Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 21:28

ΚΚΕ για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
ΚΚΕ για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

 

“Στην πραγματικότητα το καθεστώς προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ούτε έσωσε, ούτε προστάτευσε τους μικρούς παραγωγούς, που η μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο”.

Αυτό αναφέρει η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με αφορμή την απόφαση Γεωργαντά για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Εκτιμά ότι “η πραγματική αιτία του προβλήματος είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ που μοναδικό στόχο έχει την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, των εξαγωγέων - μεγαλεμπόρων που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή και την παραπέρα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση γης - παραγωγής - εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων”.

Η τοπική επιτροπή του ΚΚΕ παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ότι “στο έδαφος της ΚΑΠ, που συνδιαμόρφωσαν και εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα:  Επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές ελιών (και άλλων αγροτικών προϊόντων μη ελλειμματικών) τη στιγμή που δεν έχει εξασφαλιστεί η διάθεση της εγχώριας παραγωγής. Όχι για να φάει φθηνά ο λαός, αλλά, για να κερδοσκοπήσουν οι μεγαλέμποροι. Απαγορεύεται ο καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών που να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό και ικανοποιητικές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση, αφήνοντας απροστάτευτο και τον αγρότη και τον καταναλωτή. Στην ουσία η όποια αντιπαράθεση για τις αποφάσεις Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) - Γεωργαντά (ΝΔ) αφορά για το ποιος μεγαλέμπορας - βιομήχανος θα μπορεί να κερδίζει στις πλάτες των αγροτών. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η παρεχόμενη από την ΕΕ «προστασία» των διαφόρων κατοχυρωμένων ονομασιών, όπως είναι τα ΠΟΠ αφορά πρώτα απ' όλα τα κέρδη του εμπορικού και μεταποιητικού κεφαλαίου και όχι την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών”.

Ακόμα, αναφέρει πως “το θέμα της ονομασίας προέλευσης και της ποιότητας που πρέπει να έχουν τα αγροτικά προϊόντα αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο μόνο όταν η παραγωγή γίνεται με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των ομίλων” και προσθέτει: “Τελικά στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Αιτωλοακαρνανία η τιμή στην τσέπη του παραγωγού δεν εξασφαλίζει την επιβίωσή του. Σε όλη την Ελλάδα το πρόβλημα είναι ότι τους αγρότες τους εκμεταλλεύονται το ίδιο οι μεσάζοντες - εξαγωγείς - μεγαλέμποροι που αλωνίζουν. Η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Ο παραγωγός παράγει ποιοτικό προϊόν που μένει απροστάτευτο στα δόντια των μεγαλεμπόρων και έχει εξευτελιστική τιμή”.

Ως Υ.Γ. καταγράφει: “Τα άλλα κόμματα μέσω των στελεχών τους, από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και αποκομμάτων της «πρώτη φορά Αριστερά» φαίνεται ότι διαπνέονται από μια πρωτοφανή «ομοψυχία». Άλλα λένε στη Μεσσηνία, άλλα λένε στη Λακωνία, άλλα στην Αιτωλοακαρνανία κτλ. Κοινή τους συνισταμένη τα ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα και κυρίως ο αποροσανατολισμός των αγροτών. Κατώτερη εγγυημένη τιμή και απαγόρευση των εισαγωγών ζητάνε οι αγρότες μέσα από το κίνημα τους. Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα τους και τους στηρίζει”.


NEWSLETTER