Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 17:13

«Λαϊκή Συσπείρωση» για δημοτικά τέλη στον Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
«Λαϊκή Συσπείρωση» για δημοτικά τέλη στον Δήμο Καλαμάτας

“Τα μέτρα που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Kαλαμάτας για την ελάφρυνση επαγγελματιών από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών -τα οποία ως «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίξαμε με την ψήφο μας- είναι ανεπαρκή”.


Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δήμο Καλαμάτας κι εξηγεί: “Είναι ανεπαρκή γιατί τα περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας συνεχίζονται, η αναστολή λειτουργίας εκατοντάδων επιχειρήσεων κράτησε για πάνω από το ένα τρίτο των ημερών του 2020 (σχεδόν 4,5 μήνες) και συνεχίζονται και στις αρχές του 2021. Ακόμα και τους μήνες που επιτρεπόταν η λειτουργία των επιχειρήσεων, οι περιορισμοί που ίσχυαν -και ακόμα ισχύουν- δημιουργούν εκ των πραγμάτων απώλειες στα εισοδήματα των επαγγελματιών”.
Επικρίνοντας την κυβέρνηση, αναφέρει πως “η πολιτική της κυβέρνησης σε περίοδο οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε από την πανδημία, είναι αυτή που έχει οδηγήσει εκατοντάδες μικρούς εμπόρους, επαγγελματίες στην εστίαση, στα γυμναστήρια και άλλους κλάδους, κυριολεκτικά σε απόγνωση, λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και την τεράστια συσσώρευση χρεών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες”. Δηλώνει ότι “επαναφέρουμε, για να ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των επαγγελματιών της πόλης, με κριτήριο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με προτεραιότητα τους επαγγελματίες με χαμηλότερα εισοδήματα, που προσδιορίζουμε στα 12.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, ακριβώς γιατί αυτά τα τμήματα των επαγγελματιών έχουν ακόμα μικρότερες δυνατότητες να κρατήσουν την επιχείρησή τους και να τα βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους”.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ
Και προτείνει τα ακόλουθα μέτρα: “Απαλλαγή από το 85% των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για όλες τις επιχειρήσεις όλων των πληττόμενων ΚΑΔ για το 2020 (αφού χωρίς μέτρα περιορισμού λειτούργησαν μόνο για τους 2 πρώτους μήνες) και συνέχιση της απαλλαγής για όσο διάστημα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα το 2021. Απαλλαγή από το 85% των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις εστίασης και για μικροπωλητές και περίπτερα, για εμπορεύματα, προθήκες κ.λπ. Απαλλαγή από το 85% του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων (0,5%) των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων. Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι και τις 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για τους μήνες του 2020 που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς τους δήμους μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνη του 2021. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες. Διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν ήδη επιβληθεί για τους επαγγελματίες με 12.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αυξάνουν τις δόσεις για οφειλές ή να διαγράφουν τμήμα ή το σύνολό τους, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Πλήρης απαλλαγή από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως έδρες, αθλητικών σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων, συνδικάτων κ.λπ., διότι και αυτές οι κατηγορίες έχουν πληγεί με δεδομένο ότι τα ποσά που πληρώνουν μέχρι σήμερα ως επαγγελματική στέγη είναι τεράστια”.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ότι “εκτός από όλα αυτά οι επαγγελματίες εμπαίζονται από την Περιφέρεια για το πρόγραμμα ενίσχυσης που είχε εξαγγείλει για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πλήρωσαν για έξοδα φακέλου και το Επιμελητήριο, για να μπορέσουν να κάνουν την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό βεβαίως στήθηκε για τα μεγάλα ξενοδοχεία και έχει ουσιαστικά πετάξει εκτός τις μικρές επιχειρήσεις. Μετά από τόσους μήνες υπάρχει ένας τεράστιος εμπαιγμός από πλευράς της Περιφέρειας με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις, αλλά και με τις ανακοινώσεις ότι η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας δεν μπορεί να βγάλει πλέον νέο πρόγραμμα. Απαιτούμε εδώ και τώρα να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα, ιδιαίτερα όσες έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και να τελειώσει η κοροϊδία των επαγγελματιών”.


NEWSLETTER