Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 19:44

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: “Κανένα μέτρο πρόληψης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς”

Γράφτηκε από την
ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: “Κανένα μέτρο πρόληψης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς”

Την ανησυχία της γιατί η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο πρόληψης κατά του κορονοϊού, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο, εκφράζει η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας.

Χαρακτηριστικά αναρωτιέται: “Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει. Είμαστε έτοιμοι; Εχει εργαστεί το υπουργείο για να αντιμετωπίσει τις ειδικές συνθήκες που είναι πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν τον Σεπτέμβριο, λόγω COVID-19;”.

Η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει πως “στη γειτονική μας Ιταλία αποφασίστηκε τα σχολεία να λειτουργήσουν με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη τους 15 και σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, τους 12. Στη γειτονική μας χώρα ετοιμάζονται περισσότερα από 3.000 νέα σχολεία με πρόσληψη επιπλέον 50.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επιτυχία του εγχειρήματος. Θα δαπανηθούν για το σκοπό αυτό αρκετά δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που στη χώρα μας, σε καμία από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν έχουμε ακούσει να διατίθεται έστω κι ένα ευρώ παραπάνω”.

Ακόμα, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα σχέδιο που θα διευκολύνει το άνοιγμα και την ομαλή λειτουργία των σχολείων, με ασφάλεια για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μεταξύ άλλων παρατηρεί:

“1. Το υπουργείο πρέπει να δώσει κατευθύνσεις που θα αφήνουν το περιθώριο στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να προσαρμόσουν το γενικό σχέδιο σε κάθε σχολείο χωριστά, αιτιολογημένα, λαμβάνοντας υπόψη κτηριακά, κοινωνικά, επιδημιολογικά, πληθυσμιακά και άλλα χαρακτηριστικά, καθώς επίσης να βρίσκονται σε ετοιμότητα να μεταπέσουν από τη μια κατάσταση στην άλλη, ανά σχολείο, ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι σαφές ότι ένα και μόνο σχέδιο για όλη την Ελλάδα δεν είναι καλή λύση.

2. Συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης με όλους τους δήμους, ώστε σε κάθε κτήριο χωριστά να γίνουν εντός του καλοκαιριού εργασίες υγειονομικής αναβάθμισης, σε όλους τους χώρους που ενδέχεται να συνωστίζονται μαθητές και μπορούν να διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού, με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

3. Δημιουργία ανά τμήμα δύο μικρότερων τμημάτων 11-12 μαθητών, η σύνθεση των οποίων θα παραμένει σταθερή κατά την έκτακτη περίοδο. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να ιχνηλατηθούν ευκολότερα τα κρούσματα, σε περίπτωση που υπάρχουν.

4. Με δεδομένη τη στενότητα σε χώρους και αίθουσες, εφαρμογή διπλού-υβριδικού συστήματος διδασκαλίας που θα περιλαμβάνει για όλους τους μαθητές: (α) τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα στη φυσική τάξη, ώστε να διατηρείται σταθερή η προσωπική και αναντικατάστατη επαφή μαθητή και διδάσκοντος, (β) εξ αποστάσεως εκπαίδευση τις υπόλοιπες τρεις ημέρες της εβδομάδας, με σύγχρονα ή ασύγχρονα δικτυακά μαθήματα, με την υποχρεωτική κατάθεση ωρολογίου προγράμματος για τα εξ αποστάσεως μαθήματα.

5. Εξασφάλιση λάπτοπ ή ταμπλέτας σε κάθε μαθητή, που δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει λόγω της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του. Το Σεπτέμβριο, πλήρης κάλυψη των μαθητών για να μην επαναληφθούν οι απίστευτες παλινωδίες του Απριλίου, με κονδύλια από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους κι όχι μόνο από χορηγίες, όπως έγινε μέχρι σήμερα.

6. Καμία κάμερα στην τάξη με την παρουσία μαθητών. Δεν εφαρμόστηκε τον Μάιο-Ιούνιο, δεν θα εφαρμοστεί ούτε φέτος”.


NEWSLETTER