Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 16:37

Η Γιώτα Κοζομπόλη για την επανένταξη των κρατουμένων

Γράφτηκε από την
Η Γιώτα Κοζομπόλη για την επανένταξη των κρατουμένων

“Η στέρηση της ελευθερίας πρέπει να περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο διάστημα, να έχει ως στόχο τη βελτίωση του ίδιου του κρατούμενου και να μην είναι απλά μέσο τιμωρίας ή εκδίκησης της κοινωνίας”.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, μιλώντας με την ιδιότητά της ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα στο 1ο Συνέδριο του ΝΠΙΔ “Η Επάνοδος”, που έγινε χθες στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

“Η επανένταξη των κρατουμένων δεν ήταν προτεραιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης τα προηγούμενα χρόνια”, συνέχισε στον χαιρετισμό της η κ. Κοζομπόλη, “όμως, τώρα το βάρος είναι στην κοινωνική επανένταξή τους, καθώς και στην πρόληψη του εγκλήματος και η συγκεκριμένη προσέγγιση αντικατοπτρίζεται σε όλα τα νομοθετήματα από το 2015, αρχής γενομένης, α) με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, β) με τις διατάξεις για την παραβατικότητα των ανηλίκων, γ) με τις διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δ) με τις διατάξεις για τις μωρομάνες κ.ά., ε) με την επέκταση των σχολικών μονάδων μέσα στις φυλακές, στ) αλλά και γενικά στις δράσεις του ΥΔΔΑΔ”.

Στην ίδια εκδήλωση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, παρενέβησαν μεταξύ άλλων και οι καθηγητές Εγκληματολογίας και Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης και Νέστωρ Κουράκης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου και η καθηγήτρια του Παντείου Χριστίνα Ζαραφωνίτου. 


NEWSLETTER