Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 07:49

Δεξιά αιμορραγία για τη Νέα Δημοκρατία ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Γράφτηκε από την

Ενα χρόνο πριν τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, δυναμώνουν οι πονοκέφαλοι για τη Νέα Δημοκρατία και όπως φαίνεται στην περιοχή μας θα είναι ακόμη πιο έντονοι. Αδιάψευστος μάρτυρας τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό υπογείως αλλά και στο προσκήνιο με τη διαγραφή στελεχών της που φαίνεται ότι από καιρό δραστηριοποιούνται στη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

 

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν βέβαιο ότι η Χρυσή Αυγή θα κατεβάσει συνδυασμούς τουλάχιστον στην Περιφέρεια και τις πρωτεύουσες των νομών, ενδεχομένως δε και σε ορισμένους δήμους που μπορεί να "πατήσει". Με δεδομένο το γεγονός ότι ήδη έχει καταγράψει υψηλά ποσοστά στην περιοχή και σε μεγάλους δήμους, στο κυβερνητικό κόμμα φοβούνται ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα υποστούν πλήγμα οι υποψήφιοι που θα υποστηρίξουν. Από την άλλη πλευρά σε ορισμένες περιπτώσεις η επιρροή των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι υπολογίσιμη και θα είναι κρίσιμες οι επιλογές που θα κάνει κεντρικά και τοπικά.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην Περιφέρεια. Από τη μια πλευρά ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης πιέζει με κάθε τρόπο έτσι ώστε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των "φιλοευρωπαϊκών" δυνάμεων και να εγκλωβίσει σε ένα σχήμα τους 3 κυβερνητικούς εταίρους. Οπως όλα δείχνουν όμως κανένας από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν προκρίνει μια τέτοια λύση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η απογοήτευση είναι διάχυτη στο στρατόπεδο Τατούλη καθώς ο προσωπικός μηχανισμός που έχει συγκροτήσει εμφανίζει σημάδια αποδιοργάνωσης και πολιτικής απογοήτευσης. Αλλωστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζεται σε παράγοντες προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, του οποίου η πολιτική επιρροή έχει υποστεί πολιτική καθίζηση. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μηχανισμό χωρίς υπολογίσιμη πολιτική αναφορά. Από την άλλη πλευρά στην Περιφέρεια η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ακέφαλη και χωρίς αυτοτελή πολιτική παρέμβαση. Ο επικεφαλής του συνδυασμού της Δημήτρης Δράκος έχει ουσιαστικά αυτοπαροπλιστεί προκαλώντας έντονη δυσφορία στον κομματικό μηχανισμό, ενώ πολλοί αναρωτιούνται για την αιτία μιας τέτοιας στάσης. Δε φαίνεται να υπάρχει προετοιμασία για πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της αναμέτρησης με δεδομένο το γεγονός που προαναφέρθηκε, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή θα κατεβάσει συνδυασμό στην Περιφέρεια όπου εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά. Με δεδομένο αυτό το κλίμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι τελικά και μπροστά στον κίνδυνο της εκλογικής ήττας η Νέα Δημοκρατία θα επιλέξει προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος ως υποψήφιο περιφερειάρχη σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τις δυνάμεις της και να στεγανοποιήσει τις διαρροές. Στη λογική αυτή κάποιοι… στοιχηματίζουν ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη και ο σημερινός υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ανήσυχη είναι η Νέα Δημοκρατία και για το Δήμο Καλαμάτας όπου η εκλογική μάχη στην επόμενη αναμέτρηση θα έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Με σημαντικά μειωμένη την επιρροή του κόμματος, ισχυρή παρουσία της Χρυσής Αυγής, αυτοδιοικητικούς παράγοντες που φλερτάρουν με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και με την κρίση στο ζενίθ, τόσο ο Παν. Νίκας όσο και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ότι… όλα μπορεί να συμβούν.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην κόψει γέφυρες με τον ακροδεξιό χώρο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο διατηρεί σε προβεβλημένη θέση τον Γιάννη Μπάκα ο οποίος είναι γνωστό από καιρό ότι εκφράζει αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής. Ετσι φαίνεται ότι την "εκκαθάριση" λογαριασμών ανέλαβε η τοπική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η οποία είχε ήδη εκφράσει τη δυσφορία της για προηγούμενες τοποθετήσεις του δημοτικού συμβούλου. Φαίνεται όμως πως δεν συμφωνούν όλοι με τους χειρισμούς που μπορεί να αποκόψουν τους δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή και να δημιουργήσουν προβλήματα στο συνδυασμό του Παν. Νίκα αλλά και σε άλλους δήμους.

Και αυτό γιατί "φωλιές" έχει και σε άλλες περιοχές η Χρυσή Αυγή και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Κυπαρισσία στα εγκαίνια των γραφείων της είχαν εμφανισθεί και αντιδήμαρχοι που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Τότε το κυβερνητικό κόμμα είχε κάνει στραβά μάτια αλλά φαίνεται πως υπάρχει ο φόβος ότι ενόψει εκλογών τέτοια κρούσματα μπορεί να πυκνώσουν και να πλήξουν το πολιτικό της πρόσωπο.

Οι αναταράξεις έχουν ξεκινήσει και όπως όλα δείχνουν θα ενταθούν καθώς θα μορφοποιούνται οι κινήσεις ενόψει των δημοτικών εκλογών και η πολιτική σύγκρουση θα εντείνεται και σε τοπικό επίπεδο. Με τη Νέα Δημοκρατία να προσπαθεί για να βρει ισορροπίες ανάμεσα σε επιθυμίες, επιδιώξεις και πραγματικότητα.