Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 12:05

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των έργων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Απαντήσεις για τα σημαντικά έργα της Μεσσηνίας που δεν προχωρούν ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Υποδομών και Περιβάλλοντος της Ν.Ε. επικρίνει την κυβέρνηση “για την αμφιβολία που δημιουργείται για το κατά πόσο θα συμπεριληφθούν τα μεγάλα έργα του νομού μας και κατά πόσο θα αποφύγουμε τη γνωστή πρακτική της Ν.Δ. για τετελεσμένες αποφάσεις που θα προκύπτουν έπειτα από «κλειστές» συσκέψεις”, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξειδίκευση για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει πάνω από 32 δις ευρώ.
Υποστηρίζει ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα 14 περιφερειακά συνέδρια “διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα, που αγκαλιάστηκε από όλους. Σε συνέχεια αυτού διασφαλίσαμε τους χρηματοδοτικούς πόρους και προχωρήσαμε στην υλοποίηση των βασικών έργων”.
Η αρμόδια επιτροπή της Ν.Ε. ζητεί “από τους εξαφανισμένους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στους πολίτες του νομού τι γίνεται με τα παρακάτω έργα: α) Υπόλοιπο Ολυμπίας Οδού από τον Πύργο έως την Τσακώνα: Αγνοείται εντελώς από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ενώ αποτελεί τη σύνδεση του νομού μας με τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και τους 2 αυτοκινητόδρομους μεταξύ τους. β) Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη: Μέσα στη μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζει, δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για τη συνολική χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλου του έργου. Ακόμα και για το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, για το οποίο είχαμε διασφαλίσει επί ΣΥΡΙΖΑ τη χρηματοδότησή του, δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος. γ) Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για όλες τις απαραίτητες δράσεις (αναβάθμιση, επέκταση, απαλλοτριώσεις, χρηματοδότηση, αδειοδοτήσεις) έχει αφεθεί στην ελπίδα ανταπόκρισης μόνο του ιδιωτικού τομέα. δ) Φιλιατρινό Φράγμα: Μετά την παράλογη ολοκλήρωσή του χωρίς την υλοποίηση των κατάντι αρδευτικών δικτύων κινδυνεύει να γίνει «το γεφύρι της Αρτας» με συνεχή φθορά και αμφισβήτηση μέσα στο χρόνο. ε) Υδρευσης ευρύτερης περιοχής Καλαμάτας: Εξασφαλίσαμε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τη χρηματοδότηση και καθυστερεί η έναρξη της ολοκλήρωσης του έργου”.
Τέλος, επειδή έχει περάσει πολύτιμος χρόνος για τα παραπάνω έργα, καλεί “τους φορείς του νομού μας και κυρίως την αυτοδιοίκηση σε επαγρύπνηση” και σημειώνει: “Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα παραπάνω έργα, αλλά και να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Δεν θα δεχτούμε αόριστες υποσχέσεις και τετελεσμένα γεγονότα που θα οδηγούν στην ματαίωση των έργων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του νομού μας”.