Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 22:56

Ερώτηση από ΜέΡΑ25 για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Ερώτηση για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, με θέμα “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Σε πανικό η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας καταφεύγει σε χουντικές πρακτικές για να κουκουλώσει τις ευθύνες της”.

Η βουλευτής αναφέρει: “Οπως ενημερωνόμαστε από καταγγελία του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (17/10/2021), λίγες μέρες μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ (της προέδρου και του γ.γ.) στο Νοσοκομείο Καλαμάτας στις 8/10/2021, κατά την οποία παρευρέθηκε σε συνέλευση τοπικής Ενωσης Γιατρών (Σωματείο Ειδικευμένων Γιατρών Μεσσηνίας) και ενημερώθηκε για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του νοσοκομείου, όπου μεταξύ των άλλων τονίστηκε και η απαράδεκτη (πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους ασθενείς) κατάσταση που επικρατούσε από μέσα Αυγούστου ως μέσα Σεπτεμβρίου στην πτέρυγα νοσηλείας Covid την οποία, «ψευδέστατα είχαν προσπαθήσει να εξωραΐσουν στην κοινή γνώμη η διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ αλλά και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διά της αναπληρώτριας υπουργού», οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας «έλαβαν έγγραφο από τη διοίκηση του νοσοκομείου (Α.Π.18928/14-10-2021) το οποίο τους εγκαλεί περί νομιμότητας ή όχι της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε κατά την εκεί επίσκεψη της ΟΕΝΓΕ, τους ανακρίνει για το τι ειπώθηκε στη συνέλευση, τους ειδοποιεί πως θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και απειλεί την τοπική Eνωση Γιατρών (Σωματείο Ειδικευμένων Γιατρών Μεσσηνίας, μέλος της ΟΕΝΓΕ) και την ίδια την ΟΕΝΓΕ με δικαστικές προσφυγές»”.

Η κ. Μπακαδήμα, αφού αναφέρεται αναλυτικά στο δελτίο Τύπου της ΟΕΝΓΕ (Α.Π. 11675/12-10-2021) για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του νοσοκομείου σε κάθε κλινική και τμήμα, για τα οποία η αντιπροσωπεία της είχε ενημερωθεί, “κατόπιν των παραπάνω πολύ σοβαρών καταγγελιών” ρωτά τον υπουργό: “1. Είναι ενήμερος για το περιεχόμενο του υπ’ αριθμ. 18928/14-10-2021 εγγράφου που εστάλη από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο Σωματείο Ειδικευμένων Γιατρών Μεσσηνίας; 2. Αν ναι, ποια η θέση του αναφορικά με τα όσα αναφέρονται σε αυτό; 3. Είναι ενήμερος για το υπ’ αριθμ. 11675/12-10-2021 δ.τ. της ΟΕΝΓΕ που δημοσιεύτηκε μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας; 4. Ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο υπ’ αριθμ. 11675/12-10-2021 δ.τ. της ΟΕΝΓΕ ή όχι; 5. Αν δεν ισχύουν, παρακαλούμε να αναφερθείτε αναλυτικά στα σημεία που θεωρείτε πως είναι αναληθή. 6. Αν ισχύουν, η υποστελέχωση που περιγράφεται συνάδει με τη δήλωση της κ. Γκάγκα πως είναι όλα καλά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο; 7. Ποια η κατάσταση το τελευταίο έτος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας; Είναι υποστελεχωμένο το νοσοκομείο για τις ανάγκες που καλείται να εξυπηρετήσει ή όχι; 8. Για ποιο λόγο δεν έχει συγκληθεί από τον Μάρτιο το Συμβούλιο Επιλογής που έχει ολοκληρωθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για θέσεις, που βρίσκεται η προκήρυξη 2 θέσεων παιδιάτρων από τον περασμένο Φεβρουάριο και τι έχουν απογίνει οι προκηρύξεις του 2018; 9. Ποια η κατάσταση στην Παιδιατρική Κλινική; Προβλέπεται να λειτουργήσει στο νοσοκομείο ΜΑΦ Νεογνών με προοπτική και ΜΕΝΝ και αν ναι, εντός ποιου χρονικού πλαισίου; 10. Ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν, προκειμένου οι γιατροί να μην νιώθουν πως θα υποστούν διοικητικές ή και νομικές κυρώσεις στην προσπάθειά τους να αναδείξουν την αναντίρρητη υποστελέχωση των νοσοκομείων της χώρας που οδηγεί τους γιατρούς σε εργασιακή εξουθένωση θέτοντας εαυτούς και τους ασθενείς σε ενδεχόμενο κίνδυνο, χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα;”.