Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 21:07

"Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου” για τα μέτρα: “Στόχος να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου”

Γράφτηκε από την

 

"Τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Αντίθετα, οι μικρομεσαίοι γεωργοί και αιγοπροβατοτρόφοι, οι αλιείς, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών σε όλη τη χώρα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μένουν απροστάτευτοι, όπως και οι εργαζόμενοι και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι".

Αυτό αναφέρεται σε επερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου" Νίκου Γόντικα και Γιάννη Κελλάρη.

Στη επερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

"Ειδικά για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης δεν προβλέπεται, και μάλιστα σε συνθήκες περιοριστικών μέτρων (περιορισμοί κυκλοφορίας στις λαϊκές αγορές, ρυθμίσεις ενόψει Πάσχα, κ.ά.), την ώρα που ενισχύονται με δισεκατομμύρια οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, με κονδύλια του ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ.

Οι τελευταίοι, μάλιστα, δεν χάνουν ευκαιρία, μπροστά στις γιορτές του Πάσχα και αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής, να εκβιάσουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, από τη μία αγοράζοντας τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές και από την άλλη εκτοξεύοντας τις τιμές του καταναλωτή.

Ειδικά για τα θερμοκηπιακά και πρώιμα κηπευτικά, που η συγκομιδή τους συμπίπτει με την έξαρση της πανδημίας, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής οδηγείται στις χωματερές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς. Ιδια είναι η εικόνα με τα κτηνοτροφικά προϊόντα, το αιγοπρόβειο κρέας και το γάλα.

Η νέα αυτή καταστροφή έρχεται σε συνέχεια των απανωτών χτυπημάτων που έχουν δεχτεί οι αγροτοκτηνοτρόφοι το προηγούμενο διάστημα (καταστροφή λόγω ελλείψεων στη δακοκτονία, φυσικές καταστροφές (για τις οποίες εκκρεμούν αποζημιώσεις), υψηλό κόστος παραγωγής, υπερφορολόγηση, ΕΝΦΙΑ, υπέρογκες εισφορές, παρακράτηση εισοδήματος από τράπεζες λόγω χρεών, κ.ά.) και της άρνησης διαχρονικά των κυβερνήσεων να στηρίξουν το εισόδημά τους, υλοποιώντας στο ακέραιο την ΚΑΠ και το σύνολο των αντιαγροτικών – αντιδραστικών οδηγιών της ΕΕ.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντί να αφουγκραστεί τη φωνή των απελπισμένων αγροτοκτηνοτρόφων και να διεκδικήσει την προστασία και ενίσχυσή τους, όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, αλλά πρωτοστατεί διαχρονικά στην προώθηση της αντιδραστικής ΚΑΠ και στα «Επενδυτικά Προγράμματα» για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα. Τα διαφημίζει μάλιστα, ως επίτευγμά της, συμβάλλοντας στην εξειδίκευση και εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, που οδηγεί στο ξερίζωμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Απόδειξη, που δεν κρύβεται, είναι η καταστροφή των ελαιοπαραγωγών τα προηγούμενα χρόνια, από τα «προγράμματα δακοκτονίας» και τόσα άλλα.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως όλες οι περιφερειακές διοικήσεις, αποτελεί προέκταση του αντιδραστικού κεντρικού κράτους, στηρίζοντας τους λίγους ισχυρούς έναντι των πολλών και αδικημένων".