Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 23:34

Για μια ενωτική κίνηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η χώρα 6 χρόνια βρίσκεται στη δίνη μιας καθολικής κρίσης, οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής, που συνοδεύεται από “αστάθεια”, “σύγχυση” και αισθήματα απογοήτευσης των πολιτών.

Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή. Μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, που κατέληξε -ύστερα από μία μεγάλη ευρωπαϊκή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ- σε καθαρή νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων της Αριστεράς, η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση. Στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, σε στέρεες και διαφανείς βάσεις, με δίκαιες αναδιανεμητικές κοινωνικές πολιτικές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πάντα το πλαίσιο των πραγματικών δυσκολιών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών, με επιπλέον επίγνωση των αρνητικών στοιχείων της υπογραφείσης συμφωνίας, που πρέπει να γίνει υπέρβασή τους.

Μέσα για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι εκσυγχρονισμοί που χρειάζεται η χώρα, με βάση τις αξίες της δημοκρατίας και με σαφές προοδευτικό κοινωνικά πρόσημο.

Η προσπάθεια δε θα είναι εύκολη και ευθύγραμμη, καθώς θα έχει απέναντί της τις κοινωνικά συντηρητικές και οικονομικά φιλελεύθερες δυνάμεις, σε συνάρτηση με ολιγαρχικές δυνάμεις, που θα θέτουν συνεχώς προσκόμματα, επιδιώκοντας την έξοδο από την κρίση, με τους δικούς τους πολιτικούς όρους και τα δικά τους συμφέροντα.

Η συγκυρία επιβάλλει την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και οργανική συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς, μεμψιμοιρίες και “εγκλωβισμούς” σε διαφορές του παρελθόντος. Οι πολιτικές συνθέσεις στο πεδίο των νέων πραγματικοτήτων που διαμορφώνονται στη χώρα, στο πολιτικό σύστημα και στην Αριστερά, είναι εξαιρετικά χρήσιμες και αναγκαίες. Η ευρύτερη δυνατή πολιτική αντιστοίχιση της Αριστεράς με το ισχυρό εκλογικό ρεύμα που την εμπιστεύεται σήμερα για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, απαιτεί -όπως εξάλλου αποδείχθηκε- τολμηρές οργανωτικές και κομματικές αναδιαρθρώσεις. Ιδίως μάλιστα, όταν η δεξιόστροφη στάση της ηγεσίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς αφήνει “κενό” εκπροσώπησης σ’ έναν χώρο κοινωνικά και πολιτικά προοδευτικό, με τον οποίο στο παρελθόν -ιδιαίτερα στις μεγάλες ιστορικές στιγμές- η Αριστερά έχει συνυπάρξει.

Υπό το πρίσμα αυτών των σκέψεων, μέλη και στελέχη της πρώην ΔΗΜΑΡ, που δεν ακολουθήσαμε το δρόμο της πολιτικής ταύτισης με το ΠΑΣΟΚ, πήραμε την πρωτοβουλία για μία πανελλαδική συνδιάσκεψη, με στόχο την δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης -και όχι κόμματος- και προτεινόμενο τίτλο “Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς” (ΕΚΙΕΑ), ώστε να προωθήσουμε, με ενωτικό πνεύμα, τις πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς που οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο, για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Εγκρίθηκε από την ιδρυτική πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ)

• Από τις 23-10-2015 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ekiea.gr είναι σε λειτουργία ο νέος δικτυακός τόπος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ).