Κυριακή, 31 Μαϊος 2015 19:23

Το ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Το ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που ήδη διανύουν την 5η εβδομάδα κινητοποιήσεων «αντιδρώντας στην απλήρωτη εργασία 4 μηνών και την όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», στηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της.

 

Με την ίδια ανακοίνωση, παράλληλα απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ στις 11 Ιουνίου στην Καλαμάτα, στις 7.30 το απόγευμα.

Η Τ.Ε. Μεσσηνίας, ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, επικαλείται τις ανακοινώσεις και του Σωματείου Εργαζομένων, σύμφωνα με τις οποίες «σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου εργάζεται καθημερινά προσωπικό ασφαλείας, καθώς προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2013 και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κενά των τελευταίων χρόνων λόγω συνταξιοδοτήσεων». Και συνεχίζει: 

«Ενδεικτική της υποστελέχωσης είναι η κατάσταση στις Παθολογικές, κλινικές όπου αντιστοιχούν 2 νοσηλεύτριες για 40-50 ασθενείς, καθώς και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπου 3 νοσηλεύτριες καλούνται να καλύψουν 8 κλίνες, ενώ και στα υπόλοιπα τμήματα οι ελλείψεις είναι δραματικές, παρά τις πολλαπλές αναφορές του προσωπικού που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της νοσηλείας των ασθενών. 

Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται καθημερινά, οι νοσηλευτές αναγκάζονται να εργάζονται με ένα ρεπό την εβδομάδα, ενώ τους οφείλονται χιλιάδες ρεπό και ημέρες κανονικής άδειας προηγούμενων ετών, ενώ σε πολλά τμήματα θα είναι αδύνατο να δοθούν και οι φετινές άδειες του καλοκαιριού. Το παζλ συμπληρώνουν οι περικοπές μισθών, η κατάργηση των "δώρων" Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης.

Σαν να μην έφτανε αυτό, με απόφαση της διοίκησης, καταβλήθηκαν στο προσωπικό μειωμένες κατά 40% οι δεδουλευμένες υπερωρίες του Δεκέμβρη, ενώ στους γιατρούς έγιναν οριζόντιες περικοπές για τις εφημερίες του 1ου τριμήνου του 2015 κατά 290 ευρώ, εξ αιτίας της  μειωμένης χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, ο μειωμένος προϋπολογισμός του νοσοκομείου οδηγεί σε ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό υλικό, σε μέσα προφύλαξης και υγιεινής, καθώς και σε καθυστέρηση της πληρωμής των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων που έχουν σύμβαση με το νοσοκομείο, όπως του συνεργείου καθαρισμού, όπου επίσης οφείλονται δεδουλευμένα 4 μηνών».

Οπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Καλαμάτας, «είναι το αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υλοποιούν τη συστηματική υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών Υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της Υγείας και των πενιχρών πλέον εισοδημάτων των εργαζομένων».

 

Καταγγέλλεται επίσης ότι «στον βωμό της διαπραγμάτευσης και της αποπληρωμής χρεών για να σωθούν τα λεφτά των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί, μεταξύ άλλων, και τα νοσοκομεία σε οικονομική ασφυξία, αφήνει εργαζόμενους απλήρωτους, εξαναγκάζει το λαό να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τις ανάγκες του στην Υγεία».