Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 17:53

Αργολίδα, Κυνουρία και Γορτυνία επισκέφθηκε σήμερα ο Τσιρώνης

Αργολίδα, Κυνουρία και Γορτυνία επισκέφθηκε σήμερα ο Τσιρώνης

Περιοδεία σε Αργολίδα, Κυνουρία και Γορτυνία, πραγματοποιεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συζητήσει θέματα αρμοδιότητας του με έμφαση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός συνοδευόμενος από τον βουλευτή Αργολίδας Δημήτρη Κοδέλα, επισκέφθηκε αρχικά τα Δίδυμα Ερμιονίδας, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτρη Σφυρή και τοπικούς φορείς και ακολούθως στο Ναύπλιο συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Κωστούρο, τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο κι αργότερα στο 'Αργος με τον δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Καμπόσο.

Ο δήμαρχος Ναυπλίου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, «εμείς ως Δήμος έχουμε ήδη κάνει τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο της ορθής διαχείριση των απορριμμάτων, συμπράττοντας με τον Δήμο 'Αργους και μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα συνδράμουμε στην όποια προσπάθεια της Πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, στις συναντήσεις που είχε στην Αργολίδα, αναφέρθηκε στη νέα φιλοσοφία του υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας, «είναι μια κλασική περίπτωση που είδαμε πως καταρρέει ένα σύστημα που δεν είχε καμία διέξοδο, δεν ήταν ένα βιώσιμο σύστημα».

Ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε πως, «ο καινούργιος εθνικός σχεδιασμός είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, αυτή της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή. Όλα αυτά τα πολύτιμα προϊόντα που παράγουμε στο σπίτι μας είναι κρίμα να πετάγονται και να δημιουργείται όλη αυτή η τοξική βόμβα.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «τα απορρίμματα μπορούν να τα διαχειρίζονται οι δήμαρχοι» και πρόσθεσε πως, «η Περιφέρεια πρέπει να συντρέξει αυτή την προσπάθεια και οι μεγάλες φαραωνικές εγκαταστάσεις δεν είναι μέσα στο σχεδιασμό».

Επιπλέον, ανέφερε ότι, «η διαδικασία είναι ολοκληρωμένη διαχείριση, στα Δίδυμα (Αργολίδας) το έχουν ξεκινήσει ήδη, διαλογή στην πηγή, καφέ κάδους για να ξεχωρίσουμε τα οργανικά να μην εμπλέκονται με τα άλλα προϊόντα, ο κάδος για το γυαλί και τα υπόλοιπα σε ένα κάδο ή σε δύο ανάλογα με το μέγεθος του Δήμου», ενώ αναφορικά με την χρηματοδότηση του νέου σχεδιασμού, αυτός θα γίνει από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, τόνισε ακόμη ότι ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς προβλέπει τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων στο 30% με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας το απόγευμα σήμερα θα επισκεφθεί την Βόρεια Κυνουρία κι ακολούθως, το Λεβίδι και το Καλλιάνι Γορτυνίας. Τέλος, την ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας επισκέπτεται αύριο το πρωί ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υπ. Αν. Π.Α.Π.Ε.Ν) Γιάννης Τσιρώνης, όπου θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ