Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 08:12

Πολιτική κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Μαντά για ΠΟΠ Ελιάς

Γράφτηκε από την
Πολιτική κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Μαντά για ΠΟΠ Ελιάς

Τον βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλή Μαντά για δηλώσεις του για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και τις ευθύνες του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς και την κυβέρνηση της Ν.Δ. επικρίνει δριμύτατα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής ρωτάει “γιατί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ  και ο ΥπΑΑΤ δεν καταργούν την απόφαση Αποστόλου, εφόσον την θεωρούν κακή (είναι έτσι;) ή πολύ περισσότερο αυθαίρετη”.

Η αρμόδια επιτροπή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ στις όμορες γεωγραφικές ενότητες Λακωνίας, Αρκαδίας και Ν. Ηλείας κι εκτιμά πως “η κατοχύρωση μίας προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) σε επίπεδο χώρας μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εμπορικό εργαλείο”.

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο “ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μαντάς και η καταπάτηση της νομιμότητας!”, αναφέρει: “Οσοι είδαν στα ΜΜΕ τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Περικλή Μαντά για την εκδίκαση της προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μπορεί ακόμη και να πίστεψαν ή υπέθεσαν ότι ο τελευταίος ανέβηκε στην Αθήνα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αντιδικήσει με την κυβέρνησή του και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης! Με εκείνους δηλαδή που παραστάθηκαν ενάντια στους Μεσσήνιους παραγωγούς και τον ΣΥΜΕΠΟΠ, υπερασπιζόμενοι τη ρύθμιση του πρώην ΥπΑΑΤ Αποστόλου στη δίκη στο ΣτΕ! Οι πληροφορίες όμως λένε ότι ο βουλευτής της ΝΔ, που όταν εισέρχεται στα σύνορα της Μεσσηνίας γίνεται λαλίστατος, έμεινε σιωπηρός κι αμέτοχος κατά τη συζήτηση της προσφυγής και την ακρόαση των μερών στη δίκη που έγινε στο ΣτΕ. Οπως βουβός κι αμέτοχος συνεχίζει δυστυχώς ο ίδιος και η κυβέρνησή του, αλλά και το αρμόδιο υπουργείο, έναντι του αγροτικού κόσμου στο νομό μας, ο οποίος σήμερα μέσα στην πανδημία δέχεται επίθεση από funds για τα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, που απειλούν να εκπλειστηριάσουν την αγροτική γη και τους κόπους των αγροτών μας”. Υπενθυμίζει “στον βουλευτή της ΝΔ κάτι που και ο ίδιος γνωρίζει, αλλά επιβεβαιώνουν και όσοι γνωρίζουν το θέμα: Η ρύθμιση  Αποστόλου δεν έχει σχέση ούτε με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ούτε και με τις τιμές της ελιάς και του ελαιολάδου. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019, μετά τη ρύθμιση Αποστόλου, οι ελιές έπιασαν τις υψηλότερες τιμές της δεκαετίας. Ολοι επίσης γνωρίζουν ότι ελληνοποιήσεις γίνονταν επί δεκαετίες, πολύ πριν τη ρύθμιση. Οπως είναι επίσης γνωστό ότι στον διεθνή κατάλογο ποικιλιών, ήδη από το 2000 η ποικιλία είχε εγγραφεί και με τα δύο ονόματα: Καλαμών και Καλαμάτα!”.

Η αρμόδια επιτροπή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον βουλευτή να απαντήσει “στα κρίσιμα ερωτήματα που αποφεύγει για την υπόθεση αυτή: Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προώθησε το φάκελο που είχε υποβάλει η τότε Ενωση Μεσσηνίας,  για την αποκατάσταση των σφαλμάτων καταχώρισης, ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούνταν; Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ ανεχόταν οι επαγγελματικές και εξαγωγικές οργανώσεις επί σειρά ετών να χρησιμοποιούν την ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» ως εμπορική; Γιατί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ  και ο ΥπΑΑΤ δεν καταργούν την απόφαση Αποστόλου, εφόσον την θεωρούν κακή (είναι έτσι;) ή πολύ περισσότερο αυθαίρετη, σύμφωνα με όσα δηλώνει τουλάχιστον ο κ. Μαντάς; Κατ’ επέκταση, ας μας πει γιατί η κυβέρνησή του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τη σημερινή ηγεσία του, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μαντάς, παραστάθηκαν στη δίκη στο ΣτΕ ενάντια στην προσφυγή των Μεσσήνιων παραγωγών και του ΣΥΜΕΠΟΠ με σκοπό να διατηρηθεί η απόφαση Αποστόλου;”.

 

ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αφού αναφέρει ότι “έχει λοιπόν και η υποκρισία τα όριά της” τον καλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη: “Οσον αφορά τις μεγαλοστομίες για δήθεν εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων από τον κ. Αποστόλου, αν έχει στοιχεία ο κ. Μαντάς ας τα θέσει υπόψη της ελληνικής δικαιοσύνης άμεσα και χωρίς χρονοτριβή. Διαφορετικά θα καταγραφεί στην ιστορία αυτή ως ένας κοινός συκοφάντης”.

Κλείνοντας, παρατηρεί ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σε κάθε περίπτωση στέκεται στο πλευρό των Μεσσήνιων παραγωγών, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας κοινής, εθνικής πρότασης που θα προστατεύει την τοπική παραγωγή και θα ενισχύει την εθνική μας οικονομία, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και τοπικιστικές αντιπαραθέσεις”.

 

“ΤΡΙΚΙΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ” ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΜΑΝΤΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας προκειμένου να υπερασπιστεί την απόφαση Αποστόλου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας "άδειασε" τον βουλευτή Αλέξη Χαρίτση και τους πρώην βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα. Αυτό υποστηρίζει με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Περικλής Μαντάς ανταπαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο κ. Μαντάς υπενθυμίζει πως ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε "λανθασμένη" την απόφαση Αποστόλου και ότι "έκανε τα πράγματα χειρότερα". Υπενθυμίζει επίσης ότι οι "πρώην βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Κοζομπόλη και Κωνσταντινέας σε ερώτησή τους ζητούσαν να διαγραφεί από τον ευρωπαϊκό κατάλογο ο όρος "Καλαμάτα" ως παραπλανητικός για τους καταναλωτές".

Αναλυτικά η ανταπάντηση του κ. Μαντά στην απάντηση - ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μάλλον τρικυμία εν κρανίω είχε ο συντάκτης της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, αφού κατάφερε στο ίδιο κείμενο να συμπεριλάβει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με τα δάνεια των αγροτών, αλλά και τα 37 δισ. του περίφημου “μαξιλαριού”. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας αμφιβάλλει ότι η απόφαση Αποστόλου καταστρατηγεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και ελιάς Καλαμών και ότι ήταν μια αποσπασματική και πραξικοπηματική ενέργεια της τότε ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ας ανατρέξουν στα υπηρεσιακά υπομνήματα που κατατέθηκαν στο ΣτΕ. Ας ρωτήσουν επίσης τον τομεάρχη και βουλευτή τους κ. Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος πριν λίγο καιρό χαρακτήρισε “λανθασμένη” την απόφαση Αποστόλου και ότι “έκανε τα πράγματα χειρότερα”. Ας ρωτήσουν ακόμα και τους πρώην βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Κοζομπόλη και Κωνσταντινέα, οι οποίοι σε ερώτησή τους ζητούσαν να διαγραφεί από τον ευρωπαϊκό κατάλογο ο όρος “Καλαμάτα” ως παραπλανητικός για τους καταναλωτές και σημειώνοντας ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις προστατευόμενες ενδείξεις. Ας ρωτήσουν κυρίως τους ίδιους τους παραγωγούς, ώστε να μάθουν από πρώτο χέρι εάν οι τιμές έχουν καταρρεύσει και αν η απόφαση Αποστόλου ήταν προς το συμφέρον τους ή όχι. Πάνω απ’ όλα όμως, αφού ενημερωθούν, ας σταματήσουν την υπονόμευση της προσπάθειας υιοθετώντας τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς.

Από την πρώτη στιγμή τάχθηκα με σαφήνεια υπέρ των δικαιωμάτων των παραγωγών και υπέρ της τήρησης της νομιμότητας. Τόσο στις ερωτήσεις που κατέθεσα στη Βουλή, όσο και στη διά ζώσης σύσκεψη υπό τον υπουργό, αλλά και στην επιστολή που απέστειλα και δημοσιοποίησα λίγες ημέρες πριν την ακρόαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, οι θέσεις που εδώ και μήνες υπηρετώ είναι σταθερές, σαφείς και απευθύνονται προς όλους:

  • Καθολική και πλήρης προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, η οποία προϋποθέτει την κατάργηση της υπουργικής απόφασης Απόστολου.
  • Εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
  • Επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους όμορους νομούς. 
  • Δημιουργία μιας νέας ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) για την προστασία κάθε ελληνικής ελιάς Καλαμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας φαίνεται να συμφωνεί με τα περισσότερα από τα παραπάνω σημεία. Μόλις λύσει τα εσωτερικά του ζητήματα και αντιληφθεί ότι η απόφαση Αποστόλου ήταν καταστροφική για τους παραγωγούς ΠΟΠ και ελιάς Καλαμών, με χαρά θα τον καλωσορίσουμε στο κοινό μεσσηνιακό μέτωπο που όλοι ελπίζουμε να μείνει αρραγές. Πάντως αν θέλουν να εγκαλέσουν κάποιον για αδράνεια και βουβαμάρα, σίγουρα θα πρέπει να ψάξουν καλύτερα».


NEWSLETTER