Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 08:47

Καλαμάτα: Πρόσκληση Λοβέρδου για μη άλωση του ΠΑΣΟΚ (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Πρόσκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, για να αποτρέψουν την άλωση του ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε από την Καλαμάτα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Παράλληλα κήρυξε πόλεμο στη γραφειοκρατία, που εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων. Σχολιάζοντας μάλιστα την καθυστέρηση των μεγάλων έργων στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση –και ειδικά τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή– για διόγκωση της γραφειοκρατίας με νόμους σαν του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση της "Ε", ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν φοβάται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα προσέλθουν στην κάλπη για να τον καταψηφίσουν, καθώς η προσέλευσή τους θα προκαλέσει δεκαπλάσια αντισυσπείρωση όσων θέλουν να εμποδίσουν την άλωση του ΠΑΣΟΚ.

Πριν μιλήσει σε φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ, παρουσία της βουλευτή Νάντιας Γιαννακοπούλου, ο κ. Λοβέρδος ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας: «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πάρα πολύ συγκλονιστικής περιόδου που μας έχει σοκάρει όλους. Όλες και όλοι εμείς στο κόμμα μας γνωρίζαμε, μετά την ανακοίνωση της προέδρου μας, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα πάρα πολύ σοβαρό. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι το τέλος μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα και τόσο ακαριαία. Σιγά σιγά – δεν μου αρέσει να λέω ότι η ζωή συνεχίζεται και αυτό μου ακούγεται κάπως κυνικό, αλλά τα πράγματα παίρνουν τη σειρά τους και είμαι σήμερα εδώ στη Μεσσηνία, τώρα στην Καλαμάτα, για να πω σε σας, τα μέσα ενημέρωσης, ορισμένα βασικά πράγματα που θα συμπεριλάβω και στην ομιλία μου αργότερα. Επιγραμματικά, λακωνικά, θέλω να τα πω σε σας».

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο κ. Λοβέρδος απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, ώστε το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει ως μεγάλο κόμμα και να αλλάξει ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων:

«Το πρώτο που θέλω να πω είναι το κάλεσμά μας, το προσκλητήριό μας. Το προσκλητήριό μας προς όλες και όλους, τις γυναίκες και τους άντρες του νομού και όλης της Ελλάδας, να προσέλθουν στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματός μας. Μου κάνει εντύπωση που δεν είναι γνωστό, όσο πίστευα ότι είναι, πως η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Δηλαδή όποιος θέλει, οποία θέλει, με μόνο τυπικό στοιχείο την ταυτότητα, την αστυνομική μας ταυτότητα, μπορεί να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει.

Και το λέω αυτό γιατί με ρωτούν διαρκώς: “Μπορώ να έρθω και εγώ; Δεν είμαι μέλος”. Βεβαίως μπορείς να έρθεις. Κι αν θες να γίνεις μέλος, να εγγραφείς στον σχετικό κατάλογο. Και αν δεν θες να γίνεις μέλος και θέλεις να είσαι φίλος, να καταγραφείς ως φίλος – και αυτή η κατάσταση των φίλων μάς απαγορεύεται να τηρηθεί, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Συμμετέχεις ως  φίλος, αλλά δεν χρησιμοποιούμε το όνομά σου ποτέ εμείς, γιατί μας έχεις δηλώσει ότι το ενδιαφέρον του ήταν για τη συγκεκριμένη εκλογή.

Αυτό το έχουμε κάνει από το 2004. Το μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλα κόμματα, όπως η Νέα Δημοκρατία, και σε κόμματα του εξωτερικού, όπως λόγου χάρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, που το Εργατικό Κόμμα βγάζει έτσι τον αρχηγό του.

Άρα λοιπόν απευθύνω ένα προσκλητήριο δυνατό, έντονο, γεμάτο σημασία, γεμάτο ουσία προς όλες, προς όλους, που ζουν ενεργοποιούνται στο νομό, κι ας είναι από άλλο νομό, αρκεί να είναι εκείνη την ημέρα σε κάποια περιοχή της Μεσσηνίας που έχουμε κάλπη, γιατί αυτό επιτρέπεται. Δεν κινδυνεύουμε να πας να ψηφίσεις και αλλού, γιατί ο αριθμός της ταυτότητας μάς καταχωρεί μια φορά ως εκλογείς και τελειώνει.

Άρα λοιπόν, απευθύνουμε προσκλητήριο προς όλες, προς όλους όλους, τους ανθρώπους του επιστημονικού κόσμου, του εκπαιδευτικού κόσμου του νομού, προς τους ανθρώπους των ελευθέρων επαγγελμάτων, όλων των επαγγελμάτων, προς τις παραγωγικές τάξεις, πρώτα από όλα εδώ που είμαι στους αγρότες, αλλά και σε όλους όσοι ασχολούνται με την παραγωγή. Να προσέλθουν, να ψηφίσουν, να παίξουν ρόλο συμμετοχικό και πολιτικό σε αυτή την παράταξη που τόσο πολύ έχει δουλέψει για την Ελλάδα –και εδώ με ενημερώνουν ότι όλα τα μεγάλα έργα του νομού έχουν γίνει από μας, από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή από τη δημοκρατική παράταξη–,  να προσέλθουν για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρό της.

Αυτό είναι το πιο βασικό, γιατί εμείς κάνουμε ένα προσκλητήριο πολιτικής συμμετοχής. Όχι ένα προσκλητήριο εσωκομματικών χαρακωμάτων. Οι εσωκομματικοί μηχανισμοί ταλαιπωρούν όλα τα κόμματα, και το δικό μας. Και εμείς είμαστε δημοκράτες και μπορεί οι οργανώσεις να είναι χρήσιμες, αλλά οι μηχανισμοί που είναι άλλο πράγμα από τις οργανώσεις πάντα φρενάρουν τα κόμματα. Και το δικό μας και όλα τα άλλα – και δεν επιτρέπουν στα κόμματα να παίξουν το ρόλο που πολλά προοδευτικά τους στελέχη θέλουν τα κόμματα να παίξουν. Άρα λοιπόν, ναι στη συμμετοχή. Ναι στην ευρεία πολιτική συμμετοχή, στη μεγάλη πολιτική αλλαγή,  να ξεπεράσουμε τις 212.000 που είχαν προσέλθει το 2017 και να περπατήσουμε τα πρώτα βήματα της επαναφοράς μας στα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.

Μια πράσινη επανάσταση πρέπει να κάνουμε εμείς, δηλαδή μια θετική ανατροπή των συσχετισμών του ελληνικού πολιτικού συστήματος".

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος συνέδεσε την υποψηφιότητά του με τον πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας:

«Το δεύτερο που θέλω να σας πω, και το τελευταίο, είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο διαδικασία ανάδειξης ενός προσώπου που θα είναι πρόεδρος, αλλά ταυτίζεται με πάρα πολύ μεγάλα και σοβαρά πολιτικά θέματα που αφορούν τον τόπο, που αφορούν την Ελλάδα. Η δική μου υποψηφιότητα συνδυάζεται, συνδέεται άρρηκτα, με έναν αγώνα που θα είναι αμείλικτος κατά του παράγοντα εκείνου στην Ελλάδα που ταλαιπωρεί, ταπεινώνει και τυραννάει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, την οικονομία και την κοινωνία. Και ενώ εμείς ως σοσιαλδημοκράτες είμαστε από τους οπαδούς της παροχής δημόσιων υπηρεσιών, άλλοτε του κράτους, άλλοτε του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα γίνουμε και οι πρώτοι μαχητές στον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας.  

Από όλες τις περιοδείες μου σε όλους τους νομούς της χώρας, έχω συλλέξει βασικά προβλήματα που δεν προκαλούνται από τη φύση των πραγμάτων, από την πραγματικότητα δηλαδή, αλλά από τις καθυστερήσεις και την αναλγησία της γραφειοκρατίας. Τώρα, πριν από λίγο, στο Οικονομικό Επιμελητήριο εισέπραξα 3 με   τεράστια θέματα που θα μπορούσαν, για το καλό των πολιτών, του εισοδήματός τους, της οικονομίας του νομού και της Ελλάδας, να έχουν προχωρήσει. Είναι δυνατόν το 2021, μετά από 3 μνημόνια και εν μέσω μιας πανδημίας, να ενημερώνομαι από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα του Οικονομικού Επιμελητηρίου πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για ξένες άμεσες επενδύσεις, και στον αγροτικό τομέα στο νομό, και να καθυστερούν οι άδειες; Είναι συγκλονιστικό και να το σκέφτεσαι και να το ακούς! Κι όμως αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση που μας παρέχει το Οικονομικό Επιμελητήριο και αφορά το Νομό Μεσσηνίας. Ένα νομό όπου είναι πολλές οι πρώτες μεγάλες επενδύσεις, και αυτές, αλλά και η συγκυρία, προσθέτουν ενδιαφέρον πολύ περισσότερων. Μπορεί να έχουμε ανεργία, ενώ έχουμε τέτοια προσφορά επενδυτική στον τόπο μας;

Δεν τα λέει αυτά ένας υποψήφιος του κόμματός του. Τα λέει ο αρμόδιος φορέας του νομού. Το Οικονομικό Επιμελητήριο. Τα μεταφέρω και τα κάνω σημαία μου. Γιατί τα ίδια θέματα συναντάμε σε όλη τη χώρα. Είναι δυνατόν να ενημερώνομαι ότι ενώ έχουμε πρόβλημα παραγωγής, έχουμε πρόβλημα ανεργίας, κόσμου που δεν έχει θέση σε αυτή την κοινωνία, να καθυστερούν δραματικά οι δασικοί χάρτες; Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Να υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις που να μένουν αδρανείς, επειδή η γραφειοκρατία στερεί από την οικονομία και την παραγωγή χώρους; Είναι τρελό να το ακούς και είναι επίσης πραγματικά απορίας άξιον, πως σου ζητάει εδώ ο οικονομικός φορέας της πόλης να δώσεις κάποια χρήματα σε όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδας, όχι μόνο εδώ, ώστε το αντίστοιχο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών να γίνει Κέντρο Εξυπηρέτησης και συμβουλών στις τοπικές επιχειρήσεις, να είναι μόνο 15 εκατομμύρια για όλη την Ελλάδα, κλειδωμένα στα συρτάρια του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Αυτός είναι ο ορισμός της γραφειοκρατίας, που πιστεύω ακράδαντα ότι παιδεύει την Ελλάδα, παιδεύει και ταπεινώνει τους πολίτες. Αφήνει κόσμο άνεργο, αφήνει κόσμο με μειωμένο εισόδημα, και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Εμείς θα συνδέσουμε τον εαυτό μας και το κόμμα μας με αυτό – και είτε είμαστε στην κυβέρνηση είτε είμαστε στην αντιπολίτευση, ο αγώνας που θα δίνουμε θα είναι αγώνας υπέρ της κοινωνίας, υπέρ της οικονομίας, που σημαίνει αγώνας υπέρ των αδυνάτων. Γιατί δεν επιτρέπεται να υπάρχει άνθρωπος στη σύγχρονη Ελλάδα που να μην έχει ένα μικρό εισόδημα, ανεξάρτητα από τα προσόντα που έχει. Είμαστε κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, κόμμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, κόμμα της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Άρα όταν θα έρθει η ώρα, την 5η Δεκεμβρίου, να ψηφίσουν οι πολίτες, θα πρέπει να κρίνουν με ποια θέματα συνδέεται κάθε υποψήφιος. Και εγώ συνδέομαι με αυτό. Συνδέομαι επίσης με τα πατριωτικά χαρακτηριστικά που έχει η παράταξή μας. Δεν μπορεί να θεωρώ εγώ και να το ανέχομαι –κι εμείς όλοι να ανεχθούμε–  να είναι η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο για να λυθούν θέματα που έχουμε με την Τουρκία. Και από τα αριστερά μας κάποια κόμματα τα επαγγέλλονται αυτά. Εμείς είμαστε απέναντι. Σε μας δεν θα βρουν συνεργούς σε αυτή τους την προσπάθεια».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΣΟΚ»

Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως, αν εκλεγεί, θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και όχι ενός κόμματος με άλλο όνομα:

«Πρέπει να πάρουμε απόφαση όλοι μαζί: Εμείς πώς θέλουμε να επικοινωνούμε με το λαό; Θέλουμε να επικοινωνούμε ως ΚΙΝΑΛ; Θέλουμε να επικοινωνούμε ως ΚΙΔΗΣΟ; Θέλουμε να επικοινωνούμε ως ΠΑΣΟΚ;

Η δική μου υποψηφιότητα συνδέεται με το αίτημα να επικοινωνούμε ως ΠΑΣΟΚ, να είμαστε ΠΑΣΟΚ, να επαναφέρουμε το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο στον 21ο αιώνα, ως ένα κόμμα δημοκρατικό, ανοιχτό, ψηφιακό – και την Τετάρτη στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο “Caravel” θα εξηγήσω με πολλές λεπτομέρειες όλο το σχέδιο για τη δημιουργία του πιο δημοκρατικού ευρωπαϊκού κόμματος, που θα είναι το ΠΑΣΟΚ".

ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Απαντώντας σε ερώτηση της "Ε" για την καθυστέρηση των δημόσιων έργων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διογκώνει τη γραφειοκρατία. Οι παρεμβάσεις στη Βουλή στα δημόσια έργα, με πρωτοβουλία νομοθετική του Κώστα Καραμανλή, του σημερινού υπουργού Μεταφορών –δεν αναφέρομαι στον παλιό πρωθυπουργό–,  διογκώνουν τη γραφειοκρατία. Οι νομοθετικές του παρεμβάσεις είναι πανομοιότυπες με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όταν έλεγα πριν για επενδύσεις, έχω την ενημέρωση, και θα το πω στην ομιλία μου αυτό, ότι χωρίς αεροδρόμιο δεν μπορούν να επεκταθούν οι επενδύσεις που δείχνουν ενδιαφέρον για τον νόμο. Ούτε χωρίς αυτό το δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με συγκεκριμένες περιοχές με τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον. Είπατε για τον δρόμο Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Μου λέτε τώρα ότι αυτά καθυστερούν, αυτό είπα κι εγώ. Και το είπαμε του κ. Καραμανλή, το είπα εγώ, δεν το είπε το κόμμα δυστυχώς. Γι’ αυτό χρειάζονται αλλαγές πολιτικής – και όχι μόνο προσώπων.

Είπα στη Βουλή: Είναι δυνατόν να αφήνεις τα μεγάλα δημόσια έργα από τα οποία εξαρτάται η ζωή των ανθρώπων, το βιος τους, το εισόδημά τους, η κοινωνική ασφάλιση, να τα αφήνεις στο έλεος του καθενός και της καθεμιάς που πλακώνεται στις ενστάσεις; Και καθυστερεί τα έργα 1, 2, 3 και χρόνια; Εχω κάνει συλλογή έργων από τις περιοδείες μου, που αποδεικνύουν ότι μόνο στα λόγια ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Μου έλεγαν πριν από λίγες μέρες στην Κάλυμνο, ότι για μια τρύπα που άνοιξε στην προβλήτα του λιμανιού τους έχουν υποβληθεί 70 ενστάσεις! Και για για τη διαχείριση απορριμμάτων: για κάθε μορφή διαχείρισης ο χρόνος αδειοδότησης είναι τόσο βραδύς, που όταν τελικά δίνονται οι άδειες, έχουνε βρεθεί άλλα δέκα πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά μέσα διαχείρισης. Και αντί να μπορούμε να πηγαίνουμε στα καινούρια, εμείς...

Εμείς όμως σκοπεύουμε να συζητήσουμε. Εμείς σκοπεύουμε αυτό να το βάλουμε στο επίκεντρο της αντιπολίτευσης και μεθαύριο στο επίκεντρο της κυβέρνησής μας. Είμαστε κυβερνητικό κόμμα εμείς, δεν είμαστε Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ούτε κόμμα διαμαρτυρίας.

Όπως τα λέτε, έτσι τα λέμε, αλλά δεν τα λέμε για να τα πούμε. Τα λέμε για να τα προβάλλουν ως Νούμερο 1 θέμα μας και να συμμαζεύεται η κυβέρνηση και να προσαρμόζεται και η δημόσια διοίκηση. Ξαναλέω, ναι στο κράτος, ναι στις δημόσιες υπηρεσίες. Όχι στη γραφειοκρατία. Θα συμβάλουμε στο τσάκισμα της γραφειοκρατίας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Οταν ρωτήθηκε από την "Ε" για τη στοχοποίησή του στα Μέσα Κοινωνικά Δικτύωσης από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, και αν τον προβληματίζει τυχόν προσέλευσή τους στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε:

«Καλοδεχούμενοι, και καθόλου μα καθόλου δεν με προβληματίζει το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από αυτούς, στρέφονται εναντίον μου. Τους καταλαβαίνω, τους δικαιολογώ, και καλά κάνουν να με φοβούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί εγώ είμαι φραγμός στην προσπάθειά τους να αλώσουν το Κίνημα Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ όμως, θα λέμε αύριο. Γιατί δεν θα ξεχάσω μεταξύ άλλων πολλών τον συνεταίρο του τον κ. Καμμένο, προχθές στην τηλεόραση του Σκάι, να λέει ότι του εξαγόρασαν όλους τους βουλευτές. Εγώ συγκινούμαι με αυτά. Δεν τα ακούω με απάθεια. Το κόμμα αυτό (ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν είναι προοδευτικό, δεν είναι δημοκρατικό, δεν συνεργάζεται, καταπίνει – κι εμείς δεκανίκι δεν θα γίνουμε κανενός.

Και δεν με πειράζει που θα έρθουν να ψηφίσουν, καλοδεχούμενοι, τους περιμένουμε με ανοιχτές αγκαλιές, αλλά προκαλούν δεκαπλάσια αντισυσπείρωση οι άνθρωποι αυτοί. Ενας θα έρχεται από αυτούς, δέκα θα έρχονται πολίτες για να μην γίνει το κακό αυτό που βιώνουμε, και το σχέδιό τους το ύποπτο για δήθεν προοδευτικές κυβερνήσεις. Καθόλου δεν μας φοβίζει. Είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά τους προειδοποιούμε ότι οι άνθρωποι, οι Έλληνες πολίτες που σκέφτονται με φόβο και τρόμο την επάνοδό τους στην εξουσία, θα έρθουν στην κάλπη μας με τρόπο πολλαπλάσια ισχυρό».

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Γαζούλη από την ΕΡΤ για τις συνεργασίες, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε:

«Κοιτάξτε, σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Από την πρώτη μέρα που άρχισαν και κάποιοι από μας να μιλάνε για προοδευτική κυβέρνηση, βγήκα απέναντι και είπα ότι αυτά δεν υπάρχουν. Αν είμαι εγώ η επιλογή των πολιτών, τέτοια σενάρια ύποπτα δεν θα γίνουν πράξη. Θα ακυρωθούν το βράδυ της δικής μου εκλογής.

Εμείς οι πολύ περισσότεροι στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αποστρεφόμαστε τέτοιου είδους σενάρια. Ελάτε όμως να το δείτε αυτό το θέμα και στην πράξη κάπως διαφορετικά: Οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι ένα ανοιχτό θέμα για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες, όλοι το συζητάνε – δεν θα το κλείσουμε εμείς με τρόπο βίαιο. Αλλά πρέπει να το αναλύσουμε. Υπάρχει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σήμερα που να προτείνει συνεργασία με τη Δεξιά; Εγώ δεν έχω ακούσει κανέναν. Ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος από τους έξι. Υπάρχει κάποια πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία που απευθύνεται σε εμάς; Καμιά πρόταση. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη Θεσσαλονίκη ότι θα κάνει δύο εκλογές για να είναι αυτοδύναμος. Από εκεί το θέμα δεν τίθεται.

Πάμε και από την άλλη πλευρά. Το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας. Του απαντάει “όχι” η ίδια η Αριστερά. Του λέει “όχι” το ΚΚΕ, του λέει “όχι” ο Βαρουφάκης. Του λένε “όχι” όλοι. Και κοιτάει εμάς; Τι είμαστε εμείς; Το καλό δεκανίκι; Δεν θα γίνουμε. Δεν θα πάρουμε. Ευχαριστούμε πολύ, δεν θα πάρουμε.

Εμείς θα διαμορφώσουμε κυβερνητικό πρόγραμμα, το κυβερνητικό πρόγραμμα της Πράσινης Επανάστασης, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αν είμαι εγώ η επιλογή των πολιτών, αγαπητέ μου φίλε, το ίδιο βράδυ της εκλογής μου το κόμμα αυτό δεν θα λέγεται ΚΙΝΑΛ, θα λέγεται ΠΑΣΟΚ. Και το πρόγραμμα που θα διαμορφώσει θα είναι πρόγραμμα διακυβέρνησης. Τώρα από κει και πέρα, αν η ζωή τα φέρει με έναν α ή β τρόπο, εγώ δεν απαντώ σε υποθετικά σενάρια, αλλά διευκρινίζω ότι θα καθιερωθούν εσωκομματικά δημοψηφίσματα.

Τώρα με την τεχνολογία, δίνεις ένα ερώτημα και παίρνεις μια απάντηση από όλη την Ελλάδα σε μια ώρα. Όλοι και όλες θα πάρουμε αποφάσεις για αυτό. Και πρέπει να σας πω ότι, προς Θεού, εμείς είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα. Διδάξαμε δημοκρατία στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση. Και δίδαξε δημοκρατία στην Ελλάδα ο Ελευθέριος Βενιζέλος που είναι ο ιδρυτής της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό σημαίνει ότι με όλους μιλάμε.

Δεν έχουμε εχθρούς εμείς. Εμείς δεν λέμε “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Εμείς είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα. Συνεπώς οι συζητήσεις είναι ανοιχτές, αλλά και ό,τι αφορά τις αποφάσεις για το ποιος και πώς επί ενδεχόμενων θα το αποφασίσει κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ που θα εγγραφεί ως μέλος στις 5 Δεκεμβρίου.

Και να πω και κάτι, γιατί κι αυτό δεν είναι γνωστό. Οποιος δεν έρθει στις 5 Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να έρθει να ψηφίσει στις 12. Ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο, αν υπάρξει δεύτερος γύρος, όσοι έχουν προσέλθει στον πρώτο».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου στην Καλαμάτα: