Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 09:42

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μελιγαλά για τα σκουπίδια

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μελιγαλά για τα σκουπίδια

"Η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ", ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργάνωσε την Κυριακή το πρωί στο Δημαρχείο του Δήμου Οιχαλίας, στο Μελιγαλά, η τοπική οργάνωση μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη.

 Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Πετράκος τόνισε μεταξύ άλλων πως ο μαζικός και δυναμικός αγώνας των κατοίκων υποχρέωσε την κυβέρνηση να πει ότι δεν συζητάει κατ’ αρχάς για την Καλλιρρόη, όμως, όπως επεσήμανε, χρειάζεται πλήρης επαγρύπνηση, μιας και ο κ. Μιχελάκης, απαντώντας σε ερώτησή του στη Βουλή, είχε πει ότι «ο διαγωνισμός του κ. Τατούλη είναι πρότυπος και πιλότος για αντίστοιχα έργα», ενώ ο γ.γ. των ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα)  έχει τονίσει ότι «η εταιρεία θα κάνει καλύτερη χωροθέτηση από το Δημόσιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο κ. Πετράκος, τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στη Βουλή, τάχθηκε από την πρώτη στιγμή εναντίον αυτής της μορφής διαχείρισης που προωθεί η Περιφέρεια η οποία δίνει τα πάντα στους μεγαλοεργολάβους. Η χωροθέτηση, επεσήμανε, θα γίνει σύμφωνα με τα συμφέροντα της εταιρείας και όχι με αντικειμενικά κριτήρια και η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών της Πελοποννήσου θα είναι βαρύτατη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένη πρόταση, φιλική στο περιβάλλον και οικονομικά φτηνή για τους πολίτες, υπογράμμισε ο βουλευτής.

Στη συνέχεια, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος, παίρνοντας το λόγο, εστίασε στην πλήρη αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τη διαχείριση του θέματος και στη μη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, των δήμων και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα προβλήματα, σημείωσε, υπάρχουν με την χωροθέτηση των χώρων που έχει αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με την προχειρότητα καθορισμού του χώρου της Καλλιρρόης σαν μία από τις τρεις μονάδες εκμετάλλευσης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, με τις ποσότητες των απορριμμάτων που προσδιορίστηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δήμων και με την αοριστία καθορισμού της τιμής που θα μετακυλιστεί στους δημότες.

Ακολούθησε η παρέμβαση του πρώην δημάρχου Αετού Δημήτρη Δριμή, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία του όταν προσπάθησε, σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ, να διαχειριστεί τα απορρίμματα του δήμου του σε μικρή κλίμακα και συνάντησε τοίχο. Αναφέρθηκε στην υλοποίηση έργων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και πώς αυτή η επιλογή, στο συγκεκριμένο έργο, δεσμεύει υψηλούς δημοτικούς πόρους, ενώ παράλληλα υπονομεύει και ουσιαστικά απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη μορφή διαχείρισης και μείωσης απορριμμάτων για αρκετά χρόνια. Τέλος, τόνισε την ανάγκη απομεγέθυνσης στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και τη σπατάλη χρημάτων για μελέτες, επιλογές χώρων και δαπανηρές επιλογές (π.χ. μπαλοποιητές), που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. 

Κατόπιν, το μικρόφωνο πέρασε στη Γεωργία Ασημακοπούλου, μηχανικό, μέλος της ομάδας εργασίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπογράμμισε την αδιαφάνεια με την οποία κινείται το ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ιδιωτική ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ, που κρατούν στο σκοτάδι για τις ενέργειές τους τους πολίτες της Πελοποννήσου αλλά και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Κατήγγειλε τις ΣΔΙΤ ότι στην ουσία εκποιούν δημόσιο πλούτο και τα απορρίμματα από την αποκομιδή ως την τελική διάθεση στους ιδιώτες. Τόνισε ότι όλη η διαδικασία είναι σκανδαλώδης και πρέπει να αποτραπεί γιατί τυχόν εφαρμογή αυτών των επιλογών και αυτής της πολιτικής θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στο περιβάλλον και θα επιφέρει δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη στους δημότες και βέβαια τεράστια κέρδη στους ιδιώτες. 

Τέλος, το λόγο πήρε το μέλος της γραμματείας του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σακούτης, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα μοντέλο σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον, με εφαρμογή του κύκλου (διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων) με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση δραστηριοτήτων, την μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διαχείριση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης. Επίσης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τις μέχρι τώρα πολιτικές και πρακτικές και προτείνει πολιτικές διαχείρισης στερεών αποβλήτων που στηρίζονται στην πρόληψη και ελαχιστοποίηση  της παραγωγής αποβλήτων προς επεξεργασία και τελική διάθεση. Οι πολιτικές αυτές συνεπάγονται παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας τόσο στο νομοθετικό όσο και στο διοικητικό επίπεδο, που όπως είπε ο κ. Σακούτης, ο ΣΥΡΙΖΑ τις έχει ήδη μελετήσει.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες της περιοχής και ακολούθησε διάλογος με τους εισηγητές. Τέλος, να επισημάνουμε πώς στα “πηγαδάκια” που ακολούθησαν, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν αρνητικά την απουσία τόσο του δημάρχου Φίλιππου Μπάμη όσο και της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Οιχαλίας Ελένης Αλειφέρη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, “δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διοργανώνει ημερίδα για σοβαρό πρόβλημα του δήμου τους κι αυτοί να απουσιάζουν, παρότι προσκλήθηκαν. Επρεπε να παρευρίσκονται, έστω για λόγους σαβουάρ-βιβρ”.

Την ημερίδα συντόνισε ο υπεύθυνος της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Οιχαλίας Κώστας Ζαφειράκης.