Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 18:19

Οριοθέτηση πλημμυρόπληκτων περιοχών της Μεσσηνίας 

Γράφτηκε από την
Οριοθέτηση πλημμυρόπληκτων περιοχών της Μεσσηνίας 

 

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εγκρίθηκε η οριοθέτηση περιοχών και η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Μεσσηνίας και άλλων νομών της χώρας.

Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται:

1) Στο Δήμο Δυτικής Μάνης: Οι Τοπικές Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Νεοχωρίου, Πλάτσας, Πύργου Λεύκτρου, Ριγκλίων, Τραχήλας.

2) Στο Δήμο Καλαμάτας: Ολες οι Δημοτικές Ενότητες Αριος, Αρφαρών και Θουρίας, η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας και οι Τοπικές Κοινότητες Αντικαλάμου, Αρτεμισίας, Ασπροχώματος, Ελαιοχωρίου, Λεΐκων, Μικρής Μαντίνειας και Σπερχογείας.

3) Στο Δήμο Μεσσήνης: Από τη Δημοτική Ενότητα Ανδρούσας, οι Τ.Κ. Αγριλιάς, Εύας, Ελληνοεκκλησιάς και Καλαμαρά. Από τη Δημοτική Ενότητα Αριστομένους οι Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου, Μάνεση, Στέρνας και Στρεφίου. Από τη Δημοτική Ενότητα Ιθώμης οι Τ.Κ. Αριστοδημείου, Αρσινόης, Βαλύρας, Λάμπαινας, Αρχαίας Μεσσήνης. Από τη Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης η Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης, οι Τ.Κ. Αβραμιού, Ανάληψης, Βελίκας, Καρτερολίου. Μάδενας, Λευκοχώρας, Λυκότραφου, Σπιταλίου και Τριόδου. Από τη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου οι Τ.Κ. Καρποφόρας και Πεταλιδίου.

4) Στο Δήμο Οιχαλίας: Από τη Δημοτική Ενότητα Ανδανίας οι Τ.Κ. Δεσύλλα, Διαβολιτσίου, Ηλέκτρας, Καρνασίου, Κάτω Μέλπειας, Κεντρικού, Κωνσταντίνων, Μάλτας, Μάνδρας και Παραπουγκίου. Από τη Δημοτική Ενότητα Δωρίου οι Τ.Κ. Βασιλικού, Δωρίου, Κόκλας, Χρυσοχωρίου και Ψαρίου. Από τη Δημοτική Ενότητα Μελιγαλά, οι Τ.Κ. Ανθούσας, Ζευγολατιού, Καλλιρρόης, Μαγούλας, Μελιγαλά, Μίλα, Νεοχωρίου Ιθώμης, Πολίχνης, Σκάλας, Στενυκλάρου και Τσουκαλεΐκων. Από τη Δημοτική Ενότητα Οιχαλίας οι Τ.Κ. Ανδανίας, Καλυβίων, Κατσαρού, Λουτρού, Μερόπης, Οιχαλίας, Σιάμου, Σολακίου και Φίλια.

5) Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος: Από τη Δημοτική Κοινότητα Κορώνης η Τ.Κ. Κορώνης. Από τη Δημοτική Ενότητα Μεθώνης οι Τ.Κ. Ευαγγελισμού, Μεθώνης και Φοινικούντος. Από τη Δημοτική Ενότητα Νέστορος,  η Δ.Κ. Χώρας και η Τ.Κ. Αμπελόφυτου. Από τη Δημοτική Ενότητα Παπαφλέσσα οι Τ.Κ. Βλαχόπουλου και Μεταμόρφωσης. Από τη Δημοτική Ενότητα Χιλιοχωρίων, οι Τ.Κ. Κρεμμυδίων και Χανδρινού.

6) Στο Δήμο Τριφυλίας: Από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων η Δ.Κ. Γαργαλιάνων και η Τ.Κ. Μαραθόπολης. Από τη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας, η Δ.Κ. Κυπαρισσίας και από τη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών η Τ.Κ. Χαλαζονίου.

Στην κοινή υπουργική απόφαση σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτήρια, από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2016 που έπληξε τις προαναφερόμενες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αργολίδας, αναλαμβάνει ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Ν. Μεσσηνίας, ο οποίος εφεξής θα αποκαλείται "αρμόδια υπηρεσία".

Η αρμόδια υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτηρίων από τις προαναφερόμενες πλημμύρες, δύναται να λάβει υπόψη τις τεχνικές εκθέσεις που συντάχθηκαν από μηχανικούς της Δ.Α.Ε.Φ.Κ., καθώς και τους  διατιθέμενους μηχανικούς σε αυτήν, βάσει των αυτοψιών που διενήργησαν ευθύς μετά την εκδήλωση των πλημμυρών στις προαναφερόμενες περιοχές».

Οσον αφορά τις προθεσμίες, «ο ιδιοκτήτης κτηρίου που έχει πληγεί από τις προαναφερόμενες πλημμύρες, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία, αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτήριο, εντός προθεσμίας 3 μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτηρίου. Ο ιδιοκτήτης κτηρίου που έχει πληγεί από τις προαναφερόμενες πλημμύρες, προκειμένου να καθοριστεί δικαιούχος στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής ή για έκδοση βεβαίωσης καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, εντός προθεσμίας 12 μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης. Η παραπάνω προθεσμία μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και για χρονικό διάστημα έως 1 έτος. Η στεγαστική συνδρομή συνίσταται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία και από 40% άτοκο δάνειο για τους δικαιούχους δανειολήπτες που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα».


NEWSLETTER