Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 20:04

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο

"Μπορεί να γέμισαν τα βουνά με ανεμογεννήτριες, οι πλαγιές με φωτοβολταϊκά, να σχεδιάζονται δίκτυα και αγωγοί μεταφοράς ενέργειας που διασχίζουν την περιοχή απ’ άκρη σ’ άκρη, όμως τα τιμολόγια για τη λαϊκή κατανάλωση καμία μείωση δεν είδαν".

Αυτό αναφέρεται στην πρόταση απόφασης για το φυσικό αέριο που κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Νίκου Γόντικα, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε άλλο σημείο της πρότασης σημειώνεται: “Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την απόφαση της ΡΑΕ να αφαιρέσει από το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου τα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου, εξελίσσεται μια «κωμωδία» σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Πρωταγωνιστές οι βουλευτές, και από κοντά οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της ΛΑΕ που «διαμαρτύρονται» για αυτόν τον αποκλεισμό. Ολοι αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται είναι υπόλογοι στο λαό της Πελοποννήσου. Ενώ έστησαν προεκλογικές φιέστες, ανήγγειλαν πολλές φορές ότι τα «έργα ξεκινούν άμεσα», ότι θα έρθει το φθηνό φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του λαού της περιοχής, γνώριζαν πολύ καλά από την αρχή ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός για σύνδεση των αστικών κέντρων της Πελοποννήσου στο δίκτυο φυσικού αερίου. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα από το γεγονός ότι παρότι ο αγωγός φυσικού αερίου για τη Μεγαλόπολη περνάει από Κόρινθο, δίπλα στο Αργος, μέσα από τη ΒΙΠΕ της Τρίπολης, δεν είχε καμιά πρόβλεψη για τη σύνδεση αυτών των πόλεων”.
Και η πρόταση καταλήγει: "Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ' τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Μόνο μέσα στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας. Καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν: Φθηνή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών αναγκών. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα".


NEWSLETTER