Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 08:56

Πελοπόννησος: Αποσύρουν το φάκελο ΣΔΙΤ απορριμμάτων με πρόσχημα κορονοϊό και άδειες υπαλλήλων

Γράφτηκε από τον

 

Η κυβέρνηση αποσύρει το φάκελο που είχε στείλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ και θα συντάξει νέο προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης, ο φάκελος αποσύρθηκε επειδή οι υπηρεσίες δεν προλάβαν να συμπληρώσουν εμπρόθεσμα όσα ζητούσε η Κομισιόν, εξαιτίας των επιπτώσεων της Covid-19 και των καλοκαιρινών αδειών στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κομισιόν είχε υποβάλει 16 ερωτήματα αναφορικά με τη ΣΔΙΤ και ότι ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε δηλώσει πως δεν ανησυχεί καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απαντήσουν εμπρόθεσμα συμπληρώνοντας το φάκελο. Τελικώς όμως φαίνεται ότι επιλέχθηκε να σταλεί νέος φάκελος με... πρόσχημα τις άδειες των υπαλλήλων, επειδή προφανώς ο προηγούμενος είχε συνταχθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Αναλυτικά, το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξη στις Βρυξέλλες γνωστοποιώντας ότι αποσύρει το φάκελο της ΣΔΙΤ και ότι θα συνταχθεί νέος, αναφέρει:

«Σε συνέχεια του ανωτέρω (α) σχετικού μας, με το οποίο υποβλήθηκε στις υπηρεσίες της ΕΕ ο Φάκελος Μεγάλου Εργου (ΦΜΕ) “Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ” και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία Covid-19, αλλά και ότι η προθεσμία για την απάντησή μας συμπίπτει με την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών στελεχών των εμπλεκομένων υπηρεσιών, σας γνωρίζουμε ότι δεν κατέστη δυνατή η συμπλήρωση / επικαιροποίηση του φακέλου εμπρόθεσμα και για το λόγο αυτόν οι ελληνικές αρχές αποσύρουν τον φάκελο του έργου που έχει υποβληθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις που τίθενται στο ανωτέρω (β) σχετικό σας, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν στην αναμόρφωση του φακέλου, μέσω εξειδικευμένου συμβούλου και με την υποστήριξη της ομάδας JASPERS, με την οποία έχει ήδη γίνει η σχετική επικοινωνία, προκειμένου να επανυποβληθεί ο Φάκελος Μεγάλου Εργου στις υπηρεσίες σας το συντομότερο δυνατό».

Θ.Λ.