Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 19:30

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για προμήθειες στην 6η ΥΠΕ

Γράφτηκε από την
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για προμήθειες στην 6η ΥΠΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας συνυπέγραψαν ο βουλευτής Μεσσηνίας κι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι 51 βουλευτές του κόμματος, με πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Πολάκη, με θέμα “Το σκάνδαλο στην 6η ΥΠΕ με την υπερτιμολόγηση μέσων ατομικής προστασίας, με πρωταγωνιστή τον διοικητή της Γιάννη Καρβέλη”.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι “σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Πολάκη ο κ. Κοντοζαμάνης ουσιαστικά δεν απάντησε τίποτα, ενώ μεταξύ άλλων δήλωσε «κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση για ίδιον όφελος» και «...η αυξημένη ζήτηση εκτόξευσε τις τιμές των προϊόντων. Απλοί κανόνες της αγοράς». Πραγματικά τι άλλο θα μπορούσε να πει για να επιβεβαιώσει πλήρως τα καταγγελλόμενα;”.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χρονογραφούν τα επίμαχα σημεία της σκανδαλώδους υπόθεσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και κάνουν μια ενδιαφέρουσα σύγκριση: “Η 1η ΥΠΕ αγοράζει μάσκες FFP-3 με 5,46€ ανά τεμάχιο, ενώ η 6η ΥΠΕ (την ίδια μέρα) με 20,34€ ανά τεμάχιο. Η 1η ΥΠΕ αγοράζει στολές τύπου TYVEC με 9,92€ ανά τεμάχιο, ενώ η 6η ΥΠΕ (την ίδια μέρα) με 23,14€ ανά τεμάχιο. Κατόπιν της γενικής κατακραυγής η 6η ΥΠΕ πάγωσε (προσωρινά;) την προμήθεια των μασκών FFP-3. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης των προμηθειών, η 6η ΥΠΕ θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό (έναντι της 1ης ΥΠΕ) με 1,173 εκ ευρώ!”.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται πολύ σαφείς: “Με βάση αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει συγγενική σχέση του κ. Καρβέλη με την οικογένεια Λαϊνιώτη που κατέχει την «Bbd Νικ. Λαϊνιώτης ΑΕΒΕ». Ακόμη, από δημοσιεύματα του Tύπου προκύπτει η έμμεση σχέση της «Eurosup Medicals ΙΚΕ» με τις εταιρείες της οικογένειας Λαϊνιώτη, καθώς ο κ. Πετούσης εκτός από συγγενική σχέση με την οικογένεια Λαϊνιώτη, εκτός από διαχειριστής του κύριου μετόχου της «Eurosup Raffrey Investments Ltd», τυγχάνει να είναι και στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, ενώ ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στον ιστότοπο LinkedIn, αυτοπροσδιορίζεται ως διευθυντής πωλήσεων της «Bbd Νικ. Λαϊνιώτης ΑΕΒΕ».
Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για μία σκανδαλώδη προσπάθεια διασπάθισης δημοσίου χρήματος από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, με σαφή χαρακτηριστικά διαπλοκής επιχειρηματιών με στελέχη της ΝΔ”.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό: “1. Είναι αλήθεια ότι ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ παραμένει στη θέση του, παρά τις αποκαλύψεις σε βάρος του, λόγω της προσωπικής στήριξης που του παρέχει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Μιχάλης Μπεκίρης; 2. Θα αποπέμψει έστω και τώρα τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη; 3. Πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι η αναρτηθείσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με «φερόμενη» ημερομηνία 12/3/2020, για τις στολές τύπου TYVEC στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας έχει αριθμό πρωτοκόλλου 11.708!!!, ενώ οι υπόλοιπες αποφάσεις της 6ης ΥΠΕ στη “ Διαύγεια” της ίδιας μέρας είχαν αριθμό πρωτοκόλλου από 2.320 έως 2.357; 4. Εχουν ζητηθεί ή διαβιβαστεί από εσάς τα στοιχεία της υπόθεσης στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για έλεγχο; 5. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπερτιμολόγησης αγαθών και υπηρεσιών εν μέσω της υγειονομικής κρίσης;”.


NEWSLETTER