Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 18:57

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το Φιλιατρινό φράγμα

Γράφτηκε από την
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το Φιλιατρινό φράγμα

 

Ερώτηση με θέμα “την υλοποίηση των αναγκαίων αρδευτικών δικτύων ώστε να λειτουργήσει το Φιλιατρινό φράγμα”, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναφέρουν ότι “υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην κατασκευή των αναγκαίων αρδευτικών δικτύων, ώστε να λειτουργήσει το Φιλιατρινό φράγμα, έργο που έχει φτιαχτεί ήδη από το 2017” και παρατηρούν: “Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, ήδη παρατηρούνται εικόνες εγκατάλειψης του φράγματος, με ρωγμές σε στηθαία, που κρούουν καμπανάκι για την απαραίτητη συντήρηση του έργου και για την ολοκληρωμένη λειτουργία του. Επιπλέον χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης είναι το γεγονός πως η αντίστοιχη μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα έχει ολοκληρωθεί από το 2016 και παρ’ όλα αυτά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, η λειτουργία των αρδευτικών δικτύων θα δώσει πνοή στην αγροτική παραγωγή στην περιοχή, καθώς με την κατασκευή τους θα αρδεύονται 34.000 στρέμματα ελιάς, θερμοκηπιακών και άλλων καλλιεργειών. Η απόδοση στην ελιά αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κατά 30%. Επίσης, θα ανακουφιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα αμβλυνθεί ο κίνδυνος νιτρορύπανσης. Ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστέρησης του έργου πέραν της αδιαφορίας των αρμοδίων έχει να κάνει και με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα συγκεκριμένα έργα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, εάν μέχρι τις 30/4/2024 δεν έχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις και στη συνέχεια η κατασκευή των δικτύων, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση”.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: “Για ποιο λόγο δεν προχωρούν οι διαδικασίες που αφορούν τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις και την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων. Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε: Να προχωρήσουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις άμεσα. Να ολοκληρωθεί η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης”.


NEWSLETTER