Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 09:25

Ανάμεσα στα αναδρομικά και τις εκλογές: Σε δίλημμα ο Σαμπαζιώτης

Γράφτηκε από την
Ανάμεσα στα αναδρομικά και τις εκλογές: Σε δίλημμα ο Σαμπαζιώτης

 

Τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός Ν.Δ. αντιμετωπίζει ο τ. βουλευτής Μεσσηνίας Δημ. Σαμπαζιώτης, αν βέβαια δεν αποσύρει την αγωγή με την οποία ζητεί αναδρομικά αποδοχών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης για όλους όσοι προσέφυγαν και ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Δεν θέλω να κάνω καμία δήλωση για την ώρα” απάντησε ο ίδιος σε σχετικό ερώτημα της “Ε”, καθώς είναι φανερό ότι βρίσκεται σε δίλημμα αν προτιμήσει τα αναδρομικά ή τη συμμετοχή στο συνδυασμό της Ν.Δ.

Στη λίστα αυτών που προσέφυγαν είναι ακόμα οι Μεσσήνιοι πρώην βουλευτές Γιάννης Γιαννακόπουλος, Σοφία Καλαντζάκου και ο πρώην ευρωβουλευτής Δημήτρης Κουλουριάνος. Φέρονται να είναι μεταξύ των 116 βουλευτών, που με αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν ζητήσει με το νόμιμο τόκο και αναδρομικά, διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη. Αυτά ανέφεραν χωρίς να διαψευστούν ρεπορτάζ του “Ελεύθερου Τύπου” της Κυριακής και της έγκυρης ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, με βάση πληροφορίες του ΑΠΕ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος με γραπτή δήλωσή του δηλώνει ότι έχει παραιτηθεί το 2012 από τη διεκδίκηση αναδρομικών.

Από τη στάση του Δημήτρη Σαμπαζιώτη θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης “καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του κόμματος που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος”.

Για “πολιτικά ανήθικες” προσφυγές μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει ότι “είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική”. Σε νεότερη ανακοίνωση το κυβερνών κόμμα αναφέρει: “Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το κόμμα του και τα έκθετα μέλη της ΝΔ που προσέφυγαν για να εισπράξουν συντάξεις αναδρομικά”.

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑΤΟΥΛΗΣ 

Ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος χωρίς να του ζητηθεί έστειλε χθες το πρωί την εξής γραπτή δήλωση: “Θέλω να κάνω γνωστό σε όλους τους Μεσσήνιους συμπατριώτες μου ότι όχι μόνον δεν διεκδίκησα τα λεγόμενα αναδρομικά, αλλά από το 2012 έχω παραιτηθεί από κάθε αξίωση με εξώδικο, το οποίο επέδωσε δικαστικός επιμελητής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους”. 

Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, που αρχικά φερόταν να έχει προσφύγει για τα αναδρομικά, έχει δηλώσει στο παρελθόν: “Από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και μένω έκπληκτος για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται το όνομά μου σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά. Συνεπώς δεν με αφορά η όποια διεκδίκηση βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά”.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr: “Από τους 116, οι 61 είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ και 52 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ακριβές ποσό που ζητούν οι 116 πρώην βουλευτές μέσω των διοικητικών δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε ο καθένας βουλευτής. Ορισμένοι μάλιστα έχουν καταθέσει και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους, όπως οι Ι. Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμμ. Λουκάκης και Σωτ. Στολίδης. Από τις αγωγές τους ενώπιον της διοικητικής δικαιοσύνης παραιτήθηκαν δύο πρώην βουλευτές, οι Μιχ. Λιάπης και Λεων Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.

Οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ

Οι 52 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν αγωγές και διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών είναι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωάν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαϊνάς, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Μ. Ζορμπά, Χρήστος Θεοδώρου, Ιωάν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα - Νόρα Κατσέλη - Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974 - 1993 ΝΔ και 1996 - 2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής - Λιακατάς, Ιωάν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.

Οι βουλευτές ΝΔ

Από την πλευρά της ΝΔ οι 61 πρώην βουλευτές που κατέθεσαν αγωγές είναι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωάν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελευθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα - Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεοφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Αρια Μανούσου - Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντ. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος (σ.σ. με πρωτοχρονιάτικη δήλωσή του υποστηρίζει ότι παραιτήθηκε κάθε αξιώσεως από το Ελληνικό Δημόσιο στις 15/3/2012), Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάν. Πλακιωτάκης (με δήλωσή του στα μέσα είπε ότι παραιτήθηκε των διεκδικήσεών του), Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής (σ.σ. με χθεσινή του δήλωση κάνει γνωστό ότι την Παρασκευή 23/3/2012 και ώρα 12:04, με γενικό αριθμό κατάθεσης 6451/2012, κατατέθηκε δήλωση παραίτησής του από τη διεκδίκηση αναδρομικών), Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου - Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγ. Χαϊτίδης. Διάψευση έστειλε ο Σάββας Τσιτουρίδης λέγοντας ότι “από το 2011 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή”.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Την πρόθεσή του να μην εισπράξει το οποιοδήποτε χρηματικό ποσό ως αποτέλεσμα της προσφυγής του στη δικαιοσύνη είχε εκφράσει και ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος αλλά και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης.

Εκκρεμούν και στο Ελεγκτικό Συνέδριο αγωγές

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλος αριθμός ανάλογων βουλευτικών αγωγών εκκρεμούν και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Συγκεκριμένα, το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει δικαιώσει συνταξιούχους βουλευτές, κρίνοντας ότι με βάση το Ζ’ ψήφισμα της Βουλής του 1975, οι αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών συμπαρασύρουν και τις αποδοχές των βουλευτών. Στην απόφαση αυτή έχει αντιδράσει το υπουργείο Οικονομικών καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Ολομέλεια έχει αναπέμψει και πάλι την υπόθεση στο τμήμα το οποίο όμως έχει «παγώσει» το όλο θέμα.

Ηδη, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν δικαιωθεί οι τέως βουλευτές Β. Μπρακατσούλας (ΠΑΣΟΚ), Αγ. Αγγελούσης και Καλλιόπη Μπουρδάρα (ΝΔ), οι υποθέσεις των οποίων έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο τμήμα, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί η εκδίκασή τους. Επίσης εκκρεμούν προς εκδίκαση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αγωγές των κληρονόμων του Γιάν. Σκουλαρίκη (ΠΑΣΟΚ) του Αντ. Ντεντιδάκη (ΠΑΣΟΚ), Ε. Ανθόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Ν. Παπαηλία (ανεξάρτητος). Να σημειωθεί πάντως ότι παραιτήθηκε από την αγωγή που είχε καταθέσει ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η χήρα του βουλευτή Σπ. Πλασκοβίτη”.


NEWSLETTER