Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 21:23

ΚΚΕ Μεσσηνίας: “Δίκαιες οι διαμαρτυρίες των πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης”

Γράφτηκε από την
ΚΚΕ Μεσσηνίας: “Δίκαιες οι διαμαρτυρίες των πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης”

“Οι διαμαρτυρίες των πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης είναι δίκαιες”, παρατηρεί σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Αναφέρει πως “η τιμή που πουλούν το προϊόν τους σε μεγαλεμπόρους - μεγαλοσυσκευαστές προμηνύει άλλη μια χρονιά με χαμένο το εισόδημά τους. Την ίδια στιγμή που οι παραγωγοί πουλούν κάτω από το κόστος παραγωγής, το ίδιο προϊόν ακριβοπουλιέται για τη λαϊκή οικογένεια στα ράφια των καταστημάτων”.
Η Τ.Ε. του ΚΚΕ εκτιμά πως “ο κορονοϊός και οι συνθήκες πανδημίας δεν είναι η αιτία” και συμπληρώνει: “Τα ίδια έγιναν και τα προηγούμενα χρόνια με την πατάτα, πριν λίγους μήνες με το λάδι και το γάλα, πριν λίγες μέρες με τα αρνοκάτσικα κ.ο.κ. Τα ίδια γίνονται όλα τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και συνθηκών. Ολοι μαζί αρνούνται να υλοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών που ζητούν στήριξη των εισοδημάτων τους και των οικογενειών τους. Οι δικαιολογίες είναι οι ίδιες, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, "οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς", η ΕΕ κτλ. Τα ίδια έλεγαν πριν λίγους μήνες για το αίτημα των ελαιοπαραγωγών που ζητούσαν κατώτατη εγγυημένη τιμή. Το χαρακτήριζαν "ουτοπικό και ανεδαφικό". Ακόμα και σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Τίποτα δεν προβλέπεται για ενίσχυση των αγροκτηνοτρόφων, την ώρα που ενισχύονται με δισεκατομμύρια (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κ.λπ.) χονδρέμποροι τροφίμων και βιομήχανοι”.
Το ΚΚΕ καλεί τους πατατοπαραγωγούς και συνολικά όλους τους αγροκτηνοτρόφους “να μην υποχωρήσουν, να μην συμβιβαστούν, να διαλέξουν το δρόμο της αμφισβήτησης, της αντεπίθεσης”. Για τους πατατοπαραγωγούς της Μεσσήνης, αλλά και συνολικά για τους αγρότες που πλήττονται, “το ΚΚΕ διεκδικεί γενναία μέτρα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν, θα μείνουν στην παραγωγή”.
Μεταξύ άλλων, τα μέτρα αυτά είναι: “1) Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από το κράτος, ώστε να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής. 2) Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και από τις εισφορές στον ΓΟΕΒ (που πληρώνουν για να ποτίζουν την παραγωγή τους). 3) Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των ευπαθών προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER