Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 18:49

Κριτική Μάκαρη στη δημοτική αρχή για αιγιαλό και Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Αυστηρή κριτική στη δημοτική αρχή Καλαμάτας άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν υπάρχει κανονισμός διαχείρισης και λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού - παραλίας και για αποκλεισμούς στο θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Σε παρεμβάσεις του - ερωτήσεις παρατήρησε πως «ο Δήμος Καλαμάτας σε αντίθεση με άλλους παραλιακούς δήμους (π.χ. Δήμος Κέρκυρας) δεν διαθέτει "Κανονισμό διαχείρισης και λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού-παραλίας". Και αυτό συμβαίνει λόγω της πολυετούς αδράνειας από την πλευρά του δήμου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κάθε χρόνο φαινόμενα αυθαιρεσίας που αλλοιώνουν  τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας, υποβαθμίζουν το συγκεκριμένο -εκπληκτικής αξίας- τουριστικό προϊόν  και από την άλλη δεν προστατεύουν την υγιή επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό». Εκτίμησε πως «είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί συγκεκριμένος κανονισμός, που πρέπει να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουμε το καλύτερο για την παραλία».

Για το ζήτημα των αποκλεισμών στο θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο κ. Μάκαρης ανέφερε ότι: «1) Η αντιπολίτευση δεν εκλήθη να συμμετέχει στην παρουσίαση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021 στο Μουσείο Μπενάκη. 2) Η 11μελής επιτροπή πολιτιστικού σχεδιασμού που είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2014 δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά. 3) Η επιτροπή παρακολούθησης του έργου δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά. 4) Η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν έχει ακόμα γίνει». Εκτίμησε πως «η δημοτική αρχή οφείλει να κατανοήσει ότι η υπόθεση "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" πρέπει να είναι ανοιχτή στην κοινωνία. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της πόλης και όλων των δημοτών της, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια».

Απαντώντας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε την έκπληξή του που ο κ. Μάκαρης δεν γνωρίζει βασικά σημεία της νομοθεσίας και παρατήρησε πως ο αιγιαλός αποτελεί ευθύνη της πρώην Κτηματικής Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας επεσήμανε ότι όλες οι παρατάξεις έχουν συμβάλει και πως «αν τα καταφέρουμε, θα είναι κατάκτηση όλου του Δημοτικού Συμβουλίου». Και προέτρεψε τον πρόεδρο της "Φάρις" Θανάση Ηλιόπουλο «να συγκροτηθεί ένα Σώμα για την Πολιτιστική Ευρώπη που να μην έχουμε εμείς την πλειοψηφία».