Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 15:59

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην Καλαμάτα: “Η πράσινη μετάβαση εργαλείο ενίσχυσης των μεγάλων ομίλων”

Γράφτηκε από την

 

“Η πράσινη μετάβαση της ΕΕ, δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ζωής του ανθρώπου. Πρόκειται για εργαλείο ενίσχυσης των ‘γκριζοπράσινων’ ομίλων της ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με τους ανταγωνιστές από άλλες χώρες και αντίπαλους άξονες, στέλνοντας τον λογαριασμό στις λαϊκές οικογένειες”.

Αυτό επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σε ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το βράδυ της Δευτέρας, σε εκδήλωση της Τ.Ε. Μεσσηνίας του κόμματος, με θέμα: “Καλαμάτα - 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της ΕΕ. Μύθοι και Αλήθειες. Ποιος πληρώνει; Ποιος κερδίζει;”.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μίλτος Κουτίβας, μέλος του ΤΓ Μεσσηνίας.

Στην κεντρική ομιλία ο Λευτ. Νικολάου - Αλαβάνος, μεταξύ άλλων, τόνισε: “Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, μοιράζοντας πακτωλούς χρημάτων στους μεγάλους ομίλους της πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης, με το αζημίωτο, οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Γιατί οι εγγυημένες τιμές πώλησης ρεύματος από τους ομίλους των ΑΠΕ, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, οδήγησαν στην γιγάντωση του κόστους του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, στη γενίκευση της μεγάλης ακρίβειας των ειδών λαϊκής κατανάλωσης.

Γιατί αυτές οι μεγάλες επενδύσεις για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ‘πέρασαν και δεν ακούμπησαν’ το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς, τις συντάξεις που μειώθηκαν κιόλας λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού. Ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις σπάνε κάθε χρόνο τα ρεκόρ κερδοφορίας στη χώρα, με αύξηση των καθαρών κερδών πάνω από 16% το 2022, οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις 6%, μειώθηκαν δηλαδή παίρνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, ενώ σήμερα βρίσκονται στα επίπεδα του 2004...

Γιατί με την κατάπτυστη οδηγία RepowerEU, που ψήφισαν τον Δεκέμβριο του 2022 στο Ευρωκοινοβούλιο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, ορίζονται ‘περιοχές εισόδου/επιτάχυνσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας’, με fast track διαδικασίες, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, ανεξάρτητα από τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Παραδίδονται στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και οι περιοχές Νatura 2000.

Ο αστικός σχεδιασμός της λεγόμενης «κλιματικά ουδέτερης και έξυπνης πόλης» αφορά ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο που δεν αφορά μόνο την ΕΕ αλλά όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Πρόκειται λοιπόν για κατεξοχήν «πόλεις των μονοπωλίων» πράσινων και ψηφιακών, ομίλων των κατασκευών και νέων τεχνολογιών που μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό βρίσκουν διέξοδο για τα λιμνάζοντα κεφάλαια τους, που αλλιώς δεν θα επένδυαν πουθενά, και αποτελούν πονοκέφαλο για τα καπιταλιστικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, σήμερα όπου η οικονομία της ΕΕ είναι σε ύφεση και διαφαίνεται και νέα βαθιά καπιταλιστική κρίση.

Γι’ αυτό κι ο λαός μας έχει συμφέρον να δυναμώσει το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, στέλνοντας πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας, επιλέγοντας ευρωβουλευτές που δεν θα είναι κλακαδόροι των αντιλαϊκών επιλογών, αλλά μαχητές και συμπαραστάτες του αγώνα των ανθρώπων του μόχθου, για τις δικές τους ανάγκες”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Μετά την κεντρική ομιλία, παρεμβάσεις έκαναν οι:

- Δημήτρης Οικονομάκος, δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, με θέμα “Ο ρόλος της τοπικής διοίκησης στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Το παράδειγμα της έξυπνης πόλης”, αναφέροντας τα δις ευρώ - που προέρχονται από τη φορολογία του φτωχού λαού - και ετοιμάζονται να τα ξοδέψουν προς χάριν μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

- Πέτρος Τσίτουρας, γραμματέας της ΚΟΒ Οικοδόμων - Κατασκευών, με θέμα ‘Το πρόβλημα με τα πανάκριβα ενοίκια στην Καλαμάτα: Η πράσινη ανάπτυξη στις κατασκευές και οι επιπτώσεις στη λαϊκή στέγη”, αναδεικνύοντας την ανάγκη για σύγχρονο κρατικό σχεδιασμό που να καλύπτει τη λαϊκή στέγη. Καλώντας τον λαό να παλέψει για άμεσα μέτρα ενάντια στα πανάκριβα ενοίκια, όπως διεύρυνση και αύξηση του στεγαστικού επιδόματος, αυξήσεις στους μισθούς κλπ.

- Γρηγόρης Οικονομόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, πολιτικός μηχανικός, με θέμα “Σε μια ‘πράσινη’ πόλη προβλέπονται σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια;’, αναδεικνύοντας την πολύ άσχημη κατάσταση των σχολείων της Καλαμάτας, που σε ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηρίζεται επικίνδυνη, καλώντας τον λαό να κάνει δική του υπόθεση την πάλη για σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια.