Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 20:47

Ερώτηση ΜέΡΑ25 για Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Ερώτηση ΜέΡΑ25 για Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

 

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, με θέμα την αναγκαιότητα άμεσης λύσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Τον καλεί να απαντήσει στη δημόσια ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας όπου περιγράφονται τα προβλήματα, όπως και αν θα προβεί με άμεσο τρόπο στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που παρατίθενται.

Στην ερώτησή της μεταξύ άλλων τονίζει: «Όπως ενημερωνόμαστε από δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, η λειτουργία του νοσοκομείου, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται επισφαλής πολυεπίπεδα. Ένα νοσοκομείο, δηλαδή, το οποίο εξυπηρετεί 50.000 μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες παραθεριστές το καλοκαίρι στην περιοχή της Τριφυλίας, καταρρέει.

Πιο συγκεκριμένα: Τις περισσότερες ημέρες το μήνα, το νοσοκομείο είναι ακάλυπτο από βασικές ειδικότητες ιατρών. Για παράδειγμα, προσελήφθη ένας ακτινολόγος, ο οποίος μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να καλύψει τοπικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο ένας, ο οποίος καλύπτει νόμιμα οκτώ ημέρες το μήνα, χωρίς να είναι αδύνατη η διάγνωση σε έκτακτο περιστατικό. Υπάρχουν δύο παιδίατροι, οι οποίοι μετακινούνται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Μάλιστα, στην Παιδιατρική Κλινική δεν νοσηλεύονται παιδιά και λειτουργεί μόνο το τακτικό εξωτερικό ιατρείο, με αποτέλεσμα να εφημερεύουν οκτώ ημέρες το μήνα με εφημερίες ετοιμότητας ή έως τις 9 το βράδυ. Υφίσταται μόνο ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος καλύπτει δέκα ημέρες το μήνα το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες είκοσι ημέρες να είναι ακάλυπτο. Εάν, λοιπόν, χρειασθεί διασωλήνωση τις ημέρες που δεν υπάρχει ακτινολόγος, δεν υφίσταται κάλυψη για έκτακτο χειρουργείο.

Επειδή δεν καλύπτεται το νοσοκομείο από αναισθησιολόγους και παιδιάτρους, έπαψαν να γίνονται και φυσιολογικοί τοκετοί, παρότι υπάρχει γυναικολόγος. Επειδή οι παθολόγοι είναι μόνο δύο και το νοσοκομείο είναι ακάλυπτο δέκα ημέρες το μήνα, οι νοσηλευόμενοι παρακολουθούνται από ειδικευόμενο παθολόγο και τα ΤΕΠ καλύπτονται από αγροτικούς ιατρούς. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έμεινε με έναν γιατρό και λειτουργεί τρεις ημέρες την εβδομάδα. Μάλιστα, 25 νεφροπαθείς συμπολίτες μας περιμένουν στη λίστα αναμονής να εξυπηρετηθούν. Υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, συνεπώς το νοσοκομείο είναι ακάλυπτο 20 μέρες το μήνα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν έκτακτα καρδιολογικά περιστατικά. Οι επικουρικοί εργαζόμενοι είναι πολλούς μήνες απλήρωτοι, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση δυσλειτουργική».