Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 10:18

Στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίστηκε: "Η αυτοδιοίκηση αρνείται να δει την πραγματικότητα"

Γράφτηκε από τον
Στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίστηκε: "Η αυτοδιοίκηση αρνείται να δει την πραγματικότητα"

Η σημερινή εικόνα της αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις διαχρονικές διαχειριστικές προοπτικές, αλλά και η ανάδειξη των λύσεων που θα πρέπει να δοθούν για να διασωθεί ο θεσμός προς όφελος των πολιτών, απασχόλησαν την εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Καλαμάτα το βράδυ της Δευτέρας.


Η πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων Νέλλυ Παπαχελά, ο βουλευτής και πρώην δήμαρχος Κατερίνης Γιάννης Αμοιρίδης και ο δήμαρχος Ρέντη - Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια προσπάθεια για αναζήτηση λύσεων και προοπτικών εν μέσω κρίσης.

Με το ερώτημα αν η δήμοι τελικά είναι πηγή σπατάλης και αδιαφάνειας ή αποκούμπι των πολιτών στην κρίση, ξεκίνησε την τοποθέτησή της η Μεσσήνια στην καταγωγή Νέλλυ Παπαχελά. Σημείωσε ότι υπάρχουν δύο μοντέλα δημάρχων: ο δήμαρχος-διεκδικητής και ο δήμαρχος-εργολάβος. Στάθηκε ιδιαίτερα στην συνεχή μείωση πόρων της αυτοδιοίκησης με παράλληλη εκχώρηση αυξημένων αρμοδιοτήτων, κάτι που επί της ουσίας θέτει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στο να είναι οι δήμοι συνεπείς απέναντι στους πολίτες και τις υποχρεώσεις τους.
Στη συνέχεια η κ. Παπαχελά αναφέρθηκε στους δήμους του σήμερα επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των πόρων σε σχέση με τις αρμοδιότητες και να δοθεί βάρος στην αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες (αποκομιδή απορριμμάτων, παιδικοί σταθμοί κ.ά.). Παράλληλα όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του κάθε δήμου έναντι άλλων και η δημιουργία ταυτότητας.
"Οσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, στην Αθήνα υπάρχει διαχρονικά πρωτοφανής έλλειψη υποδομών. Εμείς παρά το προβλήματα που υπάρχουν έχουμε ως τώρα επιτύχει έναν μικρό άθλο εξοικονομώντας σημαντικά ποσά και έχοντας ως τώρα εξοφλήσει περίπου το 60% των οφειλών που παραλάβαμε", υπογράμμισε η Νέλλυ Παπαχελά. Ως βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής στην Αθήνα ανέφερε μάλιστα, την αντιμετώπιση της κρίσης μέσω του ΕΣΠΑ παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν, το βάρος στις κοινωνικές δομές που ανακουφίζουν τους πολίτες, αλλά και την υλοποίηση ενός σχεδίου αναζωογόνησης της πόλης μέσω προγραμμάτων αστικής ανάπλασης.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο βουλευτής Πιερίας της ΔΗΜΑΡ και πρώην δήμαρχος Κατερίνης Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι "η αυτοδιοίκηση δεν ευθύνεται για την κρίση σε κανένα βαθμό, αφού συμμετέχει στο δημόσιο χρέος μόνο κατά 0,8%". Τόνισε μάλιστα ότι τα κόμματα που διαχρονικά κυβέρνησαν φρόντισαν να τα φορτώσουν όλα στην αυτοδιοίκηση. "Μέσα από αυτά όμως η τοπική αυτοδιοίκηση κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία και της αποτελεσματικότητά  της" είπε ο κ. Αμοιρίδης και συνέχισε λέγοντας ότι "κράτη με αποκεντρωμένες δομές αντιμετωπίζουν καλύτερα την κρίση".
Ακολούθως τόνισε ότι πίστευε πως με τον "Καλλικράτη" οι δήμοι θα κάνουν ένα βήμα προς το ευρωπαϊκό όραμα και ότι θα λειτουργήσουν σαν "πόλεις-κράτη", επικρίνοντας μάλιστα και τη μη ουσιαστική υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ.
"Αυτή τη στιγμή λιμνάζουν στα ταμεία του κράτους 512 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης από το ΕΣΠΑ" τόνισε ο Μακεδόνας βουλευτής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χαμηλή απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ από φορείς της αυτοδιοίκησης. Χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων το παράδειγμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου όπως είπε το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται σε 44%  και έτσι "πρέπει να τρέξει περισσότερο από άλλες Περιφέρειες".
Στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα της ύπαρξης σωστού χωροταξικού σχεδιασμού, αναφέροντας ενδεικτικά τη Μεσσηνία, η οποία κατά τη γνώμη του θα πρέπει να βάλει ως σύνθημα την "ποιότητα ζωής" και σε αυτόν τον άξονα να κινηθούν όλοι οι φορείς.
"Η ΔΗΜΑΡ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πολιτική σταθερότητα και στη διαμόρφωση συνθηκών που θα προσελκύσουν επενδύσεις" σημείωσε ο κ.  Αμοιρίδης και κατέληξε λέγοντας ότι οι δήμοι θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να πάρουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους κι ότι αυτή τη στιγμή "η Ελλάδα είναι καμίνι, στο οποίο όμως μπορεί να σφυρηλατηθούν τα υλικά που θα οικοδομήσουν τη νέα χώρα".
Ο δήμαρχος Ρέντη - Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης, που εκλέγεται στην αυτοδιοίκηση από το 1982, ήταν ιδιαιτέρως καυστικός απέναντι στις πρακτικές της αυτοδιοίκησης διαχρονικά, λέγοντας: "Η αυτοδιοίκηση περνάει τις χειρότερες στιγμές της κι αυτό φαίνεται και από έρευνες που δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτήν κυμαίνεται από 7 έως 9%. Η αυτοδιοίκηση αρνείται να δει την πραγματικότητα. Διαχρονικά κινήθηκε με τον ίδιο αναξιοπρεπή τρόπο: την αδιαφάνεια, τον κατακερματισμό έργων, προσλήψεις με αδιευκρίνιστα κριτήρια κ.ά.". Και συμπλήρωσε:
"Εισπράξαμε τον τρόπο με τον οποίο κινηθήκαμε. Αν θέλουμε να είμαστε φερέγγυοι πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από τις δικές μας ευθύνες".
Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός συνέχισε τον καυστικό λόγο του τονίζοντας ότι "η τοπική αυτοδιοίκηση και να ήθελε τώρα να συνεχίσει να κάνει τις αλητείες της δεν μπορεί λόγω της περικοπής των πόρων". Αναφερόμενος στη σημερινή εικόνα των δήμων επεσήμανε ότι "πετυχημένος δήμαρχος πλέον είναι αυτός που σήμερα μπορεί να καλύψει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και να προχωρήσει σε βασικά έργα συντήρησης" και ότι "πλέον δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκρισης με την ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση, αφού στην Ελλάδα μιλάμε για αυτοδιοίκηση επιβίωσης".
Ο Γιώργος Ιωακειμίδης υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν περικοπές και εκπτώσεις στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και την κοινωνική πρόνοια, ενώ τόνισε ότι η απαγόρευση προσλήψεων σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ποσοστό συνταξιοδοτήσεων δεν επιτρέπει στην αυτοδιοίκηση να δουλέψει όπως πρέπει. "Ολα είναι ρευστά στην αυτοδιοίκηση και πρέπει όλοι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά" είπε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια.
Πλησιάζοντας προς το τέλος της τοποθέτησής του κάποιος από τους παρευρισκόμενους τον... προκάλεσε να αναφερθεί στην άποψη της ΔΗΜΑΡ για τον χρόνο των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και για το εκλογικό σύστημα που θα πρέπει να ισχύσει. Για το πρώτο σκέλος, ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι η προσφάτως αναδιοργανωμένη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης του κόμματος έχει ξεκινήσει συζητήσεις και ότι μία πρώτη προσέγγιση κάνει λόγο για παράταση της αυτοδιοικητικής περιόδου μέχρι το Νοέμβριο του 2014, ώστε να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές που έχουν διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο. Οσον αφορά το εκλογικό σύστημα τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει καμία ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης και συνεπώς δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί σαφής εικόνα. Κλείνοντας απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον συμφωνεί με τις αρχές του κόμματος σχετικά με την αυτοδιοίκηση και κινείται στο παραπάνω πλαίσιο να περπατήσει μαζί τους στον δύσκολο αυτό δρόμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έδωσαν το "παρών" άτομα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, συμμετέχοντας σε μια συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εγιναν τοποθετήσεις αρκετών παρευρισκόμενων, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ο Γιάννης Αργυράκης και εκ μέρους του δημάρχου Καλαμάτας ο Ανδρέας Καραγιάννης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Τροχάτος.


NEWSLETTER