Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 17:38

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος στο Real FM για τη Χρυσή Αυγή

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος στο Real FM για τη Χρυσή Αυγή

 

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Η συζήτηση των δύο ανδρών κινήθηκε κατά κύριο λόγο γύρω από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και τις πολιτικές της προεκτάσεις.

 

Διαβάστε παρακάτω τι συνέντευξη:


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω από την «Χρυσαυγιάδα» και θα ρωτήσω αν κατά τη γνώμη σας ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται αυτή η υπόθεση θα φέρει πολιτικό αποτέλεσμα, θα ξεφουσκώσει δηλαδή αυτό το ναζιστικό μόρφωμα ή αν ανησυχείτε για το αντίθετο ενδεχόμενο. Για το ενδεχόμενο, δηλαδή, μέσα από την επιχειρηματολογία της ΧΑ και την προπαγάνδα της περί πολιτικής δίωξης να βρεθεί και ενισχυμένη.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είναι πρώτον το θέμα της Δικαιοσύνης, όπου η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι σωστό, με τον δικό της τρόπο, και νομίζω ότι όλοι πρέπει να τη στηρίξουμε.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γίνεται αυτό μέχρι τώρα ή αισθάνεστε ότι δέχεται πολιτικές πιέσεις;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω, όσον αφορά την παράταξή μας, αυτό που ζητάμε καθαρά είναι η Δικαιοσύνη να κάνει με τον τρόπο που εκτιμά τη δουλειά της. Και εκεί το κλείνω.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το κάνουν κι οι υπόλοιποι αυτό;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό κρίνεται από τους πολίτες και από εσάς τους δημοσιογράφους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ τη δική σας κρίση ζητώ. Κατά τη γνώμη μου δέχεται πιέσεις η δικαιοσύνη.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να δέχεται καμία πίεση. Δεν μπορεί την μια ημέρα να είμαστε χαρούμενοι, την άλλη να είμαστε οργισμένοι.  Η Δικαιοσύνη έχει τον δικό της δρόμο και θα πρέπει να προχωρήσει. Το δεύτερο είναι όμως, αν η Δικαιοσύνη βγάλει οτιδήποτε, το ένα ή το άλλο, θα λύσει το θέμα της ΧΑ; Όχι. Η άποψή μου είναι ότι η ΧΑ θα κλείσει τον κύκλο της, όταν θα ηττηθεί πολιτικά και κοινωνικά. Τι χρειάζεται όμως για να ηττηθεί πολιτικά και κοινωνικά; Χρειάζεται μια γροθιά, να ενωθούμε όλοι μαζί. Κόμματα, ΜΜΕ – τα οποία παίζουν έναν σημαντικό ρόλο – πνευματικός κόσμος, η ίδια η κοινωνία. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα, αυτή την εγκληματική οργάνωση. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί, τόσο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και με δράσεις, στα σχολεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ίδια την κοινωνία, να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Διαφορετικά θα μείνουμε στις δικαστικές αποφάσεις. Και νομίζω ότι με αυτό δεν θα δώσουμε οριστική απάντηση στο φαινόμενο αυτό.  

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Νομίζω ότι είναι ορθή η παρατήρησή σας, ότι πρέπει κανείς να καταπολεμήσει τα αίτια της γιγάντωσης της ΧΑ. Τώρα, υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά τον βαθμό της επιρροής της ΧΑ στα σώματα ασφαλείας, στον στρατό, γενικά στο κράτος. Πρέπει, κατά τη γνώμη σας, και με ποιον τρόπο να κινηθεί το συντεταγμένο κράτος, ώστε αυτές οι διασυνδέσεις να πάψουν να υπάρχουν; Το παράδειγμα του Αγίου Παντελεήμονα είναι χαρακτηριστικό. Όλοι συζητούσαμε για τη ρατσιστική βία εκεί και δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας από τον Άγιο Παντελεήμονα που να φτάσει σε Εισαγγελέα.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, και εσείς γνωρίζατε το προηγούμενο χρονικό διάστημα - νομίζω είστε πολύ έμπειρος - και θα είχαν έρθει και σε σας μηνύματα, ότι τέτοια φαινόμενα δεν είχαμε μόνο στον Άγιο Παντελεήμονα, είχαμε και σε άλλες περιοχές.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σωστά.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην κρυβόμαστε, ότι ξυπνήσαμε ένα πρωί και τα μάθαμε όλα. Νομίζω ότι ο κ. Δένδιας προχωράει σε σωστή κατεύθυνση. Κατανοώ ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Όμως, σεβόμενοι το Σύνταγμα και τους νόμους – και αυτό είναι πολύ σημαντικό - θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και όλοι αυτοί, όποιοι κι αν είναι, λίγοι ή πολλοί, να φύγουν είτε από τα σώματα ασφαλείας είτε από τον στρατό. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Αβραμόπουλος, είπε ότι μετά από έρευνα δεν βρέθηκε κάποια εμπλοκή. Αν όμως στην αστυνομία υπάρχει κάποια εμπλοκή - νομίζω το είπε και ο κ. Δένδιας - και αυτό μέσα στα όρια του Συντάγματος και των νόμων πρέπει να ξεκαθαριστεί.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, το ΠΑΣΟΚ πώς τοποθετείται στη θεωρία των δύο άκρων, που ορισμένα στελέχη της ΝΔ την προβάλουν με πολύ έντονο τρόπο;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμασταν πολύ καθαροί από την αρχή. Προσωπικά, εκφράζοντας το ΠΑΣΟΚ, είχα πει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι κάνουν παραλληλισμό της ΧΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι κ. Χατζηνικολάου; Ότι ενώ προσπαθούσαμε επί δέκα μέρες να πούμε ότι είναι λάθος ο κ. Λαζαρίδης, και βγήκαν και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά από δέκα μέρες εμφανίστηκε η κ. Ρένα Δούρου και είπε το εξής, ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ είναι εντός του Συνταγματικού Τόξου. Και λέω, ο κ. Λαζαρίδης βρήκε σύμμαχο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, την κ. Δούρου; Ρωτάω, αυτή τη συζήτηση θα αρχίσουμε σε μια χώρα που χρειάζεται ενότητα; Πρέπει να αφήσουμε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να δούμε πώς μπορούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Και λέω, δεν αρκεί μόνο η ενότητα της πολιτικής ηγεσίας, ακόμα κι αν την καταφέρουμε, που δεν βλέπω να την καταφέρνουμε. Δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεστε εσείς, τα ΜΜΕ, χρειάζεται ο πνευματικός κόσμος να πει την αλήθεια και να βγει μπροστά. Χρειάζεται η ίδια η κοινωνία. Χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται τα σχολεία να μιλήσουν γι’ αυτά που γίνονται καθημερινά. Να μιλήσουμε για τον ναζισμό. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Διαφορετικά, δεν θα το καταπολεμήσουμε το φαινόμενο. Κι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ενδεικτικές.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Τσίπρας έκανε κάποιες δηλώσεις στις Βρυξέλλες για την υπόθεση της ΧΑ, όπου ζήτησε να διαχωριστούν οι ποινικές από τις πολιτικές ευθύνες. Ζήτησε ψυχραιμία. Είπε ότι αφού δεν γνωρίζουμε τη δικογραφία, δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή κρίση αναφορικά με την απόφαση του ανακριτή. Και είπε ψύχραιμα να ξεχωρίσουμε την πολιτική διαδικασία από την ποινική διαδικασία. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ψηφίσει χθες την άρση της χρηματοδότησης προς τα κόμματα που έχουν βουλευτές κατηγορούμενους, στο εδώλιο, ζητώντας οι διαδικασίες αυτές να γίνουν χωρίς βιασύνη κι αφού η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει τις δικές της διαδικασίες. Θέλω τα σχόλιά σας. Συμφωνείτε με το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο κ. Τσίπρας είναι συνήγορος της ΧΑ; Σας ρωτώ γιατί είστε κόμμα που μετέχει στην κυβέρνηση.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν είμαστε ούτε οπαδοί του success story, ούτε οπαδοί της καταστροφολογίας της χώρας. Έχουμε διαφορετική άποψη. Με κόστος έχουμε πάρει όλες αυτές τις αποφάσεις. Και πάω τώρα στο δια ταύτα για να μην ξεφύγω από την ερώτησή σας. Πρώτον, χθες είπαμε ότι η Βουλή θα πρέπει, εάν ένας επικεφαλής κόμματος και το 1/3 του στελεχιακού του δυναμικού, της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, συμμετέχει σε εγκληματική οργάνωση και έχει θέμα με κακουργήματα, βαριές υποθέσεις, θα πρέπει να σταματάει η χρηματοδότηση. Και πιθανόν, το βάζω στο διάλογο, θα δούμε τι γίνεται όταν έχεις κάποιον ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αν θα μπορεί να λαμβάνει τον μισθό του ή οτιδήποτε άλλο.  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε αυτό ακριβώς, είπε κάτι διαφορετικό. Είπε ότι ναι συμφωνώ σε αυτό, αλλά πρέπει να το προσδιορίσουμε μόνο για τη ΧΑ, δηλαδή, μόνο η ΧΑ μπορεί να κάνει εγκλήματα ή οτιδήποτε άλλο. Βεβαίως, η ΧΑ είναι αυτονόητο ότι είναι μια εγκληματική οργάνωση - πολιτικά τουλάχιστον το λέμε εμείς - και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτονόητο μέχρι να αποφασίσει η δικαιοσύνη δεν είναι.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά εκτιμώ ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Η δικαιοσύνη μένει να το κρίνει. Όμως αυτή τη στιγμή, αυτοί οι άνθρωποι είναι κατηγορούμενοι. Δεν θα μπορούσε σε έναν κατηγορούμενο που είναι υπόδικος να κάνει αναστολή; Θέτω το ερώτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι είπε όμως; Είπε συμφωνώ σε αυτό, αν όμως πούμε συγκεκριμένα για τη ΧΑ. Όχι. Αν αύριο - για να μην πάω στον ΣΥΡΙΖΑ- σε ένα άλλο κόμμα, βρεθεί μέλος εγκληματικής οργάνωσης, δεν θα αναστείλουμε; Δηλαδή θα προσωποποιήσουμε όλη αυτή τη διαδικασία στη ΧΑ; Αν έρθουν στο μέλλον υποθέσεις που αφορούν και άλλα πρόσωπα που έχουν συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τι θα πούμε; Γι’ αυτούς δεν έχουμε καμία σχέση εμείς, δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία, αν δεν είστε χρυσαυγίτες δεν είστε και εγκληματίες; 

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου μία λέξη για το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι είναι συνήγορος της ΧΑ ο κ. Τσίπρας.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξήγησα την άποψή μας. Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει τη δική του άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του άποψη. Εμεί λέμε κάτι πολύ καθαρό και νομίζω σας το εξήγησα πολύ απλά.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θέλετε να το σχολιάσετε αυτό. Θέλετε να το αποφύγετε το πικρό ποτήρι. Το σέβομαι.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, εσείς συμφωνείτε να κάνουμε φωτογραφική διάταξη, ότι μέλη εγκληματικής οργάνωσης θα είναι μόνο όσοι συμμετέχουν στη ΧΑ;  

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως. Από αυτό όμως μέχρι το σχόλιο ότι ο Τσίπρας είναι συνήγορος του Μιχαλολιάκου και της ΧΑ υπάρχει μια απόσταση.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε την άποψή μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε την όμως. Δεν την λέτε, για να μην έρθετε σε τριβή με τον κυβερνητικό εταίρο.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του και γι’ αυτά που λέει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ τι θα γίνει; Θα το δούμε ποτέ ή το έχει φάει η μαρμάγκα;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τα χειρίζομαι αυτά τα ζητήματα εγώ, τα χειρίζεται το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είστε εκπρόσωπος όμως του κόμματος. Ποιον να ρωτήσω;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ όμως να χειριστώ τα θέματα του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως να τους ζητήσετε να σας δώσουν απάντηση να έχετε; Γιατί το ερώτημα θα τίθεται τώρα από τους δημοσιογράφους.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά λέτε. Κι εμείς κάναμε πάλι κάτι πολύ σημαντικό. Ανοίξαμε πρώτοι το θέμα. Κι ελπίζω και τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν κάτι ανάλογο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ανοίξατε και μετά το ξεχάσατε, αυτό λέω.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν άλλα ζητήματα που είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Όμως το Πολιτικό Συμβούλιο, όταν έρθει η ώρα, θα αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Και αυτό μπορώ να σας απαντήσω επίσημα ως Εκπρόσωπος Τύπου. Άλλωστε αυτό είναι το θεσμικό όργανο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σας βοηθήσουμε κι εμείς γι’ αυτό, γιατί θα το παρακολουθούμε από κοντά.