Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 20:44

“Λαϊκή Συσπείρωση” για αντιπυρική προστασία

“Λαϊκή Συσπείρωση” για αντιπυρική προστασία

 

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε από την περιφερειακή αρχή κατά τη συζήτηση της επερώτησης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Πελοπόννησο.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, σύμφωνα με την οποία:

"Από τις απαντήσεις που έδωσε ο περιφερειάρχης κ. Νίκας, αποδεικνύεται ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας και την στήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών. Τα όποια μέτρα αφορούν κυρίως κάποιες χρηματοδοτήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος από την Περιφέρεια, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν και αποτελούν ουσιαστικά «μπαλώματα» και ημίμετρα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Καμία δέσμευση δεν υπήρχε όσο αφορά την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων που προτείναμε στην επερώτηση που είχε κατατεθεί από τις 12 Μαΐου. Επιβεβαιώθηκαν με αυτό τον τρόπο πλήρως οι φόβοι μας ότι και φέτος η Πελοπόννησος είναι ουσιαστικά ανοχύρωτη μπροστά στον κίνδυνο νέων πυρκαγιών".

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιάννης Κελλάρης είπε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του:

“Αρχικά θα ήθελα να σημειώσω ότι βρισκόμαστε σήμερα στην μέση της αντιπυρικής περιόδου (καλοκαιριού) και βέβαια από την στιγμή που κατατέθηκε η επερώτηση που αφορά ένα τόσο σοβαρό θέμα, έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν απόλυτα τις εκτιμήσεις μας, ότι δηλαδή και αυτή τη χρονιά υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο ζήτημα των μέτρων πυροπροστασίας, υπάρχουν τεράστια κενά στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Και αυτά τα σοβαρά προβλήματα ούτε τυχαία είναι, ούτε αναπόφευκτα, αλλά απόρροια της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων και Ε.Ε. που κινούνται με βάση το κριτήριο του κόστους στο θέμα της πυροπροστασίας. Μιας πολιτικής που ευθύνεται για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, που κόστισαν την ζωή εκατοντάδων συνανθρώπων μας, την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών, οχημάτων, χιλιάδων στρεμμάτων δασικών και άλλων εκτάσεων.

Η πολιτική αυτή συμπυκνώνεται στα εξής: Περικοπές στη χρηματοδότηση, που μεγαλώνουν τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό για τη δασοπυρόσβεση, αναδιοργάνωση του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, που το απογυμνώνει από εργαζόμενους, μείωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, κατεύθυνση για «υποκατάσταση» από εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης, πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που οπλίζει το χέρι των επίδοξων εμπρηστών".