Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου -0001 01:34

Πελοπόννησος: Άδεια σύλληψης κορακοειδών για επιστημονικούς λόγους

Γράφτηκε από την
Πελοπόννησος: Άδεια σύλληψης κορακοειδών για επιστημονικούς λόγους

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη χορήγηση, στον καθηγητή Χαράλαμπο Μπιλλίνη, άδειας σύλληψης κορακοειδών (καρακάξα, κάργια, κουρούνα) για επιστημονικούς σκοπούς, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του Τμήματος Κτηνιατρικής, με στόχο τη δημιουργία και οργάνωση Μηχανισμού Επαγρύπνησης, Ταχείας Αντίδρασης και Ελέγχου Εντόμων Διαβιβαστών (κουνούπια, σκνίπες, φλεβοτόμοι) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την έγκριση, «η σύλληψη των κορακοειδών θα γίνει με τη χρήση ειδικών επιλεκτικών παγίδων (τύπου Larsen και Australian Trap), σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από συνεννόηση με τις κατά τόπους Δασικές Αρχές. Θα γίνεται λήψη μικρής ποσότητας αίματος και στη συνέχεια τα πουλιά θα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ειδικά τα είδη καρακάξα και κουρούνα, που είναι σε αφθονία, δύνανται να θανατώνονται για περαιτέρω εξετάσεις. 

Η έρευνα θα λάβει χώρα κατά τα έτη 2017 και 2018, σε όλες τις Ενότητες της Περιφέρειας, και μπορούν να παγιδευτούν μέχρι 300 άτομα κορακοειδών.

 

Στην απόφαση αναφέρεται ότι «πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας πεδίου ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έρθει σε επικοινωνία με την κατά τόπο αρμόδια Δασική Αρχή (Διεύθυνση Δασών νομού ή Δασαρχείο), η οποία εποπτεύει την εν λόγω έρευνα και αν χρειαστεί να επιβάλει περαιτέρω περιοριστικούς όρους».


NEWSLETTER