Κυριακή, 08 Ιουνίου 2014 20:44

Ευθύνες στην Περιφέρεια και το δήμο από το ΚΚΕ για την πυρκαγιά στη χωματερή

Ευθύνες στην Περιφέρεια και το δήμο από το ΚΚΕ για την πυρκαγιά στη χωματερή

Τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στη δημοτική αρχή της Πύλου, που στήριξαν και εφάρμοσαν αυτή την πολιτική για τα σκουπίδια, επιρρίπτει η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, για τη φωτιά στο χώρο του δεματοποιητή, στον "Αγιο Νικόλαο" της Πύλου.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη ώρα ήταν αντίθετο στις χωματερές (π.χ. στη Μαραθόλακκα στην Καλαμάτα) και στους δεματοποιητές, όταν οι δήμαρχοι εκλεκτοί των κομμάτων του κεφαλαίου πανηγύριζαν ότι σωθήκαμε», εξηγεί σε ανακοίνωσή της και παρατηρεί πως «το πρόβλημα δε θα λυθεί προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων ούτε με την συμφωνία της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ, η οποία θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια για 40 χρόνια, θα αποφασίζει η ίδια για το πότε και πού αυτά θα πηγαίνουν και θα κοστίζουν υπέρογκα στο λαό (η τιμή θα εκτιναχθεί στα 150 ευρώ τον τόνο)».

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ αναφέρει ότι «η Ε.Ε. ορίζει τους κανόνες με βάση τα "θέλω" των εργολάβων, φτιάχνει τους κανόνες στα μέτρα τους για να μπορούν να βγάζουν χρυσάφι από τα σκουπίδια» κι εκτιμά: «Η μόνη ρεαλιστική, σύγχρονη πρόταση που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον και συμφέρει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, είναι αυτή του ΚΚΕ, που λέει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων και το οικονομικό κόστος πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους. Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης, ο οποίος με κεντρικό σχεδιασμό θα εφαρμόζει κάθε σύγχρονη μέθοδο επεξεργασίας επιστημονικά τεκμηριωμένη με τις ελάχιστες επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, που θα δίνει βάρος στην πρόληψη και την διαλογή στην πηγή. Διαφωνούμε με την επιλογή της καύσης. Διαφωνούμε με οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στη διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων».