Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 18:04

Τσιρώνης από Τρίπολη: "Στον πρωτογενή τομέα έχουμε μοναδικά ασυναγώνιστα προϊόντα"

Γράφτηκε από την
Τσιρώνης από Τρίπολη: "Στον πρωτογενή τομέα έχουμε μοναδικά ασυναγώνιστα προϊόντα"

«Τα τελευταία χρόνια κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια. Σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον και να το σχεδιάσουμε μαζί. Το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας. Ο πληθυσμός αυξάνεται και η ζήτηση τροφίμων απογειώνεται, ενώ ταυτόχρονα απογειώνεται η ζήτηση για υγιεινά προϊόντα. Σε όλους τους άλλους τομείς έχουμε ανταγωνισμό, στον πρωτογενή τομέα έχουμε μοναδικά ασυναγώνιστα προϊόντα».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, στην ομιλία του στο πλαίσιο του 10ου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η ελληνική βιομηχανία είναι άρρηκτα δεμένη με τον πρωτογενή τομέα, ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό είπε ότι δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς πρωτογενή τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία και λέγοντας ότι «το 50% των επισκεπτών την επέλεξε με κριτήριο την γαστρονομία».

Στην συνέχεια, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι «για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται η βιομηχανική και η αγροτική παραγωγή» παραθέτοντας τα παρακάτω στοιχεία: «Από το 2009 μέχρι τα 2014 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχανε 4,5% κάθε χρόνο. Το 2015 ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1%, το 2016 κατά 2,5% και τα προσωρινά στοιχεία του 2017 δείχνουν αύξηση που ίσως φτάσει το 5%. Όσον αφορά το αγροτικό ΑΕΠ η κατάρρευση ξεκίνησε πριν την κρίση. Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2004 ήταν 9,1 δισ. και πριν την κρίση το 2009 είχε μειωθεί στα 7,130 δισ. δηλαδή είχε χαθεί το 22% του αγροτικού ΑΕΠ, πριν την κρίση. Από το 2009 μέχρι το 2014 είχε μειωθεί στα 6.031, χάθηκε δηλαδή άλλο ένα 15%. Στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 6.300, δηλαδή μία αύξηση 3,7%, απόδειξη ότι η αγροτική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον Κινέζων, που όπως είπε, «ψάχνουν συνεταίρους και αναζητούν παραγωγικές μονάδες για να επενδύσουν τα χρήματα τους». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αναζητούν σοβαρά και ώριμα επιχειρηματικά σχέδια και ως εκ τούτου ανοίγεται μία ευκαιρία για φθηνή χρηματοδότηση, αρκεί να έχουμε επαγγελματισμό, διαφάνεια και καθαρές σχέσεις εργασίας» προσθέτοντας ότι «δεν έχουν κανένα μέλλον τα "ταμείο με την τσέπη μου", "μαύρη εργασία", "τενεκέδες με λάδι, χωρίς παραστατικά στα κουμπαροξάδελφα"».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι «πρέπει σήμερα να τελειώσουμε επιτέλους με την Ελλάδα του χθες, να τελειώσουμε με το πελατειακό κράτος» και πρόσθεσε: «Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο, όπου με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον η βιώσιμη παράγωγη θα δίνει ένα καλό εισόδημα στον παράγωγο, ενώ ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήγει στον παρασιτισμό».


NEWSLETTER