 4387/2016 και την αντικατάστασή του με ένα δίκαιο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Λαμβάνοντας υπόψη την επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να μην προχωρήσει στην κατάργηση του ν. 4387/2016, καθίσταται έτσι περαιτέρω επιτακτική η ανάγκη να αποκατασταθούν οι ακραίες δυσμενείς συνέπειες και οι βαθιές αδικίες που ο νόμος αυτός προκάλεσε εις βάρος ευρύτερων κοινωνικών ομάδων.

Γι’ αυτό, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, μένοντας πιστό στις προεκλογικές του εξαγγελίες με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, στις 25/2/2020 πρότεινε:

την επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης,

την θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος - Νέου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ),

την άρση αδικιών για συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας,

την κατάργηση αυτόματου μηχανισμού αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής,

την κατάργηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης επί των επικουρικών συντάξεων,

την ρύθμιση για οφειλέτες συνταξιούχους ΙΚΑ ως πατέρες ανηλίκων,

τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

την επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο,

τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος άνευ ορίου ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης,

την αναγνώριση κενών διαστημάτων ασφάλισης και ανεργίας ως πλασματικών χρόνων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ανεξαρτήτως τελικού φορέα απονομής σύνταξης

την συνταξιοδότηση γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων,

την κατάργηση της μείωσης της εθνικής σύνταξης των ομογενών από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης,

την απασχόληση συνταξιούχων,

την υπαγωγή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν απαραίτητα συστατικά για τη διαμόρφωση ενός δικαιότερου και αποτελεσματικότερου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Για εμάς, στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, η θεμελίωση ενός νέου βιώσιμου και δυναμικού ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί παρά να  συνδέεται με τη διεύρυνση του κράτους πρόνοιας και με την κοινωνική αλληλεγγύη.

 

Η παράταξή μας είναι εκείνη που στηρίζει τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, που οδήγησε σε αξιοπρεπείς συντάξεις, που θεσμοθέτησε το ΕΚΑΣ.

Η παράταξή μας είναι εκείνη που προχώρησε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Ασφαλιστικό, όπως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, τον ΕΟΠΥΥ, την ενοποίηση των επικουρικών.

Η παράταξή μας είναι αυτή που απέδειξε με τον Ν 3863/2010 ότι μπορούμε στην πράξη να συνδυάσουμε την αναγκαία ανταποδοτικότητα των εισφορών με την στήριξη των ασθενέστερων, να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα στο σύστημα.

Με την πρότασή μας για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών - που έγινε νόμος του κράτους - έχουμε δείξει από που μπορούν να αντληθούν νέοι πόροι για το Ασφαλιστικό Σύστημα, όπως έγινε ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Να καταργηθεί το Υπερταμείο της υποτέλειας και να μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, των υδρογονανθράκων, του ορυκτού πλούτου της χώρας. Από τα έσοδά του μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το Ασφαλιστικό, όπως και να δώσουμε κίνητρα για Επενδύσεις, αλλά και περιβαλλοντικές δράσεις.

Δυστυχώς χάθηκε μια ευκαιρία για μια πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Ευκαιρία για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί κόμματα, εργοδότες, εργαζόμενοι, φορείς ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Για εμάς το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ο στόχος παραμένει και πρέπει να είναι διπλός:

Δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για τους συνταξιούχους.

Διασφάλιση του μέλλοντος της νέας γενιάς.

 

Γιάννης Διονυσόπουλος

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Μέλος της ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας


NEWSLETTER