Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 19:11

ΚΚΕ για Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και Κέντρα Υγείας Δυτικής Μεσσηνίας

ΚΚΕ για Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και Κέντρα Υγείας Δυτικής Μεσσηνίας

 

“Η κατάσταση με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και τα Κέντρα Υγείας στη Δυτική Μεσσηνία (Δήμοι Πύλου - Νέστορος και Τριφυλίας) είναι οριακή”, επισημαίνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Δυτικής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή τους.

Σημειώνουν πως “οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι μεγάλες και οι μετακινήσεις γιατρών πλέον είναι κανόνας. Οι ίδιοι οι υγειονομικοί και το υπόλοιπο προσωπικό οδηγούνται σε εντατικοποίηση, ενώ ολόκληρη περιοχή με χιλιάδες κατοίκους, σημαντική τουριστική και αγροτική δραστηριότητα είναι υγειονομικά στον αέρα”.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ, “είναι τα παραδείγματα: Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν υπάρχουν ειδικότητες όπως χειρουργός, ωτορινολαρυγγολόγος, νεφρολόγος. Καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών κυρίως από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Επίσης, υπάρχει μόνο ένας γιατρός στις ειδικότητες καρδιολογίας, ουρολογίας, αναισθησιολογίας, ακτινοδιαγνωστικής κ.α. Συνολικά στις 28 θέσεις γιατρών που προβλέπει το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, 17 θέσεις είναι καλυμμένες, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό (18 θέσεις κενές), με αποτέλεσμα το νοσοκομείο συνολικά να μην μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν. Ίδια είναι η κατάσταση και στις διοικητικές και λοιπές υπηρεσίες του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά είναι ότι στο νοσοκομείο εργάζονται μόλις 2 καθαρίστριες”.

Για τα Κέντρα Υγείας αναφέρουν: “α) Στα Κ.Υ. Φιλιατρών και Γαργαλιάνων υπάρχουν μόνο 3 εξειδικευμένοι γιατροί, ενώ οι υπόλοιποι είναι αγροτικοί γιατροί. Για να καλύπτονται οι εφημερίες μετακινούνται από το ένα Κ.Υ. στο άλλο, ενώ στους Γαργαλιάνους έρχεται και γιατρός από το Κ.Υ.

Χώρας. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό. β) Στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων πρόσφατα αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη πληρώματος ασθενοφόρου, όπου στην ουσία μετακινείται μόνο τις καθημερινές 7 π.μ. με 3 μ.μ., αφού υπάρχει μόνο ένα πλήρωμα. Για τις υπόλοιπες βάρδιες και τα ΣΚ δεν υπάρχει πλήρωμα και το ασθενοφόρο δεν μετακινείται. Σε πρόσφατο τροχαίο στην περιοχή χρειάστηκε οι τραυματίες να περιμένουν 1,5 ώρα, καθώς ήρθε ασθενοφόρο από άλλη περιοχή. Η κατάσταση συνολικά με το ΕΚΑΒ στην περιοχή είναι επικίνδυνη. γ) Στο Κ.Υ. Πύλου δεν υπάρχει χειριστής για τις ακτινογραφίες και τους υπέρηχους. Χειριστής έρχεται από την Καλαμάτα, 2 μέρες το μήνα, κατά τις οποίες μπορεί ένας κάτοικος της περιοχής να κάνει μια ακτινογραφία ή έναν υπέρηχο. Αντίστοιχα 2 φορές το μήνα έρχεται γυναικολόγος έρχεται από την Καλαμάτα. δ) Στην ανατολική Πυλία (Δ.Ε. Κορώνης) δεν υπάρχει στην ουσία υγειονομική κάλυψη, παραμένει χωρίς Κέντρο Υγείας που είναι απαραίτητο και αντίστοιχο σταθμό ΕΚΑΒ”.

Συνεχίζοντας, εκτιμούν πως “αυτές είναι ορισμένες από τις τραγικές ελλείψεις που καθιστούν επικίνδυνη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δομές υγείας στην περιοχή μας. Παρά τα λόγια τα μεγάλα για τις τουριστικές επενδύσεις των 5αστερων, των μαρίνων και των υδατοδρομίων, για τη Δυτική Μεσσηνία «που αλλάζει», χιλιάδες κάτοικοι αλλά και χιλιάδες επισκέπτες είμαστε ευάλωτοι μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις στην υγεία. Την ίδια ώρα που κυβερνήσεις, περιφερειάρχες και δήμαρχοι κλείνουν σε όλες τις πτώσεις την «ευαισθησία» τους για τον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς, αφήνουν γυμνό και ξεχαρβαλωμένο το σύστημα Υγείας στην ύπαιθρο για χιλιάδες αγρότες και τις οικογένειες τους, για τους εργάτες γης”.

Οι ΚΟΒ Δυτικής Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλούν τους πολίτες να διεκδικήσουμε:  Πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου και των Κ.Υ. με προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης”.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση από την οργάνωση, τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό διαπίστωσε η Κ.Ο. Κυπαρισσίας του ΚΚΕ, η οποία επισκέφθηκε την Πέμπτη  - μέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία - το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Μοιράστηκαν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους, “καλώντας τους ταυτόχρονα να κινητοποιηθούν και αυτοί μέσα από τους φορείς τους και να διεκδικήσουν να καλυφθούν όλα τα κενά στις μονάδες υγείας της Τριφυλίας, για να μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς της περιοχής, αλλά και οι ίδιοι να μπορούν να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας με γενναία χρηματοδότηση από το κράτος”.