Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 22:42

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για την ιδιωτικοποίηση νερού

Γράφτηκε από την
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για την ιδιωτικοποίηση νερού

Την κυβέρνηση που “ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παραβλέποντας τρεις αποφάσεις του ΣτΕ που διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του, σε αντίθεση και    με τη θέση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και της ΚΕΔΕ”, επικρίνει η Αυτοδιοικητική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “η κυβέρνηση    νομοθετεί στη σκιά ενός τραγικού δυστυχήματος,    προχωρά    βεβιασμένα σε ρυθμίσεις αναφορικά με τη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων. Σε πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, προβλέπεται η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, στην οποία περνά ο έλεγχος ύδρευσης και αποχέτευσης κατά παράκαμψη των επιταγών του Συντάγματος και αλλεπάλληλων αποφάσεων του ΣτΕ” και σημειώνει:
“Με τρία νομοσχέδια στη συσκευασία του ενός, που τέθηκαν σε φαστ τρακ δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παραβλέποντας τρεις αποφάσεις του ΣτΕ που διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του, σε αντίθεση και    με τη θέση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και της ΚΕΔΕ.
Στο νομοσχέδιο προτείνεται η μετονομασία της Ρ.Α.Ε. σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) και η ανάληψη από πλευράς της του ελέγχου των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης των αποβλήτων. Πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σε αντίθεση με συνταγματικές προβλέψεις και    η διαδικασία νομοθέτησης που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση παραβιάζει δικό της νόμο,    που ορίζει το χρονικό διάστημα για τις διαβουλεύσεις . Η κυβερνητική αυτή επιλογή θα μεταφέρει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά, όπως το νερό, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους.
Όλα, οδηγούν στον τελικό στόχο, που είναι η αλλαγή για το ποιος αποφασίζει την τιμολόγηση του τόσο πολύτιμου αγαθού, του νερού, με κίνδυνο να δούμε αδικαιολόγητες αυξήσεις στο κόστος του. Δημιουργείται έντονη ανησυχία ότι με τη θέσπιση της    Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δημιουργείται το υπόβαθρο    να    σχεδιάζονται    μελλοντικά παρεμβάσεις οι οποίες    θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α”.
Καταλήγοντας, η Αυτοδιοικητική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας επισημαίνει πως “ως αυτοδιοικητικοί, πιστεύουμε ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται    ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του Συντάγματος, που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση του. Η κυβέρνηση παραμένει ανεπίδεκτη μαθήσεως, δρα με τρόπο που προκαλεί ανεξέλεγκτες συνέπειες για την διαχείριση του νερού και των αποβλήτων με την μεταφορά τους στην…. Ρ.Α.Α.Ε.Υ.”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER