Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 08:46

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσήνη: Πρωτοβουλία για ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” - Επαναφορά του “Κλεισθένη”

Γράφτηκε από τον

 

Πρωτοβουλία για την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, γα να δοθεί λύση που θα ικανοποιεί τους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς όλης της χώρας, ενώ όταν γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τον “Κλεισθένη” στην αυτοδιοίκηση.

Αυτά τόνισαν οι βουλευτές του κόμματος, Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ επέκριναν δριμύτατα την κυβέρνηση, στην εκδήλωση για τα αγροτικά που επεκτάθηκε και σε άλλα πολιτικά ζητήματα, στο πάρκο της Μεσσήνης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει με την κοινωνία, λέγοντας ότι “είναι συνειδητή επιλογή η μη κάλυψη οργανικών θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία και η μη πρόσληψη εκπαιδευτικών στα σχολεία”. Παρατήρησε πως “για την κυβέρνηση, λεφτά δεν υπάρχουν για τη δημόσια υγεία και για τα κενά στα σχολεία, για τη στήριξη των νοικοκυριών για την ακρίβεια, αλλά υπάρχουν για φορολογικές ελαφρύνσεις σε πλούσιους και για εξοπλιστικά προγράμματα”.

Για το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, που όπως ανέφερε, “έρχεται σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης με την ακρίβεια”, εκτίμησε ότι “υπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα”.

Για τη σταφίδα, “για την οποία δεν υπάρχει αγορά”, επέκρινε την κυβέρνηση που δεν απέσυρε τα περσινά αποθέματα, ενώ για το Φιλιατρινό φράγμα, αφού είπε ότι “σχεδιάστηκε το 2006 χωρίς να περιλαμβάνει τα δίκτυα, ολοκληρώθηκε το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ κι εντάξαμε το 2019 τα δίκτυα, αλλά δεν έχουν προχωρήσει”, θύμισε πως “ο Βορίδης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί για ανάδοχο το πρώτο 4μηνο του 2021”.

Ο Στ. Αραχωβίτης σχολίασε ότι “την κυβέρνηση χαρακτηρίζει η αλαζονεία της εξουσίας” και την επέκρινε που δεν κάνει κάτι για την ακρίβεια που πλήττει τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες και τα νοικοκυριά. Επεσήμανε πως “η προοδευτική διακυβέρνηση είναι παγκόσμια ανάγκη. Εχει ξεκινήσει σε διάφορες χώρες με την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων”.

Στο ζήτημα της σταφίδας παρατήρησε ότι “αδιαφορούν για τους παραγωγούς, δεν ιδρώνει το αυτί του υπουργού, που καταργεί τον συνεταιρισμό που έκανε τη συγκέντρωση, που επιτέλεσε το θεσμικό του ρόλο. Είναι ζήτημα δημοκρατίας”

Για την κλιματική κρίση στάθηκε στην αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, “που ξεκινήσαμε, αναθέσαμε την αναλογιστική μελέτη, αλλά την «πάγωσε» η κυβέρνηση”.

Για την ακρίβεια, μίλησε για “μεγάλη ανατίμηση στα αγροεφόδια, μπαίνει μέσα ο αγρότης” κι επεσήμανε ότι “πρέπει να ληφθούν μέτρα. Αυτός ο χειμώνας είναι καθοριστικός για το αν θα συνεχιστούν οι καλλιέργειες”.

Ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρατήρησε ότι “η κυβέρνηση λέει συνενωθείτε, θέλουν τσιφλικάδες. Οι συνεταιρισμοί, τα συνεργατικά σχήματα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε, καθώς και το μοντέλο της κρατικής στήριξης στη γεωργία”.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Στ. Αραχωβίτης είπε ότι “θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά στη μείωση του κόστους παραγωγής και θα τα κάνει η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση”.

Ο Αλ. Χαρίτσης, για την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” σημείωσε ότι “υπουργική απόφαση καταργείται με υπουργική απόφαση. Είναι υποκρισία, 2,5 χρόνια κρύβονται πίσω από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν θέλουν να αλλάξει η απόφαση. Παίρνουμε πρωτοβουλία για να προστατευτούν το εθνικό προϊόν και τα συμφέροντα της δικής μας παραγωγής. Να βρούμε μια λύση που να ικανοποιεί όλους”.

Για την αυτοδιοίκηση είπε ότι “εμείς καλούσαμε τους αυτοδιοικητικούς να μας υποδείξουν πού να κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις. Τις εποχές των παχιών αγελάδων είχαν αφήσει τα δίκτυα ύδρευσης με αμίαντο, γι’ αυτό κάναμε τον «Φιλόδημο». Ο πρόεδρος κοινότητας τώρα διορίζεται από τον εκάστοτε δήμαρχο, δεν τον εκλέγουν οι πολίτες”.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας δεσμεύτηκε ότι “θα καταργήσουμε το νόμο που καταργεί τον «Κλεισθένη». Δεν θα αφήσουμε την αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με όρους του ‘50”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι τέως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης Τάσος Τσερπές.

Γ.Σ.