Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 17:53

Ερωτήσεις Βελόπουλου για τρένο και Μεσσηνιακό Κόλπο

Ερωτήσεις Βελόπουλου για τρένο και Μεσσηνιακό Κόλπο

Ερωτήσεις για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου (Καλαμάτα - Τρίπολη - Αργος - Ναύπλιο - Κόρινθος) και για την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου και ανάδειξη της παράκτιας έκτασής του, κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ειδικότερα, στην ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή για το τρένο παρατηρεί πως “ο Δήμος Καλαμάτας, στον κύριο άξονα προτεραιοτήτων του, συμπεριλαμβάνει επιδιώξεις που αφορούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην περιοχή του, μεταξύ των άλλων και διά της επαναλειτουργίας του τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής. Κατ’ επέκταση προτίθεται να στηρίξει την πλήρη επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου από την Καλαμάτα έως την Κόρινθο διά μέσου του άξονα Τρίπολης - Αργους - Ναυπλίου” και προσθέτει: “Μια εκσυγχρονισμένη σιδηροδρομική γραμμή με κόστη ικανοποιητικά για εργαζόμενους, τουρίστες και φορτία (εμπορευμάτων και πρώτων υλών) θα μπορούσε, αφενός, να διασυνδέσει ιστορικές περιοχές, όπως το Αργος, τις Μυκήνες, το Ναύπλιο, την Αρχαία Κόρινθο και την Καλαμάτα, και αφετέρου, να αναπτύξει την προοπτική των οικονομικών και φίλιων προς το περιβάλλον «logistics», διασυνδέοντας, συν τοις άλλοις, τη λειτουργία των Βιομηχανικών Περιοχών της Καλαμάτας, του Μελιγαλά και της Τρίπολης με την ύπαρξη του αεροδρομίου και του λιμανιού της Καλαμάτας”.

Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τον υπουργό: “Προτίθεσθε να παρέμβετε καταλλήλως, ώστε να επανενεργοποιηθεί άμεσα η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμάτας - Τρίπολης, με προοπτική την πλήρη ενεργοποίηση της διαπελοποννησιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης από Καλαμάτα προς Κόρινθο, ώστε διά αυτής να δημιουργηθούν οφέλη, τόσο για την οικονομία των περιοχών που θα διασυνδεθούν σιδηροδρομικά, όσο και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στα μεγάλα αστικά κέντρα των περιοχών, από όπου θα διέλθει αυτή η σιδηροδρομική διασύνδεση;”.

Για την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου και την ανάδειξη της παράκτιας έκτασής του, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “οι παράκτιες περιοχές του Μεσσηνιακού Κόλπου, από τον Αγιο Νικόλαο της Δυτικής Μάνης μέχρι την Καλαμάτα και από εκεί μέχρι την Κορώνη, επηρεάζονται δυσμενώς από αρκετές ανθρώπινες δραστηριότητες” και προσθέτει: “Στην όλη κατάσταση, η οποία, συν τω χρόνω, κρίνεται επιδεινούμενη, ως παράγοντας της επιπλέον επιβάρυνσης των θαλασσίων οικοσυστημάτων του κόλπου και επιπροσθέτως της παράκτιας ζώνης θεωρείται και η αλλαγή του κλίματος, με τα ολοένα και εντονότερα καιρικά φαινόμενα. Αυτά, επιπροσθέτως και σε συνδυασμό με την πρόκληση όλο και συχνότερων και εντονότερων κυματισμών, διαβρώνουν τις ακτές, από τις Κιτριές μέχρι την Καλαμάτα και από τον Ριζόμυλο μέχρι το Πεταλίδι”.

Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τους υπουργούς: “Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, κατά το μέτρο της δικαιοδοσίας σας που σας αναλογεί, προκειμένου, αφενός, να διασφαλίσετε την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου από τις ως άνω ανθρώπινες δραστηριότητες, που επηρεάζουν δυσμενώς τη βιοποικιλότητά του, και αφετέρου, να αντιμετωπίσετε την όλο και διογκούμενη διάβρωση της παράκτιας ακτογραμμής του;”.