Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 13:53

Γιώργος Κύρτσος: Η κυβέρνηση Τραμπ παράγοντας αστάθειας

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Η κυβέρνηση Τραμπ παράγοντας αστάθειας

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει τον Ευρωπαϊκό της ρόλο

Ο Πρόεδρος Τραμπ και οι συνεργάτες του έχουν μετατραπεί σε παράγοντες διεθνοπολιτικής αστάθειας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνδυάζει έλλειψη βασικών πολιτικών γνώσεων με λαθεμένες επιλογές στρατηγικής σημασίας και κάποια αστάθεια σε ό,τι αφορά την πολιτική συμπεριφορά του. Το μείγμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη διεθνή πολιτική. 

 

Αλλεπάλληλα χτυπήματα

Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής δικαίωσε πλήρως τις εκτιμήσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Μέρκελ -μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των 7 που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία- ότι οι Ευρωπαίοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να στηριχτούν περισσότερο στις δυνάμεις τους. 

Σαν να μην έφτανε η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκρινε σκόπιμο να κηρύξει τον πόλεμο στο Twitter εναντίον του μουσουλμάνου δημάρχου του Λονδίνου, μετά την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι Βρετανοί χρειάζονται τη διεθνή υποστήριξη για να ξεπεράσουν το σοκ της εγχώριας ισλαμικής τρομοκρατίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανοίγει νέους πολιτικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα πολλοί κορυφαίοι πολιτικοί να ζητούν τη ματαίωση της επίσημης επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σύγχυση προκαλεί η στάση του Προέδρου Τραμπ και στο ζήτημα της αραβικής απομόνωσης του Κατάρ με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή του Κόλπου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή. Τώρα υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας κατά του Κατάρ, θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει την «αρχή του τέλους» για την ισλαμική τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο. 

Είναι μεγάλο το σοκ για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία πέρασε από την εποχή Ομπάμα, στη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ στήριζαν τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, στην εποχή Τραμπ. 

 

Σημαντικό κίνητρο

Οι επιλογές και η συμπεριφορά του Προέδρου Τραμπ δημιουργούν σημαντικό κίνητρο για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει αντιληφθεί τις διαστάσεις της πρόκλησης και ο Πρόεδρος Μακρόν κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Εάν επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία του κ. Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κοινές πρωτοβουλίες Βερολίνου-Παρισιού υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε κεντροδεξιά και φιλελεύθερη βάση. 

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα φάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Θα πρέπει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της και να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν από το στίγμα της μοναδικής μνημονιακής χώρας μετά την έξοδο της Κύπρου από το δικό της μνημόνιο, να αξιοποιήσει στρατηγικά της πλεονεκτήματα, καθώς η Ε.Ε. θα αναζητεί κοινή πολιτική άμυνας και κοινή εξωτερική πολιτική και να περάσει σε φάση πολιτικής κυριαρχίας της Κεντροδεξιάς για να μπορέσει να συνεννοηθεί καλύτερα με τους πρωταγωνιστές της Ε.Ε.

Γερμανία και Γαλλία προετοιμάζονται για τη νέα φάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η ευρωζώνη αναπτύσσεται με ικανοποιητικό τρόπο και ξεπερνάει σε επιδόσεις, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, την οικονομία των ΗΠΑ, καιρός λοιπόν να προετοιμαστούμε για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην Ε.Ε.


NEWSLETTER