Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 19:16

Ερώτηση Βελόπουλου για Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας Επαναστάσεων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Βελόπουλου για Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας Επαναστάσεων στην Καλαμάτα

 

Ερώτηση με θέμα “Αίτημα για ίδρυση στην Καλαμάτα ευρωπαϊκού ινστιτούτου για την ιστορική έρευνα των επαναστάσεων”, κατέθεσε στη Βουλή, στην υπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, σημαντική και αξιόλογη είναι η υιοθέτηση της πρότασης, η οποία έχει διατυπωθεί και κατά το παρελθόν για ίδρυση στην Καλαμάτα ευρωπαϊκού ινστιτούτου για την ιστορική έρευνα των επαναστάσεων. Η πρόταση αυτή έχει διατυπωθεί, επίσης, στον πρόλογο της μετάφρασης βιβλίου ανώνυμου Γερμανού συγγραφέα με τίτλο: «Απόψεις για τον αγώνα των ενωμένων Ελλήνων κατά των Τούρκων το 1821 - Από τη σκοπιά του δημοσίου και διεθνούς δικαίου». Ειδικότερα, αυτή η πρόταση-αίτημα τονίζει και επισημαίνει την αναγκαιότητα της επαφής, γνωριμίας, έρευνας και συστηματικής ενασχόλησης των νέων παιδιών της Ευρώπης και όλου του κόσμου με τη φύση της επανάστασης και με την ιστορία των επαναστάσεων, από την αρχαιότητα και ως την εποχή μας, εξακολουθητικά. Η υιοθέτηση της ιδέας αυτής είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει την ύψιστη τιμή γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός και θα του δώσει άλλη διάσταση, αναδεικνύοντας την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο σε παγκόσμιο κέντρο μελέτης της φύσης των επαναστάσεων, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, ενώ θα συνδέσει το παρόν με το παρελθόν, αποτελώντας σπουδαία παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές”.

Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει την υπουργό: “Προτίθεσθε να υιοθετήσετε την ως άνω ιδέα και να αναλάβετε την πρωτοβουλία συζήτησης και ανάδειξης αυτής με εκπροσώπους αρμοδίων θεσμικών φορέων, ώστε να υλοποιηθεί η σημαντική αυτή πρόταση, γεγονός που θα αναδείξει την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο, η οποία αποτελούσε το κέντρο του αγώνα του ’21, σε μια περιφέρεια παγκοσμίου κύρους και εμβέλειας, ενώ θα αποτελέσει σπουδαία παρακαταθήκη και για τις μελλοντικές γενιές;”.


NEWSLETTER