Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 21:07

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το μάστερ πλαν λιμανιού της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το μάστερ πλαν λιμανιού της Καλαμάτας

“Να παγώσει εν μέσω κορονοϊού κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας” ζητεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το μάστερ πλαν του λιμανιού Καλαμάτας η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:
“1) Οι συνθήκες λήψης των αποφάσεων για πολύ σοβαρά θέματα, όπως το μάστερ πλαν του λιμένα Καλαμάτας δεν είναι πρόσφορες. Ιδιαίτερα όταν το θέμα αφορά και μη αυτοδιοικητικούς φορείς, όλους τους πολίτες, τα επιμελητήρια του νομού, τα κόμματα, περιβαλλοντικούς, τουριστικούς φορείς και άλλους μαζικούς φορείς. Επιστέγασμα και κορυφαία διαδικασία φυσικά η λήψη της γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πρωταγωνιστικό λειτουργικό ρόλο στη διοχέτευση της συνολικής πρότασης των μελετητών στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και την τοπική κοινωνία, πράγμα το οποίο και δεν έγινε.
2) Τα λιμάνια είναι σπουδαίες δημόσιες υποδομές και είναι συνδεδεμένα με τις πόλεις που τα διαθέτουν, την αναπτυξιακή τους και περιβαλλοντική τους πορεία και ταυτότητα. Ιδιαίτερα το λιμάνι της Καλαμάτας αφορά την Περιφέρεια και είναι σημαντικό λιμάνι της χώρας. Απαιτείται να παρουσιαστούν εναλλακτικές προτάσεις σε ορισμένα προβλήματα, όπως π.χ. την οργανική διασύνδεσή του με τα πλέον πυκνοδομημένα τμήματα της πόλης, το παραλιακό μέτωπο, τις προβλεπόμενες χρήσεις κ.ά. και ταυτόχρονα πρέπει να απομονωθούν διατάξεις με αντιαναπτυξιακές πολιτικές, συμφέροντα που φωλεύουν ή δυνατότητες που παρέχουν διατάξεις για να εξυπηρετηθούν αυτά, μελλοντικά σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος ή του εμπορικού κόσμου της πόλης.
3) Οι συνθήκες σήμερα λόγω της πανδημίας, της υγειονομικής κρίσης, συνεχώς αλλάζουν και δεν επιτρέπουν ουσιαστική εποικοδομητική δημόσια συζήτηση πάνω στο μάστερ πλαν. Επιπλέον, πρέπει να επανεξεταστούν οι στόχοι, οι ιεραρχήσεις και τα μοντέλα που αφορούν την ανάπτυξη της περιφέρειας και της χώρας μας.
Σε μια περίοδο περιορισμού των μετακινήσεων και των συλλογικών διαδικασιών είναι απαράδεκτο να επιλέγεται και να προωθούνται άρον άρον σοβαρά θέματα για τα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και αντιδράσεις.
Πρέπει να παγώσει κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας και να οργανωθεί η δημόσια συζήτηση σε φυσιολογική και δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας”.


NEWSLETTER