Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 14:31

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας για το θάνατο εργάτη σε πυρηνελαιουργείο της Σπάρτης

Ανακοίνωση με αφορμή το τραγικό εργατικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή ενός 35χρονου εργάτη σε πυρηνελαιουργείο της Σπάρτης εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Στην Σπάρτη, στην περιοχή της «Μαρίνας», χτες το πρωί 10/12/2013 συνέβη ένα τραγικό εργατικό ατύχημα με θύμα έναν νέο εργάτη ηλικίας 35 χρονών.

Κατά την ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος του και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σε μια από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές βιομηχανίες του νομού, βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ένα σιλό αποθήκευσης. Παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων του να τον απεγκλωβίσουν, δεν κατέστη δυνατό να σωθεί η ζωή του άτυχου εργάτη.

Πρόκειται για τραγικό γεγονός που αναδεικνύει με τον ποιό τραγικό τρόπο την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας στο νομό και στην πατρίδα μας. Σε κάθε απλό ή σοβαρό περιστατικό και ατύχημα η κατάληξη θα μπορεί να είναι το ίδιο τραγική. Οι πολιτικές ευθύνες αυτών που οδήγησαν με την πολιτική τους το καράβι της υγείας στην ξέρα είναι τεραστία. Η αποκατάσταση της καταστροφής που σήμερα ολοκληρώνει ο Υπουργός Υγείας θα πάρει καιρό να αποκατασταθεί και θα είναι επώδυνη για τους πολίτες και την κοινωνία

Το γεγονός της άφιξης ασθενοφόρου χωρίς την συνοδεία γιατρού ή εξειδικευμένου προσωπικού, κατάλληλου να προσφέρει αποτελεσματικές πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συναδέλφων του, όταν έφτασε το ασθενοφόρο, ο εργαζόμενος είχε ακόμα σφυγμό και ενδεχομένως η έγκαιρη επέμβαση να είχε διαφορετική κατάληξη των πραγμάτων.

Στην περιοχή βρίσκονται εγκατεστημένες πολλές βιομηχανίες όπου εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι. Παρ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία υποδομή υγείας αλλά ούτε ένα οργανωμένο Αγροτικό Ιατρείο που να μπορεί να παράσχει αξιόπιστες πρώτες βοήθειες και να σώσει ανθρώπινες ζωές τόσο σε εργατικά όσο και σε αγροτικά ατυχήματα. Η λογική της έκπτωσης των ιατρικών υπηρεσιών με αποστολή ασθενοφόρων χωρίς εξειδικευμένο συνοδό, χωρίς οξυγόνο, απινιδωτή και οτιδήποτε χρειαζούμενο για την σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής, φανερώνει ξεκάθαρα τον δρόμο της υποταγής στις προσταγές της τρόικα που έχει διαλέξει να ακολουθεί η κυβέρνηση.

Οι μνημονιακές πολιτικές που σήμερα εφαρμόζονται, αδιαφορούν και απαξιώνουν πλήρως την ανθρώπινη ζωή και εργασία. Μοναδικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση των δανειστών με την ταυτόχρονη εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας, της υπαίθρου και γενικότερα όλου του λαού του οποίου η αξιοπρέπεια καταπατιέται βάναυσα. Καταγγέλλουμε ως ηθικά υπεύθυνους για κάθε θάνατο εργάτη αβοήθητου εν ώρα υπηρεσίας, για κάθε θάνατο μαθητή από μαγκάλι, για κάθε αυτοκτονία πατέρα που δεν μπορεί να δώσει τα ελάχιστα στην οικογένειά του τους υποτακτικούς των μνημονίων της κυβέρνησης.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργάτη και αγωνιζόμαστε ώστε ο θάνατός του να είναι το τελευταίο τραγικό συμβάν στον μεσαίωνα που βιώνουμε σήμερα".

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Λακωνίας