Δευτέρα, 04 Μαϊος 2020 18:44

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: "Αυταρχικό, αναχρονιστικό και βαθιά ταξικό το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο"

Γράφτηκε από την



"Το σχέδιο νόμου της κ. Κεραμέως οδηγεί σ’ ένα σχολείο αυταρχικό, αναχρονιστικό    και βαθιά ταξικό" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας ακώντας έντονη κριτική στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"«Επιβεβλημένες από τις σύγχρονες απαιτήσεις οι αλλαγές στην Παιδεία» δήλωσε η υπουργός Παιδείας. Δεν κουράστηκε και πολύ. Κάποιες τις βρήκε έτοιμες, εκεί γύρω στη δεκαετία του 60!. Το «όραμά» της είναι ένα σχολείο αναχρονιστικό, που θεωρεί ότι η πειθαρχία με αυταρχικό τρόπο είναι ό,τι καλύτερο για την παιδαγωγική διαδικασία.
Το σχέδιο νόμου επαναφέρει ακραίες αναχρονιστικές ρυθμίσεις, που καταργήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις πολυήμερες αποβολές και την αναγραφή της διαγωγής των μαθητών στους απολυτήριους τίτλους, για να θυμίζει προφανώς στους μελλοντικούς πολίτες ότι φοίτησαν σε ένα αποτυχημένο σχολείο!
Σύμφωνα με τις «σύγχρονες» παιδαγωγικές αντιλήψεις της κ. Κεραμέως, όσο πιο πολλοί μαθητές φοιτούν σε ένα τμήμα και όσο πιο πολλά γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα έχουμε, τόσο καλύτερα επιτυγχάνεται η μάθηση. Διορθώνει λοιπόν τα «λάθη» του ΣΥΡΙΖΑ!
Το νομοσχέδιο, χωρίς σχέδιο και προοδευτικό όραμα, προβλέπει:
Αύξηση του αριθμού των μαθητών, από 22 μέχρι και σε 26, σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αύξηση του ελάχιστου αριθμού των μαθητών για την δημιουργία ενός τμήματος από 12 σε 20 για τα δημοτικά και 16 για τα νηπιαγωγεία, διπλασιασμό σχεδόν (από 4 σε 7 για κάθε τάξη) των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο, επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στο Λύκειο. Και - σαν να μην έφταναν όλα αυτά- εμποδίζει τη δυνατότητα φοίτησης στα ημερήσια ΕΠΑΛ, θεσμοθετώντας ηλικιακό όριο για την εγγραφή των μαθητών τα 17 έτη.
Η απόκτηση δεξιοτήτων σε βάρος της γνώσης και της κριτικής σκέψης, η απόλυτη αντίθεση με κάθε παιδαγωγική αρχή και εμπειρία και οι κάθε λογής περιορισμοί οδηγούν εν τέλει στην αύξηση της μαθητικής διαρροής, μειώνουν τον αριθμό των τμημάτων    και τις απαιτήσεις για εκπαιδευτικό προσωπικό. Στέλνουν τους μαθητές της δημόσιας εκπαίδευσης, πελάτες στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης.
Μήπως αυτό θέλει, τελικά, η κυβέρνηση της Ν.Δ.;
Αυτό το νομοσχέδιο «φωνάζει» από μακριά! Λιγότερα λεφτά για την Παιδεία. Τιμωρήστε τους μαθητές. Τιμωρήστε    τους εκπαιδευτικούς με την επαναφορά μιας αυταρχικής εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης. Τιμωρήστε τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με αύξηση των ετών ποινής, όταν αυτοί δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία, έστω και αν τους καλούν στα μέσα της χρονιάς.
Εκείνο που μας σώζει, κατά τη γνώμη της κ. Κεραμέως είναι η αντικατάσταση στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της “αριστερής” επιστήμης (Κοινωνιολογία) από τα Λατινικά και    τα πρότυπα σχολεία για τους λίγους. Οι πολλοί μένουν «αόρατοι».
Το σχέδιο νόμου οδηγεί σ’ ένα σχολείο αυταρχικό, αναχρονιστικό και βαθιά ταξικό.
Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα χέρια». Θα παλέψουν για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και θα δώσουν στην κ. Κεραμέως απολυτήριο από το ΥΠΑΙΘ με διαγωγή «Μεμπτή». Ή, όπως λέγαμε παλιότερα, «Κοσμία»".