Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 17:54

Πρόταση της ΛΑΕ για το ασφαλιστικό 

Υπάρχει άλλος δρόμος για το ασφαλιστικό για τη Λαϊκή Ενότητα παρατήρησαν χθες στελέχη του κόμματος στη Μεσσηνία, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που προωθεί.

Ο Θανάσης Πετράκος δήλωσε ότι «το σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες και με κανέναν τρόπο δεν επιλύει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Μειώνει τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας και τις εισφορές των εργαζομένων και γενικότερα θίγει ολόκληρο τον ελληνικό λαό». Υποστήριξε ότι «μπορούμε να τους σταματήσουμε. Υπάρχει άλλος δρόμος» και μεταξύ άλλων προτάσεων, κατέθεσε: «Η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον καταργηθούν τα μνημόνια, διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της, δηλαδή εάν: Ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή αποκατασταθεί με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που θα προέλθουν από την φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του μεγάλου πλούτου, καθώς και με άλλους τρόπους, η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την μεγαλοεργοδοσία. Μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος του λαού. Χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία, ώστε να αποδοθούν στην κοινωνική ασφάλιση ετησίως μέχρι 8 δις ευρώ πρόσθετοι πόροι».

Η Μαρία Μήτση εκτίμησε ότι το ασφαλιστικό της κυβέρνησης «αποτελεί και αυτό μέρος του σχεδίου για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού την φτωχοποίησή του, την εξάρτησή του από ξένα κέντρα συμφερόντων που αποβλέπουν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στην εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ενός σχεδίου που υλοποιείται με την βοήθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων». 

Ο Γιάννης Κουλουμπίνης είπε ότι «με το νόμο του τρίτου μνημονίου (ΦΕΚ 18/8/2015) καταργήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι ασφαλιστικοί νόμοι, με συνέπεια 30.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε προ-συνταξιοδοτικό στάδιο από τις πρώην ΔΕΚΟ (Τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) και έχουν αποχωρήσει από το 2012 από τις υπηρεσίες τους, να επιβαρύνονται επιπλέον από 1 εξάμηνο έως 4,5 χρόνια (9 εξάμηνα) για να πάρουν την σύνταξή τους. Επιπλέον, για το διάστημα αυτό οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα κληθούν από το νέο ενιαίο ταμείο να επιβαρυνθούν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, που είναι περίπου 6.000 ευρώ το εξάμηνο! (εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν από τους εργοδότες-ιδιώτες ιδιοκτήτες των πρώην ΔΕΚΟ)».