Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 11:30

Μεγάλη συμμετοχή στο 2o Aντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

Μεγάλη συμμετοχή στο 2o Aντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

 

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου ξεκίνησε το Σάββατο το διήμερο 2ο Αντιφασιστικό - Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, στο Πάρκο του Λιμενικού.

Η συζήτηση της πρώτης ημέρας είχε θέμα "Αλήθειες και ψέματα για μετανάστες και πρόσφυγες" (στην Ελλάδα του μνημονίου και της νεοναζιστικής τρομοκρατίας, από τη Μανωλάδα στο φιάσκο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου). Πριν τις ομιλίες και τη συζήτηση προβλήθηκε μήνυμα του συγγραφέα - ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη. Ανάμεσα σε άλλα, παρατήρησε πως σήμερα έχουμε 3 εχθρούς: Την ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ, την εσωτερική διαφθορά και το φασισμό, τους οποίους πρέπει να πολεμήσουμε. Υπογράμμισε δε πως "τη Δημοκρατία δεν την καταργείς με την ελευθερία της, αλλά τη βελτιώνεις".

Στη συνέχεια μίλησαν: ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Ο πρώτος μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια καταγραφή των μεταναστών για να υπάρξει μια μεταρρύθμιση για την ενσωμάτωσή τους και να τεθεί το ζήτημα της ιθαγένειας για τη 2η γενιά μεταναστών. Ο δεύτερος τόνισε πως ο λόγος που οδηγήθηκαν στη φυλακή μέλη της Χρυσής Αυγής είναι γιατί υπέστησαν ήττες, όπως αυτή με την ακύρωση του φεστιβάλ που ετοίμαζαν στην Καλαμάτα. Τόνισε πως πρέπει "να βαθύνουμε την εξάρθρωση της ναζιστικής συμμορίας Χρυσή Αυγή", είπε πως οι χρυσαυγίτες θα πρέπει να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους μαζί με τους ηθικούς αυτουργούς που τους κάλυπταν. Μίλησε για την κράτηση στα κέντρα λαθρομεταναστών ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τίποτα παράνομο και υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχιστεί η αντιφασιστική δράση "για να μην αφήσουμε στους νεοναζί ούτε οξυγόνο".

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία, ενώ στο χώρο των εκδηλώσεων είχαν αναρτηθεί ζωγραφιές μαθητών με μηνύματα ενάντια στο ρατσισμό. 

Οι εκδηλώσεις του 2ου Αντιφασιστικού - Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας ολοκληρώθηκαν χθες με συζήτηση και συναυλίες. Η συζήτηση είχε θέμα “Η φονική Χ.Α., όπλο του συστήματος, ενάντια στο λαό και στα δημοκρατικά δικαιώματα” (οι ευθύνες της εξουσίας και η διέξοδος) με ομιλητές τους Αρη Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφο, Infowar Xstefanou), Νάσο Μπάρτζο (γενικό συμβούλιο ΠΟΕΣΥ, Ertopen) και Στρατή Μπουρνάζο (δημοσιογράφο).

Στη συζήτηση και των δύο ημερών παρέστη ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ενώ αρκετοί πολίτες πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν. 

Στη διάρκεια του φεστιβάλ μουσική έπαιξαν οι: Σπύρος Γραμμένος, Aprovaristas, Saltimpagoi The Band, Rita Mosss &Υπεραστικοί γκρουπ και οι: Mc Yinka / juke box, Πάνος Χαραλαμπόπουλος (Λυμένοι Ζυγοί) και theKARAMAZOVproject.

Κ.Δ.