Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 20:31

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το "σχέδιο Αθηνά"

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το "σχέδιο Αθηνά"

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που έχει πλέον στη λειτουργία του ΤΕΙ Καλαμάτας η εφαρμογή του σχεδίου "Αθηνά". 

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η προχθεσινή δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου «Αθηνά» από το Υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνει στο έπακρο την αρχική εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσεται απόλυτα στο γενικότερο πλαίσιο των επιδιώξεων του νεοφιλελευθερισμού αλλά και των μνημονιακών πολιτικών της τρικομματικής κυβέρνησης για τη δημόσια παιδεία, για να επιτευχθεί με κάθε κόστος η δραστική συρρίκνωσή της. Προδιαγράφεται το τέλος του μαζικού Πανεπιστημίου με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 25%, η περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών, η διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ειδικότερα στα ΤΕΙ μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών, καταργώντας ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα.

Έτσι, παρά την καθολική κατακραυγή και εναντίωση των φοιτητών, του διδακτικού προσωπικού και φορέων της Καλαμάτας, παρά τις διαβεβαιώσεις διαφόρων λαλίστατων παραγόντων που δήθεν είχαν εξασφαλίσει «παρασκηνιακά» την παραμονή του, καταργείται το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας, ένα τμήμα μεγάλης ζήτησης, το γνωστικό αντικείμενο του οποίου εποφθαλμιά ο ιδιωτικός τομέας (ιδιωτικό ΙΕΚ και NewYork College, όπως φαίνεται από ανακοινώσεις και διαφημιστικές καταχωρήσεις).

Με την ίδια λογική ισοπεδώνεται ουσιαστικά το μοναδικό Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, παρά την εκφρασμένη αντίθεση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ενώ υποβαθμίζεται και το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας.

Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να λάβει υπ’ όψιν του τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Γ.Σ. της Σχολής Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (ΔΜΥΠ) του ΤΕΙ Καλαμάτας για μετακίνηση του τμήματος στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας (ΣΕΥΠ), τη μη κατάργηση της ΣΕΥΠ, αφού θα διαθέτει δύο δυναμικά τμήματα (μαζί με το τμήμα Λογοθεραπείας), προτάσσει τη μοναδική για τα διεθνή ακαδημαϊκά δεδομένα πρωτοτυπία της συγχώνευσης της ΔΜΥΠ με την Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Διοίκηση και Οικονομία Επιχειρήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωστικών αντικειμένων δηλαδή εντελώς ανόμοιων μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζει το ομότιτλο τμήμα ΔΜΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, κάνοντάς το τη μοναδική κατεύθυνση από το 1ο εξάμηνο σπουδών ενός νέου Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ο εμπαιγμός και η απάτη είναι εμφανείς, ενώ αποδεικνύονται εντελώς κενές οι διακηρύξεις για ίση μεταχείριση της Περιφέρειας και διαφανείς διαδικασίες στην κατάρτιση του σχεδίου «Αθηνά». Κατάρτιση που σημειωτέον έγινε από μια θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και όχι από κάποιο αξιόπιστο κρατικό ίδρυμα ή Ινστιτούτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Μεσσηνίας είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την επιχειρούμενη συρρίκνωση και απαξίωση του ΤΕΙ Καλαμάτας. Θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στον αναγκαίο και όχι προσχηματικό διάλογο για την αναβάθμιση και εξορθολογισμό της Ανώτατης Παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Μεσσηνίας θα στηρίξει τους αγώνες υπέρ της αναβάθμισης της Ανώτατης Παιδείας, υπέρ του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού Πανεπιστημίου".

 

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ