Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 10:13

Φορολογία και στα αγροτεμάχια στο πλαίσιο του ενιαίου φόρου ακινήτων

Γράφτηκε από την

Φορολογία και στα αγροτεμάχια είναι το μέτρο που συζητείται στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, και από αυτήν δεν θα εξαιρούνται ούτε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Σύμφωνα με το νεότερο σενάριο, η φορολογία θα γίνει με ειδική κλίμακα η οποία θα παίρνει υπόψη της σειρά από παραμέτρους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει η σκέψη να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση εκείνοι που καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, από το 2013 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες κατοικιών, επαγγελματικών ακινήτων οικοπέδων (εντός και εκτός σχεδίου), καθώς και όσους κατέχουν αγροτεμάχια.

Από το επόμενο έτος καταργούνται το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και τη θέση τους παίρνει ο ενιαίος φόρος ακινήτων τον οποίο θα πληρώνουν ετησίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Από το φόρο δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.                                                                                                    Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπουν:

1. Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας. Εξετάζονται δύο σενάρια: α) Το πρώτο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για το ΦΑΠ στα 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας. β) Το δεύτερο προβλέπει αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80, 100 ή 120 τ.μ.). Από κει και πέρα όλη η υπόλοιπη αξία της ακίνητης περιουσίας θα υπόκειται σε φόρο.

2. Φορολογική κλίμακα. Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων θα είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται σήμερα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η θέσπιση αρκετών κλιμακίων με συντελεστές από 0,1% μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.  

3. Αγροτεμάχια. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενός ξεχωριστού φόρου στα αγροτεμάχια και αυτό διότι δεν υπάρχουν δεδομένα στα πληροφοριακά συστήματα ενώ είναι δύσκολος ο υπολογισμός της αξίας των αγροτεμαχίων. Η τελευταία καταγραφή ακινήτων στο σύστημα taxis μέσω των εντύπων Ε9 έγινε το 2009. Εξετάζεται να φορολογηθούν ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους όπως για παράδειγμα η απόσταση από τη θάλασσα, εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, εάν έχει πρόσοψη σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και εάν έχει εντός της επιφανείας της και ανεγερθέντα κτίσματα.

4. Αγρότες: Από τον ενιαίο φόρο θα εξαιρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες μόνο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.