Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 08:06

Μήνυμα Σταθάκη στο "Μορέα": «Δεν δίνουμε 330 εκατομμύρια ...ελαφρά τη καρδία»

Γράφτηκε από την

«Ελαφρά τη καρδία δεν θα πάμε να δώσουμε 330.000.000 ευρώ στο όνομα της ολοκλήρωσης του έργου, όπου όλοι συμφωνούμε, της σκοπιμότητάς του, όπου όλοι συμφωνούμε, των επιπτώσεων των θετικών που μπορεί να έχει, για τις οποίες όλοι συμφωνούμε».

Την πιο πάνω δήλωση έκανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στη σημαντική καθυστέρηση που υπάρχει στο πακέτο «περιμετρικός Καλαμάτας και Λεύκτρο - Σπάρτη», απαντώντας τη Δευτέρα, στη Βουλή, στον βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η καθυστέρηση έχει προκύψει λόγω της αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης, εξαιτίας πτώσης των εσόδων που προέβλεπε το χρηματοοικονομικό μοντέλο της εν λόγω σύμβασης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή, ο υπουργός ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις παρατηρούνται εξαιτίας πρόσθετων διευκρινίσεων που έχει ζητήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφορούν την τροποποίηση όρων της σύμβασης παραχώρησης». Οπως διευκρίνισε ο Γ. Σταθάκης, «την τροποποίηση των όρων την είχαν ζητήσει οι ελληνικές τράπεζες που δάνεισαν χρήματα για την κατασκευή του έργου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εσόδων από τις διελεύσεις στα διόδια. Το Ελληνικό Δημόσιο, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του οδικού έργου, δεσμεύτηκε, στις 27 Ιουνίου 2014, ότι θα στηρίξει και με δικούς του πόρους το έργο, παίρνοντας το "πράσινο φως" και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση όρων της σύμβασης παραχώρησης».
Καταλήγοντας ο υπουργός δήλωσε, επιπλέον:
«Εχουμε δεσμευτεί να ολοκληρωθούν τα έργα. Από εκεί και πέρα, όμως, για να πάμε στο συγκεκριμένο έργο, το ποσό επιδότησης που καλείται να καταβάλει επιπρόσθετα το Ελληνικό Δημόσιο είναι 330.000.000 ευρώ, για ένα έργο 844.000.000 ευρώ. Η κυβέρνηση αυτή, που μεριμνά για το δημόσιο συμφέρον, προφανώς και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα βελτίωσης, αναθεώρησης, μείωσης των δαπανών λειτουργίας, μείωσης των επιτοκίων, μη επιπρόσθετης επιβάρυνσης στους χρήστες, καταβολής των δεσμεύσεων από τους παραχωρησιούχους, προσπάθειας να μειωθεί το συνολικό κόστος, προκειμένου να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον. Ελαφρά τη καρδία δεν θα πάμε να δώσουμε 330.000.000 στο όνομα της ολοκλήρωσης του έργου, όπου όλοι συμφωνούμε, της σκοπιμότητάς του, όπου όλοι συμφωνούμε, των επιπτώσεων των θετικών που μπορεί να έχει, για τις οποίες όλοι συμφωνούμε.
Ομως και εμείς θα δράσουμε με βάση ακριβώς την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, σε ό,τι παραλάβαμε να βελτιστοποιήσουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, το δημόσιο συμφέρον».