Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 19:16

Προστασία εργαζομένων ζητεί η “Λαϊκή Συσπείρωση” Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

“Είναι ανάγκη εδώ και τώρα να γίνουν από τη δημοτική αρχή όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των εργαζομένων του δήμου και των δημοτών”, σημειώνει η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Δήμου Καλαμάτας, όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Επιμένει ότι “οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού πρέπει να συνοδεύονται από σειρά μέτρων, τόσο με ευθύνη του κεντρικού κράτους όσο και της τοπικής διοίκησης” και ζητεί “να πάψει το παραμύθι της ατομικής ευθύνης που θέλει ουσιαστικά να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης (και των προηγούμενων) για τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού”.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” του δήμου απαιτεί και διεκδικεί: “Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Και να ασκήσει πίεση ο Δήμος Καλαμάτας στην κυβέρνηση για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, του ΤΟΜΥ με στόχο να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε υλικά, μηχανήματα και προσωπικό. Να παρθούν μέτρα στο ίδρυμα της Εκκλησίας - Ασυλο Ανιάτων, όπου συμμετέχει στο Δ.Σ. ο δήμος και για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό γι’ αυτές τις ανάγκες στο Ιατρείο και στο Φαρμακείο του δήμου. Να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του δήμου που καθυστερημένα πάρθηκαν (αντισηπτικά, μάσκες, τζάμια κ.λπ.). Να παρθούν επιπλέον μέτρα με βάση τις οδηγίες των γιατρών. Στο κεντρικό Δημαρχείο και σε ορισμένες υπηρεσίες στα συνεργεία χρειάζεται επιπλέον αποσυμφόρηση των υπαλλήλων (με εκ περιτροπής εργασία, με ραντεβού κ.ά.). Να υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε γραφείο και μάσκες όπου είναι απαραίτητες. Σε κάθε χώρο και υπηρεσία του δήμου να υπάρχει απολυμαντικό χεριών, όπως και στις τουαλέτες κοινού και προσωπικού να υπάρχουν απολυμαντικά και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης.

Με την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων να αποφεύγεται ο συνωστισμός των πολιτών, αλλά και η προστασία των εργαζομένων στις υπηρεσίες του δήμου ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Να μην πηγαίνουν στη δουλειά όσοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας με βάση τις οδηγίες των γιατρών”.

Ακόμα, αναφέρει ότι για “τη λαϊκή αγορά προτείναμε να λειτουργήσει με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν για τα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις, θερμομέτρηση). Να στηρίξει ο δήμος το αίτημα των παραγωγών να συμπεριληφθούν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών στον κατάλογο των αποζημιώσεων”.

Επίσης, ζητεί: Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες τουλάχιστον όλων όσοι επλήγησαν από την πανδημία, ιδιαίτερα όσων έμειναν άνεργοι ή είναι στο ΚΕΑ και στις καταστάσεις της πρόνοιας. Απαλλαγή για 4 μήνες από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όλους τους επαγγελματίες του δήμου. Η χρηματοδότηση των 60.000 ευρώ που δόθηκε στο Δήμο Καλαμάτας δεν φτάνει ούτε για τα αντισηπτικά και τις απολυμάνσεις και αποτελούν κοροϊδία. Να διατεθούν τώρα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του δήμου για να στηριχτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων του δήμου. Πού αλλού άραγε θα άξιζε να πάνε τα εκατομμύρια αν όχι στην υγεία του λαού; Το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάζει μόνο για επείγοντα θέματα και κυρίως για μέτρα για την πανδημία, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται. Τα σοβαρά θέματα μπορούν και πρέπει να περιμένουν, ώστε να συζητηθούν σε ανοιχτές συνεδριάσεις”.