Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 18:29

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

 

Την κυβέρνηση επικρίνει δριμύτατα η Επιτροπή Αυτοδιοίκησης και Τοπικής - Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας, «για τις σοβαρές στρεβλώσεις που προκαλούνται από την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την εκτέλεση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”».

Αναφέρει ότι «η ΚΥΑ επιβάλλει οριζόντιο περιορισμό στις εντάξεις αναγκαίων και ώριμων έργων πνοής των δήμων. Ενισχύει τις πελατειακές εξαρτήσεις και γι’ αυτό βρίσκει αντίθετο τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης».

Δηλώνει πως «εκφράζει την στήριξή της και στους 6 δήμους του νομού, που, εξαιτίας της νέας ΚΥΑ, θα δουν το επόμενο διάστημα σημαντική μείωση στις προτάσεις χρηματοδότησης έργων τα οποία είναι ώριμα προς ένταξη. Κι αυτό, ενώ οι δήμοι έχουν ήδη καταβάλλει από τους προϋπολογισμούς τους μεγάλα ποσά σε εξωτερικούς συνεργάτες για την προετοιμασία των προτάσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα».

Μεταξύ άλλων, παρατηρεί ότι «ενώ σήμερα θα έπρεπε να μιλάμε για νέα “γενιά έργων” η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακύρωσε την εξέλιξη του προγράμματος “Φιλόδημος”. Αυτή η ακύρωση είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει ακόμα και έργα ώριμα προς ένταξη, κατά 1,5 χρόνο περίπου! Δυστυχώς, τους απασχόλησε περισσότερο να κάνουν... αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά να τρέξουν ένα πετυχημένο πρόγραμμα όπως το “Φιλόδημος”. Τελικά, τα έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι”, αλλά και αυτά τα οποία είχαν υποβληθεί ως αιτήματα ένταξης στο “Φιλόδημος Ι” συμπεριλήφθησαν μόλις τώρα, μετά από 18 μήνες, στο πλαίσιο του “Α. Τρίτσης”».

Η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «επιπλέον, με το πλαφόν και την κατηγοριοποίηση που θέτει η νέα ΚΥΑ είναι ιδιαίτερα πιθανό να αποκλειστούν ακόμα και ώριμα έργα των περιφερειακών δήμων που δεν εκτελέστηκαν λόγω της ακύρωσης του “Φιλόδημου”».

Επικρίνοντας την κυβέρνηση επισημαίνει πως «το υπουργείο Εσωτερικών καταστρατηγεί κάθε έννοια αυτοτέλειας του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιδιώκει την επαναφορά των γνώριμων από το παρελθόν πελατειακών σχέσεων. Με τη νέα ΚΥΑ, ορίζεται ότι “κατ’ εξαίρεση” και κατόπιν “εισήγησης” της Επιτροπής, δίδεται η δυνατότητα στον αναπληρωτή υπουργό, με “ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή του”, να εντάξει προτάσεις που υπερβαίνουν τον συνολικό προϋπολογισμό, που αντιστοιχεί στον δυνητικό δικαιούχο. Ετσι, ωθεί τους αιρετούς να ζητιανεύουν στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών γι’ αυτά που δικαιούνται οι περιοχές και οι δήμοι τους».