Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 11:45

Μεσσηνία: Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα στον τουρισμό

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα στον τουρισμό

Στην αναγκαιότητα μιας γενναίας εμπροσθοβαρούς πολιτικής και μέτρων στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας συμφώνησαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και παράγοντες του τουρισμού της Μεσσηνίας, σε τηλεδιάσκεψη για τις συντριπτικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον τουρισμό.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη, συμμετείχαν ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του κόμματος Κατερίνα Νοτοπούλου, οι τέως βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας και το τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους φορέων από τον κλάδο του τουρισμού του νομού.
Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Βαγγέλης Ξυγκώρος - πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής - πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Βασίλης Τριγκιλίδας - μέλος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας και αναπληρωτής πρόεδρος Τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Θεόδωρος Μαθιός - μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, Ανδρέας Ζαγάκος - πρόεδρος Ενωσης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας και Κώστας Ανδριανόπουλος - συνιδρυτής Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας.
Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού, για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν και σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 70% του κλάδου και αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα βιωσιμότητας.
Οπως τόνισαν, κλειστές επιχειρήσεις δεν σημαίνει επιχειρήσεις χωρίς έξοδα, το αντίθετο.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα πρωτόκολλα λειτουργίας και πώς αυτά θα μπορέσουν να εφαρμοστούν άμεσα, όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Επιπλέον εξέφρασαν αγωνία και ανησυχία για τους εποχικά εργαζόμενους που δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα για επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για αυτούς.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν την ανάγκη στοχευμένων πολιτικών στήριξης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα πρότειναν: Ενα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών. Την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου, αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα. Την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο Δημόσιο. Τη στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20. Την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και την αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.
Επεσήμαναν ότι η χώρα μας είναι ουραγός στο μέγεθος του πακέτου στήριξης της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή.
Οι βουλευτές τόνισαν πως τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχεδιαστεί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και το δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι των 35 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως και χρηματοδοτικά εργαλεία από κοινοτικούς πόρους.
Υπήρξε συμφωνία όλων των συμμετεχόντων στην αναγκαιότητα μιας γενναίας εμπροσθοβαρούς πολιτικής και μέτρων στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα, οπότε η Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα και ουσιαστικά οριζόντια μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και ανακούφισης επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τουρισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER